Erişilebilirlik

'Cihatçılara Karşı Önlemler Sıkılaştırılmalı'


'Cihatçılara Karşı Önlemler Sıkılaştırılmalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Avrupa’dan Irak ve Suriye’ye savaşmak için giden cihatçılar tüm dünyada kaygıya yolaçıyor. Amerika bu konuda müttefik ülkeleri uyardı. Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, cihatçı militanların bütün dünya için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi

Amerika Adalet Bakanı Eric Holder Avrupa ülkelerine, Suriye’deki iç savaşa katılmak militanları engelleme konusunda daha aktif rol oynama çağrısı yaptı. Oslo’daki Amerikan büyükelçiliği konutunda Norveçli diplomatlarla dün biraraya gelen Holder, Suriye’deki krizin tüm bölgeyi “şiddet yanlısı radikallerin beşiği” haline getirdiği uyarısında bulundu. Holder, Suriye’deki durumun “küresel bir çözüm gerektiren küresel bir kriz” olduğunu söyledi.

Holder, “Norveç, Amerika ve dünyadaki diğer ülkeler yeni bir tehditle karşı karşıya. Bugün Suriye, Irak ve diğer bölgelerde savaşan şiddet yanlısı radikal güçler, yarın bizim ülkelerimizde de terörist saldırılar düzenleme yolları arayabilirler” dedi.

Eric Holder, Ortadoğu’ya yalnız Avrupa’dan değil, Amerika’dan da çok sayıda cihatçı militan gittiğini söyledi ve militan sayısının artmasına karşı daha sıkı önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Adalet Bakanı, “Amerikan istihbarat yetkilileri şu anda Suriye’de yaklaşık 23 bin şiddet yanlısı aşırı görüşlü militan bulunduğunu tahmin ediyor. Bu militanların yedi binden fazlası yabancı uyruklu ve bunlar arasında onlarca Amerikalı da var. Yabancı uyruklu militan sayısı giderek artıyor” diye konuştu.

Yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Amerika Adalet Bakanı Holder, bu yapılmadığı taktirde cihatçı militan sorununun büyün dünyayı etkileyecek bir krize yolaçacağı uyarısında bulundu.

Eric Holder, “Amerika ve Avrupa uyruklu militanların Suriye’ye akınını önlemek için ortak stratejiler geliştirmek zorundayız. Amerikan vatandaşları Norveç ve diğer Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. Aynı şekilde Avrupa vatandaşları da Amerika’ya vizesiz giriyor. Bu da Suriye’deki savaşçıların bizim ülkelerimize kolayca giriş yapabilmesi anlamına geliyor” diye açıkladı.

Amerika İçişleri Bakanı Jeh Johnson da, geçen hafta Amerika’ya aktarmasız uçuş yapılan bazı uluslararası havaalanlarında güvenlik önlemlerinin arttırılacağını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG