Erişilebilirlik

Çin'den BM'nin Şincan Bölgesi Çalışma Raporuna Tepki


Batı Şincan bölgesi
Batı Şincan bölgesi

Çin, Birleşmiş Milletler Çağdaş Kölelik Biçimleri Özel Raportörü Tomoya Obokata’nın yayınladığı raporda, "Batı Şincan bölgesinde Çin hükümetinin azınlık grup üyelerini zorla çalıştırdığı sonucuna varmanın doğru olacağını" belirtmesine sert tepki gösterdi.

Obokata, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, söz konusu rapordaki sonuçların bağımsız bir araştırma ve değerlendirmeye dayandığına dikkat çekti.

Ancak bu değerlendirmeler Pekin hükümetini kızdırdı. Uygur ve Şincan’daki Müslüman azınlık ve diğer gruplara yönelik baskı ve işkence iddialarını reddeden Çin, rapordaki bulguları da reddetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, günlük basın brifinginde yaptığı değerlendirmede, “Özel bir raportör, Şincan konusunda ABD, diğer bazı Batılı ülkeler ve Çin karşıtı güçlerin yaydığı yalan ve yanlış bilgilere inanmayı tercih ediyor” diye konuştu.

Obokata’nın hazırladığı çalışma koşullarına dair rapor, uzunca bir süredir beklenen ve Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan Şincan’daki insan haklarıyla ilgili rapordan ayrı bir çalışma. Söz konusu insan hakları raporunun da bu ay sonuna kadar Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanması bekleniyor.

Reuters haber ajansı, geçen ay söz konusu raporun yayınlanmasını önlemek için Pekin hükümetinin girişimde bulunduğu ve buna dair BM Yüksek Komiserliği’ne hitaben bir mektup yazdığını bildirmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG