Erişilebilirlik

CIA Savaş Suçlusu Charles Taylor’la İşbirliği Yapmış


Charles Taylor mahkemede
Charles Taylor mahkemede

Amerika Merkezi İstihbarat örgütü Liberya’nın eski devlet başkanıyla işbirliği yaptığını doğruladı.

Boston Globe gazetesi, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde CIA’den gerekli belgeleri açıklamasını talep etmişti.

Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanan Charles Taylor, savunmasında CIA hesabına çalıştığını öne sürüyor.

1983 yılında eski devlet başkanı Samuel Doe’dan kaçıp Amerika’ya gelen Taylor, Liberya hükümetinin talebi üzerine ülkesine iade edilmek üzere tutuklanmıştı.

Massachusetts eyaletinde 15 ay hapis yatan Taylor, CIA’in yardımıyla cezaevinden kaçtı ve ülkesine dönerek 1989 yılında darbe girişiminde bulundu. 8 yıl süren iç savaş sırasında 200 bin kişi öldü, bir milyon kişi komşu ülkelere kaçtı, çatışmalardan kaçan bir milyon kişi kendi ülkesinde mülteci oldu.

1997 yılından 2003’e kadar devlet başkanlığı yapan Charles Taylor bu süre içinde binlerce kişinin ölümünden, on binlerce kişinin sakat bırakılmasından, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzlukla suçlanıyor.

CIA, eski devlet başkanının 1980’li yıllarda daireden para aldığını doğruladı ancak ulusal güvenlik gerekçeleriyle ne iş yaptığını belirtmedi. Savunma Bakanlığı’nın askeri istihbarat dairesi ise Taylor’un hem CIA hem de ordu tarafından muhbir olarak kullanıldığını bildirdi.

Lahey’de davasının sona ermesini bekleyen Taylor suçlamaları reddediyor. Eski devlet başkanının suçlu bulanması halinde ömür boyu hapse mahkûm edilmesi mümkün.

Liberya 1820 yılında Amerika'da özgürlüğünü kazanan siyahlar tarafından kurulmuştu.

XS
SM
MD
LG