Erişilebilirlik

2009'daki CIA Üssü Saldırısında Pakistan Parmağı


2009'daki saldırıdan sonra Chapman Üssü'nde bir enkaz parçasını inceleyen bir Afgan askeri
2009'daki saldırıdan sonra Chapman Üssü'nde bir enkaz parçasını inceleyen bir Afgan askeri

2009’da Afganistan’ın doğusunda yedi CIA görevlisinin ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısında yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor.

Yeni açıklanan Amerikan hükümetine ait gizli bir belge, Pakistanlı bir istihbarat görevlisinin militan Hakkani örgütüne bu eylemi düzenlemesi için 200 bin dolar ödediğini iddia ediyor.

Khost ilindeki Chapman Öncü Operasyon Üssü’nde düzenlenen bombalı intihar eylemi, Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi’nin (CIA) ajanlarını hedef alan en kanlı saldırı olarak tarihe geçti. Olayda altı kişi de yaralanmıştı. Eylemi hem CIA, hem de el Kaide içinde çifte ajan olarak çalıştığına inanılan Ürdünlü bir doktor düzenlemiş, ancak sorumluluğun Taleban örgütünde olduğuna karar verilmişti.

Söz konusu saldırı, 2012 yılında Kathryn Bigelow’un Oscar ödüllü Zero Dark Thirty filminde de canlandırılmıştı.

Yeni belgeler, saldırıda Pakistan istihbaratı ve Hakkani şebekesinin kilit rolleri olduğunu ortaya koyuyor.

Söz konusu belge George Washington Üniversitesi’ne bağlı Ulusal Güvenlik Arşivleri tarafından açıklandı. Belge Amerika’da bilgi alma özgürlüğünü güvence altına alan yasa çerçevesinde talep edildi, ancak üzerinde önemli ölçüde düzeltmeler yapılarak internete kondu.

Belgenin bir kısmında adı açıklanmayan bir Pakistanlı istihbarat yetkilisinin, Chapman üssüne saldırması için Hakkani örgütü ve bir kişiye ödenek verdiği iddia ediliyor. Plana göre bir Afgan sınır muhafız komutanına eylem için yapacağı yardımlardan dolayı 100 bin dolar ödenmesi de öngörülmüş. Ancak bu kişi aynı saldırıda ölenler arasında bulunuyor.

Amerika uzun süredir Pakistan’ın Hakkani şebekesiyle bağları olduğunu savunuyordu. Hakkani örgütü, Afganistan’da yerel ve yabancı askerlere karşı en kanlı saldırıları düzenlemekle suçlanıyor.

Bir Amerikalı komutan da, 2011 yılında Hakkani şebekesini Pakistan istihbarat servisinin bir kolu olarak tanımlamıştı. Hakkani şebekesi, ancak 2012 yılında Amerika’nın terör örgütleri listesine girebildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG