Erişilebilirlik

Çin'de İnternete Bağlanırken Gerçek Adla Kayıt Zorunluluğu


Çin Ulusal Halk Kongresi, internet konusunda yeni kısıtlamalar içeren kararlar aldı. Buna göre Çinliler gerçek adlarıyla kayıt yaptırarak interneti kullanabilecekler.

İnternet sunucu firmalar da sansür hakkına sahip olacak. Resmi Xinhua haber ajansı, yeni uygulamanın kişisel bilgilerin korunmasını ve istenmeyen e-posta gibi uygulamaların önüne geçmeyi amaçladığını bildirdi. Aynı şekilde yeni uygulamaların ulusal güvenlik ve halkın çıkarlarını koruma amacı taşıdığı da kaydedildi.

Çin uzun zamandır, internet kullanıcılarının adlarını kaydetmeye çalışıyordu. Yaklaşık 500 milyon internet kullanıcısının bulunduğu ülkede bu zor bir hedef olarak görüldü. Ancak Ulusal Halk Kongresi’nden çıkan kararla, hükümetin sansür politikalarına riayet etmeyen internet sağlayıcılarına ceza verilmesinin yolu açılıyor.

Yeni kararlara göre servis sağlayıcıları, kullanıcılar tarafından internete konulan “yasadışı bilgileri” gerekli önlemleri alarak anında durdurmak zorunda. Bu önlemler arasında, “yasadışı bilginin” kopyası saklanarak, ilgili makamlara bildirimde bulunması da yer alıyor. Ancak nelerin yasadışı bilgi kapsamına girdiğine açıklık getirilmiyor.

Çin hükümeti Youtube ve Facebook gibi siteleri bloke ediyor, “hassas” kelimelerle yapılan aramalara sansür uyguluyor, sayısız blog yazıcısı kullanarak internet üzerinden siyasi ve sosyal konulardaki görüşlerin yayılmasını engelliyor.

İnternet kullanıcılarının gerçek isimleriyle kayıt yaptırması, halkın zaman zaman takma adlar altında, rüşvet ve yolsuzlukları ihbar etmesini engelleyebilir.

Çin’deki internet kullanıcıları genelde, sansürü aşmak için, VPN olarak bilinen sanal özel şebekeleri kullanıyor. Ancak son zamanlarda Çin hükümetinin bu şebekeler üzerinde de kontrol sağladığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG