Erişilebilirlik

Çin'den ABD'ye Tayvan Uyarısı


Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian

Tayvan, ABD ve Çin arasında tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Son olarak Çin Savunma Bakanlığı konuya ilişkin bir açıklama yayınladı ve ABD’nin Tayvan konusunda "hayale kapılmaması" gerektiğini belirtti. Açıklamada “Tayvan konusunda bir uzlaşmaya yer yok. ABD bu konuda bir hayale kapılmamalı” ifadelerine yer verildi.

Çin, kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan'ın ABD’yle ilişkiler konusundaki en hassas nokta olduğunu belirtiyor. ABD’yse Tayvan’a hem siyasi hem de askeri olarak destek sağlıyor.

Tayvan konusundaki fikir ayrılığı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le yaptığı videokonferans görüşmesinde de gündeme gelmişti. Xi, bu görüşmede ABD’nin Tayvan konusundaki tavrını "ateşle oynamak" olarak nitelendirmişti.

Son olarak konu Çin Savunma Bakanlığı’nın düzenlediği basın toplantısında da gündeme geldi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Çin’in beklentisinin ABD’yle iyi ilişkiler olduğunu, dünyanın da beklentisinin bu yönde olduğunu, ancak Tayvan konusunda ABD’nin boş beklentiler içerisine girmemesi gerektiğini söyledi.

Wu, Tayvan konusunda ABD’nin girişimlerini "sorumsuzluk" olarak nitelendirdi ve "Son dönemde ABD, Tayvan’da ve Güney Çin Denizi konusunda sorumsuzca açıklamalar yaptı ve savaş gemileri ve uçaklarıyla sorumsuzca eylemlerde bulundu" dedi.

Çin’in ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bazı prensipleri olduğunu, bunların başında da egemenlik haklarının geldiğini söyleyen Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu, özellikle Tayvan konusunun bu noktada hassas olduğuna dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG