Erişilebilirlik

Çin Feribot Kazasında Sağ Kalanları Arıyor


Çinli yetkililer, Pazartesi akşamı Yangtze Nehri üzerinde alabora olan yolcu feribotu’unda sıkışıp kalan kazazedelere uğraşıyor. Ters dönen feribotta toplam 450 den fazla yolcu ve mürettebat bulunuyordu.

Devlet televizyonu CCTV’den son yapılan açıklamada, Oriental Star adlı feribottan 15 kişinin sağ kurtulduğu bildirildi. Arama kurtarma ekipleri sert akan nehir sularına ve kötü hava şartlarına rağmen feribotta çalışmalarını sürdürüyorlar. Feribotta bulunan yolcuların çoğunun yaşlı Çinliler olduğu bildirildi.

CCTV’nin yayınladığı görüntülerde, kurtarma ekiplerinin geminin nehrin üzerinde kalan bölümüne vurdukları görülüyor. Ekipler, içeriden gelecek bir sese göre sağ kalanların bulundukları yerleri tespit etmeye çalışıyor.

Kazadan neredeyse bir gün sonra, geminin içinden çıkarılan yaşlı bir kadını kurtarma ekiplerinin suyun içinden çıkardıkları görülüyor. Devlet medyası, kurtarılan 65 yaşındaki kadının durumunun iyi olduğunu bildirdi. Başka bir kazazede de daha sonra kurtarıldı. Balıkadamlar, batan feribotun içinde sağ kalmayı başarmış beş kişinin yerini daha tespit ettiler. Sağ kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor.

Feribotun kaptanı ve makine mühendisi, trajediden ilk kurtulanlar arasında bulunuyor. İkisi de olayın nasıl olduğunu anlamaya çalışan polis tarafından gözaltında tutuluyor. Çin medyasının haberine göre, parasal sıkıntılar çeken Chongqing Oriental Ferry Şirketi, Oriental Star Feribotunu 20 seneden fazla bir zamandır kullanıyor.

Çin devlet medyası, Nanjing şehrinden Chongqing şehrine giden Oriental Star’ın batmasının nedenini kötü hava şartlarına bağlıyor. Xinhua haber ajansının haberine göre, hem kaptan hem de şef makine mühendisi, feribotu aniden oluşan bir tornado’nun alabora ettiğini söyledi.

Çinli yetkililer hızlı bir şekilde harekete geçerek sağ kalanları kurtarma çalışmalarına odaklanmış durumda.

Devlet Başkanı Xi Jinping, derhal arama kurtarma çalışmalarına başlanmasını isterken, Başbakan Li Keqiang da derhal kaza bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Çin devlet meydası da yetkililerin kurtarma çalışmalarına ve sağ kalanları kurtarmaya verdikleri önem üzerine haberler yapıyor.

Çin’deki güvenlik sorunlarını akıllara getiren diğer kazalar gibi hükümetin bu olayda da, kazanın nasıl geliştiğine dair açıklamaları kontrol altında tutup herhangi bir yetkilinin eleştirilmesinin önüne geçmeye çalışacağı düşünülüyor.

Kazanın hemen ardından gelen bazı haberlere göre, Çinli gazetecilerin kazanın gerçekleştiği bölgeye gitmesi engellendi. Çin’deki gazetecilerden ayrıca, sadece Xinhua ve CCTV’den alacakları görüntüleri kullanmaları istendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG