Erişilebilirlik

Çin'den ABD'ye Eleştiri


Çin, Amerika’nın kör insan hakları eylemcisi Chen’in yarattığı diplomatik krize benzer olayların tekrarlanmasını önleyecek önlemler alması gerektiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Amerika’yı Çin’in içişlerine karışmakla suçlayarak Chen olayından ders alarak bu tür krizlerin tekrarını önleyecek adımlar atmasını istedi.

Chen hastanede yaptığı açıklamada ailesiyle birlikte Amerika’ya gitme izni için başvurduğunda Çin hükümetinin güçlük çıkarmasını beklemediğini belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Pazar günü Amerika’nın Çinli kör insan hakları eylemcisi Chen Guangçen’e vize vermeye hazır olduğunu söyledi.

Biden, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada Washington’un Çin’den Chen’in New York Üniversitesinde okumasına izin verme sözünü tutmasını beklediğini belirtti. Başkan Yardımcısı Chen’in geleceğinin Amerika’da olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü yurt dışında eğitim yapmak isteyen her Çin vatandaşı gibi Chen’in de gerekli belgelerle resmi makamlara başvurabileceğini bildirmişti.

İki yıldır hukuki gerekçe olmadan Şandong’taki evinde hapis tutulan Çen, iki hafta önce ortadan kaybolmuş ve daha sonra Pekin’deki Amerikan Büyükelçiliği’nde ortaya çıkmıştı.

Chen, Çin’de hukuk eğitimine devam etmesine izin verileceği sözüne inanıp büyükelçilikten ayrılmış ancak daha sonra aile üyelerinin tehdit edildiğini söyleyerek okumak için yurt dışına çıkmak istediğini açıklamıştı.

Chen halen Pekin’de kaçarken aldığı yaraların tedavi için kaldırıldığı bir hastanede eşi ve çocuklarıyla kalıyor.

Çen Pekin hükümetinin zorunlu tek çocuk politikasının nasıl siyasi amaçlara alet edildiğini ortaya çıkarmasıyla tanınıyor. Gözleri görmeyen ve resmi eğitimi olmayan insan hakları savunucusu, daha sonra arazilerine zorla el konulan köylülere akıl verdiği için yerel yetkililerin tepkisini çekmiş ve 2006 yılında "trafik akışını” engellediği iddiasıyla dört yıl hapse mahkûm olmuştu.

XS
SM
MD
LG