Erişilebilirlik

CIA Başkanı Petraeus İstifa Etti


 Gen. David Petraeus
Gen. David Petraeus
Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) başkanı David Petraeus, evlilik dışı ilişkisinin ortaya çıkması üzerine görevinden istifa etti.

Orgeneral Petraeus, CIA çalışanlarına gönderdiği mektupta, dün Başkan Barack Obama’ya istifasını verdiğini açıkladı. Petraeus, istifasına neden olan olayla ilgili olarak “aşırı derecede yanlış karar verdiğini ve bu tarz davranışın bir lidere yakışmadığını” yazdı.

CIA’de görev yapmanın kendisine verilen en büyük ayrıcalık olduğunun altını çizen David Petraeus, yaptığı istisnai hizmetten dolayı çalışanlarına teşekkür etti.

Başkan Obama da, Petraeus’un komutan ve CIA başkanı olarak gösterdiği olağanüstü hizmetin, Amerika’yı daha güvenli bir ülke haline getirdiğini açıkladı.

Biyografisini yazan gazeteciyle ilişkilye girdiği ortaya çıktı

Amerikan basınında çıkan haberlere göre Petraeus'un elektronik postalarına sızma olasılığını inceleyen Federal Soruşturma Bürosu FBI, CIA başkanının gizli ilişkisini de ortaya çıkardı. Basın, Petraeus'un ilişki kurduğu kişinin kendi biyografisini yazan gazeteci Paula Broadwell olduğunu bildirdi.

Broadwell'in Afganistan'da görev yaparken de Orgeneral David Petraeus'la istediği kadar görüşmesine izin verildiği belirtiliyor. FBI'ın soruşturmasına yakın kaynaklar, Paula Broadwell'in Petraeus'un elektronik postalarına girmeye çalıştığı ya da giriş izni verildiği kuşkusu üzerinde durulduğunu söylüyor.

Paula Broadwell'in Petraeus'un gizli aşığı olduğu FBI yetkililerince doğrulanmadı. Orgeneral Petraeus da birlikte olduğu kişinin adını açıklamadı.

Amerika'nın en başarılı komutanlarından biri

David Petraeus 37 yıllık eşi Holly ile
David Petraeus 37 yıllık eşi Holly ile
60 yaşındaki Petraeus, liseden mezun olduktan hemen sonra Amerika’nın ünlü West Point Askeri Akademisi’ne girdi.

David Petraeus, West Point'ten mezun olduktan iki ay sonra, 1974 yılında yine aynı akademinin müdürlüğünü yapan generalin kızı olan Holly Knowlton'la evlendi. Holly Petraeus Tüketici Mali Güvenlik Bürosu'nda ordu mensuplarıyla ilgilenen birimin yöneticiliğini yapıyor. Çiftin bir erkek, bir de kız çocuğu bulunuyor. Petraeus'un oğlu da Kara Kuvvetleri'ne girdikten sonra Afganistan'da görev yaptı.

Orgeneral Petraeus aynı zamanda Princeton Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler doktorası yaptı.

Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanlığını yaptığı sırada orgeneralliğe yükseltilen Petraeus, 2007 yılında bu ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısının arttırılmasıyla şiddet olaylarının önüne geçmişti. Irak’tan sonra Afganistan’a gönderilen David Petraeus, orada da benzeri bir stratejiyle Taleban direnişini kırmayı başardı. Petraeus CIA başkanlığını devralmadan önce Amerika’nın en başarılı komutanlarından biri haline geldi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG