Erişilebilirlik

Haspel: 'CIA'e Çince, Türkçe ve Farsça Bilen Kişiler Alacağız'


Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA’nin Direktörü Gina Haspel göreve geldiğinden bu yana kamuoyuna açık bir etkinlikte ilk kez konuştu. CIA’in kurum olarak önceliklerini sıraladı. CIA’in istihbarat boşluklarını kapatmak ve Rusya ya da Çin gibi büyük güçlerden gelen tehditle mücadele etmek amacıyla dünya üzerindeki varlığını genişleteceğini belirten Haspel, Çince, Arapça, Türkçe ve Farsça dillerini konuşan daha fazla kişi işe alacaklarını söyledi.

CIA Direktörü Haspel, Louisville Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, 11 Eylül saldırılarından sonra görevi terörle mücadele alanına kayan kurumun casusluk misyonuna yeniden ağırlık vereceğine dair vizyonunu açıkladı, ulus devletlere yönelik geleneksel casusluk faaliyetlerini stratejik bir öncelik olarak niteledi. Amerika’nın şu anki ve gelecekteki olası rakiplerine ilişkin daha iyi istihbarat toplanması ihtiyacının CIA’in önündeki en büyük zorluklardan biri olduğunu ifade etti.

Haspel, CIA’in yurtdışı istasyonlarındaki görevlilerin sayısını arttırma niyetini dile getirdi, “Dışarda daha büyük bir ayak izinizin olması güçlü bir duruşu mümkün kılıyor” diye konuştu. CIA Direktörü bu bağlamda Çince, Arapça, Farsça, Türkçe, Fransızca ve İspanyolca dilleri dahil yabancı dillere hakim kişileri işe almayı umduğunu belirtti.

Haspel’in bu sözleri geçtiğimiz yıl açıklanan Amerika’nın yeni ulusal güvenlik stratejisinde de ortaya konulan öncelikleri yansıtıyor. Aralık ayında açıklanan ulusal güvenlik stratejisi rakip ülkelerin güç dengesini Amerika’nın aleyhine olacak şekilde değiştiren hamlelerine karşı hamle ile yanıt verilmesi çağrısında bulunuyor.

Çin ve İran’a ilişkin kaygılar

CIA Direktörü Haspel özellikle Çin ile ilgili kaygılarını dile getirdi, Çin’in kendi hedeflerine ulaşmak amacıyla Amerika’nın nüfuzunu azaltmaya çalıştığını savundu. Haspel, “Afrika, Latin Amerika, Pasifik adaları, Güney Asya gibi kendi bölgelerinin de ötesinde nüfuz alanlarını genişletme çabalarını çok yakından takip ediyoruz” dedi.

CIA Direktörü, “Yoksul ülkelere yatırım sunma, belki de bu ülkelerin hiç geri ödeyemeyeceği krediler verme gibi kullandıkları taktiklerden endişeliyiz” dedi. Haspel, “Bu ülkelerden kendi egemenliklerinin bilincinde olmaları, altyapılarına ve ulusal güvenliklerine yönelik yabancı yatırımın nihai olarak onları egemenliklerinden tavize götürebileceği konusunda bilinçli olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Gina Haspel, İran’a da değindi. Tahran’ın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara rağmen, Suriye lideri Beşar Esat’ı güçlendirmek, Bağdat’taki nüfuzunu arttırmak ve Yemen’de de Husileri desteklemek adına para harcamaya devam ettiğini vurguladı. “İran’ın bölgedeki olumsuz faaliyetlerini çok yakından izliyoruz. Ülkeler kendi rotasını çizebilsin diye bu faaliyetlere karşı gelmek istiyoruz” dedi.

CIA’de “şeffaflık” ve “çeşitlilik” vurgusu

Haspel, kurumun diğer önceliklerini de sıraladı. 1980’lerde CIA’de çalıştığı dönemde kurumun erkek egemen bir kurum olduğunu söyleyen Haspel CIA’de çeşitlilik vurgusu yaptı. “CIA’deki küresel misyonumuz cinsiyet, ırk ya da kültürel geçmişine bakılmaksızın, Amerika’nın en iyileri ve en parlak zekalılarıyla çalışmamızı gerektiriyor” dedi.

CIA Direktörü Gina Haspel, kurumda görev yaptığı önceki dönemlerde işkence uygulamaları konusunda, Tayland’daki gizli bir sorgu merkezinin denetlenmesi ve sorgu kayıtlarının imha edilmesi sebebiyle eleştirilmişti.

Haspel, konuşmasında “şeffaflık” vurgusu yaptı. “CIA’de vatandaşlarımızın güvenini kazanma yükümlülüğümüzden daha önemli bir şey yok” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG