Erişilebilirlik

"Çin Doğum Kontroluyla Uygurların Nüfusunu Azaltıyor"


Yapılan bir araştırmaya göre Çin’in uyguladığı nüfus kontrolu politikası nedeniyle Uygurlar'ın nüfusu önümüzdeki 20 yıl içerisinde 2,6 ila 4,5 milyon azalabilir. Araştırma Alman bilimadamı Adrian Zenz tarafından yapıldı.

Reuters haber ajansıyla paylaşılan araştırma sonuçları, Uygurlar'ın yaşadığı Şincan'da doğum oranlarının 2017 ve 2019 yılları arasında yüzde 48,7 oranında düştüğünü ortaya koyuyor.

Araştırmayı yürüten Adrian Zenz, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Bu araştırma, Çin yönetiminin uzun vadede Uygur siyasetinin niyetini ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı.

Zenz, Çin hükümetinin mevcut nüfus kontrolu uygulamalarıyla ülkenin güneyinde Uygurlar'ın şu an yüzde 25 olan nüfustaki oranlarını yüzde 8,4’e kadar düşürmeyi hedeflediğini söylüyor.

Pekin hükümeti ise bölgedeki Uygur halkında doğum oranlarının düştüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Zenz’in araştırmasının tamamen yalanlarla dolu olduğunu ve kendilerinin bu konuda bir açıklama yapmaya ihtiyaç duymadığını belirtti.

Çin’in Şincan'daki Müslüman azınlığa yönelik uygulamaları çoğu ülke tarafından soykırım olarak kabul ediliyor ve aralarında ABD’nin de bulunduğu ülkeler bu nedenle Çin’e yaptırım uyguluyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG