Erişilebilirlik

Çin: 'Doğu Türkistan'daki Karakol Baskınında 14 Kişi Öldürüldü'


Hotan
Hotan

Çinli yetkililer, Doğu Türkistan’da bir karakolu basan Uygur eylemcilerle çıkan çatışmada, polisin 14 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Çinli yetkililer, Pazartesi günkü çatışmada ölenlerin sayısını yeni açıkladı. İlk açıklamalar, iki polisin ve iki rehinenin öldüğü yönündeydi.

Ancak Dünya Uygur Kurultayı olayın geçtiği Hotan’da polisin bir çarşıda 20 protestocuyu öldürdüğünü savundu. Almanya merkezli kurultay, görgü tanıklarına dayandırdığı açıklamasında, bir karakol baskını yaşanmadığını, polisin yüz kadar protestocunun üzerine ateş açtığını, ölenlerin dışında 12 kişinin yaralandığını ve 70’i aşkın kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Hotan’daki gösterinin iki hafta önce gözaltına alınıp bir daha haber alınamayan kişilerin yakınları tarafından düzenlendiğini belirten Dünya Uygur Kurultayı, kente giriş çıkışların kapatıldığını ve olağanüstü hal ilan edildiği için yeni haber alınamadığını kaydetti.

Çin resmi haber ajansı, muhabirlerinin çatışmaların olduğu karakolu incelemesine izin verildiğini bildirdi. Ajans “eşkıya” diye tanımladığı 18 kişinin Hotan’a sızdığını, karakola ellerinde baltalar, bıçaklar ve patlayıcı maddelerle saldırdığını belirtiyor. Saldırganların bir güvenlik görevlisini öldürdüğünü ve karakolu ateşe verdiği iddia ediliyor.

Çin hükümeti yabancıların Doğu Türkistan’a giriş çıkışlarını sıkı bir şekilde kontrol ediyor. Pekin hükümeti, 2009 yılnda Urumçi’de Çinli göçmenlerle yerel Uygur ahalisi arasında çıkan çatışmalarda 200 kadar kişinin öldüğünü bildirmişti. Çinli yetkililer, Şincan diye adlandırdıkları Doğu Türkistan’daki gerginlikten “ayrılıkçı Uygurları” sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG