Erişilebilirlik

Çin Doğu Türkistan'da Sertleşiyor


Urumçi'de saldırı sonrası bir okulun önünde güvenlik önlemi alan jandarmalar
Urumçi'de saldırı sonrası bir okulun önünde güvenlik önlemi alan jandarmalar

Urumçi'de terör, cinayet ve kundakçılık suçlarından yargılanan 81 Uygur çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken dokuz kişi idama mahkum edildi

Çince resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan eyaletinde terörle mücadele kampanyası kapsamında 81 kişinin çeşitli hapis cezalarına çaptırıldığı bildiriliyor.

Çin Merkez Televizyonu hüküm giyen Uygurların terörizm, cinayet ve kundakçılık gibi eylemleri örgütlemekle suçlandığını haber verdi. Haberde dokuz sanığın idama mahkum edildiği de belirtildi.

Daha önce resmi haber ajansı Şincan Net , eyalet başkenti Urumçi’de geçen ay bir açık hava pazarında düzenlenen 39 kişinin öldüğü intihar saldırısıyla ilgili olarak 29 kişinin tutuklandığını bildirdi.

90’dan fazla kişinin de yaralandığı saldırıdan sonra Çin, bir yıl sürecek güvenlik operasyonlarına başlanacağını açıklamıştı.

Son haftalarda Şincan'da düzenlenen güvenlik operasyonlarında yüzlerce kişi tutuklandı.

Çinli yetkililer, mahkeme kararlarının, Çin’in ‘üç şer’ olarak tanımladığı terörizm, bölücülük ve aşırı dinciliğe karşı azimle mücadele edeceğinin bir göstergesi olduğunu söylüyor.

Çin hükümeti son aylarda yaşanan şiddet olaylarından aşırı eğilimli Uygurları sorumlu tutuyor.

Uygurlar ise şiddet olaylarının Pekin’in Müslümanların yaşam tarzına baskı uygulaması ve eyaletdeki Han Çinlilerini kayırmasından kaynaklandığını savunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG