Erişilebilirlik

Çin, Afrika'ya Barışgücü Askeri Yığıyor


Pekin hükümeti Mali'den sonra petrol tesislerini, boru hattını ve işcilerini koruma amacıyla büyük yatırım yaptığı Güney Sudan'a da 1,800 asker gönderdi

Pekin hükümeti, Çin petrol şirketlerinin yoğun faaliyet gösterdiği Güney Sudan’da görev yapan BM barış gücüne 1800 asker yollama kararı aldı.

Wall Street Journal’da çıkan bir haber üzerine açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Pekin’in Güney Sudan’daki petrol kuyularını ve burada çalışan Çinli işçileri koruma amacıyla 1800 barış gücü askeri yollayacaklarını belirtti.

Gazetecilerin sorularını cevaplarken petrol ya da Çinli şirketlerden sözetmeyen Dışişleri sözcüsü Hua Chunying, Çin’in amacının zadece BM Güvenlik Konseyinin kararını uygulamak ve bölgenin inşasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Sözcü, Çin’in Güney Sudan’a şimdiden 1800 asker sevk ettiğini açıkladı. Ülkedeki BM misyonunun sözcüsü Joe Contreras ise Pekin’in 700 asker yollamayı planladığını ancak bunların hiçbirinin henüz ülkeye varmadığını bildirdi.

Tarafların neden farklı açıklamalar yaptığı bilinmiyor.

Wall Street Journal haberinde, Çin Ulusal Petrol Şirketi’nin Güney Sudan’ın petrol kuyularının işlenmesinde yüzde 40 payı olduğunu ayrıca ülkenin ham petrolünü Sudan üzerinden geçiren 1000 kilometrelik petrol boru hattını da çalıştırdığını belirtmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve eski yardımcısı Riek Machar arasında yaşanan siyasi çatışma nedeniyle aylardır petrol üretimi sekteye uğramış durumda.

Hükümet taraftarı ve karşıtları ve farklı etnik gruplar arasında yaşanan çatışmalarda tahminen 10 bin kişi yaşamını yitirirken 1 milyonu aşkın Güney Sudanlı da Aralık ayından bu yana evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bu yıl BM Güvenlik Konseyi Güney Sudan’daki BM gücünün 7000’den 12 bin 500’e çıkarılmasını öngören karar tasarısını onaylamıştı. Çin sözcüsü Hua, Çin’in bu karara bağlı olarak daha fazla asker yollamaya ve ülkedeki çalışmalara destek olacağını söyledi.

Çin’in bugüne kadar Afrika’da BM barış gücü faaliyetlerine en çok katkı yapan ülke olduğu belirtiliyor. Çin, 2013 yılında da Mali’ye 300 barış gücü askeri göndermişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG