Erişilebilirlik

CIA Başkanı’ndan IŞİD Uyarısı


Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı John Brennan, Amerika ve müttefiklerinin IŞİD’e karşı kazanımlar elde ettiğini ama örgütün kaybettiği topraklara karşı taktik değişikliğine gitmesini beklediğini söyledi.

Senato İstihbarat Komitesi’nde konuşan Brennan, “IŞİD kaybettiği topraklara karşılık kendi alanı dışında yüksek profilli saldırılar da dahil muhtemelen daha fazla gerilla taktikleri kullanacak” dedi.

CIA Başkanı, IŞİD’in dünya genelinde onbinlerce savaşçısı bulunduğunu, bunun El Kaide’nin en güçlü zamanından daha fazla olduğunu kaydetti.

John Brennan, Irak’ta IŞİD militanı sayısının 22 binden 18 bine düştüğünü, Suriye’de bu sayının 25 binden 19 bine gerilediğini belirtti.

Avrupa Birliği ülkelerinin terörizm istihbaratı paylaşımı konusunda daha gidecek yolu olduğunu söyleyen CIA Başkanı IŞİD’in Libya’da varlığının artmasından dolayı duyduğu endişeyi dile getirdi, Libya’da 5 ile 8 bin arasında IŞİD militanı olduğunu söyledi.

Brennan, Libya’nın IŞİD’in Avrupa’da düzenleyebileceği olası saldırılara üs olabileceğini kaydetti.

“Esad güçlendi”

CIA Başkanı, Rusya’nın desteğiyle Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın güçlendiğini söyledi. Brennan, “geçen yıl köşeye sıkışmıştı, muhaliflerin operasyonları Suriye Ordusu’na gerçekten zarar veriyordu, şimdi ise geçen yılki pozisyonundan daha güçlü durumda” dedi.

John Brennan, Rusya ve Suriye hava saldırılarının önemli bir bölümünün Amerika’nın modern muhalifler olarak nitelediği savaşçılara yönelik olduğunu söyledi.

CIA Başkanı, “Ruslar ve Suriyeliler IŞİD’in arkasından gittiler ama hava saldırılarının önemli bir bölümü bizim meşru olarak kabul kabul ettiğimiz, ülkelerini Esad’dan kurtarmaya çalışan Suriye muhalefetini hedef alıyor” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG