Erişilebilirlik

Çin'den Suriye'ye Reform Çağrısı


Başmüftü Ahmed Hasoun, Devlet Başkanı Beşar el-Esad ve Diyanet İşleri Bakanı Muhammed Ziyad el-Eyyubi ile Şam'da Cuma namazında
Başmüftü Ahmed Hasoun, Devlet Başkanı Beşar el-Esad ve Diyanet İşleri Bakanı Muhammed Ziyad el-Eyyubi ile Şam'da Cuma namazında

Çin, Rusya ile birlikte Suriye’yi kınayan BM karar tasarısını veto ettikten bir hafta sonra Şam hükümetinden vaad ettiği reformları hızla uygulamasını istedi.

Pekin’in çağrısı Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin tarafından yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Medvedev de Beşar Esad’dan ya reformları hızlandırmasını ya da çekilmesini istemişti.

Buarada Suriye’de Sünnilerin dini lideri, Batılı devletleri ülkesine müdahale etmemeleri için uyardı.

Büşmüftü Ahmed Bedreddin Hassoun, Amerika ve Avrupa’ya yönelik tehdidinde, “Suriye ya da Lübnan’ı bombalarsanız, halen ülkenizde bulunan intihar bombacılarını hazırlayacağız,” diye konuştu.

Esad rejimine bağlı müftü, bu açıklamasını ölen oğlu için Lübnan’dan başsağlığı için gelen ve kadınlardan oluşan bir heyete yaptı. Hassoun’un oğlu bu ay başında kimliği belirlenemeyen saldırganlar tarafından öldürülmüştü.

Önceki gün de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, yeni kurulan muhalefet örgütü Suriye Ulusal Konseyi’ni tanıyan ülkelere karşı “sert önlemler alacakları” tehdidinde bulundu. Velid Muallim, Suriye Ulusal Konseyi’ni “yasadışı” diye niteledi.

Öte yandan Avrupa Birliği, yeni kurulan Suriye Ulusal Konseyi’ni kutladı, “ileri bir adım” diye niteledi. Fransa Dışişleri Bakanı Konsey’in başkanıyla biraraya geldi, ancak grubun henüz kurulma aşamasında olduğuna işaret ederek, tanımayı reddetti.

XS
SM
MD
LG