Erişilebilirlik

‘CIA Yetkilileri İşkenceden Yargılanmalı’


Senato raporunun yankıları sürerken insan hakları savunucuları, 11 Eylül saldırıları sonrası terör zanlılarını işkence düzeyine varan yöntemlerle sorgulayan CIA yetkililerinin yargılanmasını istedi

Amerikan Senatosu’nun Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’le ilgili hazırladığı işkence raporunun yankıları sürüyor. İnsan hakları grupları, terör zanlılarına işkence içeren sorgu yöntemleri uygulayan CIA yetkililerinin yargılanmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Ben Emmerson, Senato raporunun CIA’in 11 Eylül saldırılarından sonra uyguladığı işkence yöntemlerine karşı yasal eylem zeminini güçlendirdiğini söyledi.

Merkezi Amerika’da bulunan İnsan Hakları İzleme örgütü direktörü Kenneth Roth, CIA yetkilileri yargılanmadığı sürece, işkence düzeyine varan sorgu tekniklerinin Amerikan başkanlarının tercih edebileceği siyasi bir seçenek olarak kalacağını belirtti.

CIA’in terör zanlılarına kötü muamele ettiğini kaydeden Senato raporu, işkence düzeyine varan sorgu tekniklerinin başarısı konusunda Kongre’yi ve Amerikan halkını yanlış yönlendirdiğini belirtiyor.

Senato İstihbarat Komitesi başkanı Demokrat Dianne Feinstein, CIA’in tutuklulara her türlü işkenceyi yaptığını söyledi. CIA’i sert bir dille eleştiren Demokrat Senatör, bu raporun Amerikan değerlerini karaladığını belirtti.

Başkan Barack Obama, İspanyolca yayın yapan bir televizyona verdiği demeçte, Amerika’nın acımasız eylemlerde bulunduğunu ve bu hataların tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

Senatonun terör zanlılarına uyguladığı işkence düzeyine varan gözaltı ve sorgulama yöntemlerine ilişkin da 6 bin sayfa uzunluğundaki raporda, CIA’in yasalara aykırı bir şekilde hareket ederek, hem Amerikan kamuoyunu hem de yönetimi yanılttığı savunuluyor.

Polonya'da Gizli Hapishane

İşkence raporunun açıklanması ardından eski Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, Polonya'nın CIA'e ülkelerinde gizli hapishane açma izni verdiğini ancak mahkumlara sert davranılmasına ya da işkenceye izin verilmediğini açıkladı.

Polonya'da bir radyoya konuşan eski cumhurbaşkanı, 10 sene kadar önce Başkan Bush'dan hapishanedeki istihbarat çalışmalarının sonlandırılmasını istediğini ve bir süre sonra bunun gerçekleştiğini belirtti.

Böylece Kwasniewski ilk defa ülkede bir CIA hapishanesi olduğunu kabul etmiş oldu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG