Erişilebilirlik

Çin'den ABD'ye Soğuk Savaş Uyarısı


Çin’den Amerika’ya yeni soğuk savaş uyarısı geldi. Çin hükümeti, Amerika’da bazı siyasi grupların iki ülke ilişkilerini adeta rehin aldığını ve dünyanın en büyük iki ekonomisini yeni bir soğuk savaşa doğru sürüklediklerini öne sürüyor.

Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Ulusal Halk Kongresi’nde konuşan Çin Dışişleri Bakanı Wang Wu, “Amerika’da politik bir virüs yayılıyor ve Çin’i kötülemek için her fırsatı kullanıyor” dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Wu
Çin Dışişleri Bakanı Wang Wu

Wang, Çin’in Amerika’yı değiştirmek gibi bir niyeti olmadığı gibi Amerika’nın da Çin’i değiştirmek ve 1,4 milyar insanın modernleşmeye ilerleyen yürüyüşünü durdurmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Trump yönetimi son dönemde aralarında ticaret, teknoloji, Corona virüsü salgınının da bulunduğu çok sayıda konuda Çin’le arasında sorunlar yaşıyor ve Çin'e yönelik suçlamalarda bulunuyor. İki ülke arasında hali hazırda ticaret anlaşmaları konusunda tartışmalar sürerken Corona salgınıyla birlikte Amerika Başkanı Donald Trump, virüsün Wuhan’da bir laboratuvardan dünyaya yayıldığı suçlamasında da bulunuyor.

İki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden olan son mesele ise Hong Kong oldu. Çin’in Hong Kong’un özerk yapısını değiştirmeye yönelik bazı adımlar atması Amerikan yönetiminin sert tepkisine yol açtı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG