Erişilebilirlik

Christopher Hitchens Hayatını Kaybetti


Christopher Hitchens Hayatını Kaybetti
Christopher Hitchens Hayatını Kaybetti

Hitchens, Türkiye'yi Kıbrıs politikası ve Ermeni soykırımı iddiaları konusunda şiddetle eleştirirdi

İngiltere doğumlu Amerikalı yazar ve aydın Christopher Hitchens 62 yaşında hayatını kaybetti. Hitchens bir süredir kanserle mücadele ediyordu. Yazarı olduğu Vanity Fair dergisi, 2010 yılında yemek borusu kanseri teşhisi konan Hitchens’ın zatürreden öldüğünü bildirdi.

Keskin görüşleri ve sivri diliyle tanınan yazar, 2007 yılında “Tanrı Büyük Değildir: Dinler Her Şeyi Nasıl Zehirliyor” kitabıyla büyük üne kavuşmuştu. Hitchens, savaş muhabiri, edebiyat eleştirmeni ve siyaset yorumcusu olarak da tanınıyordu.

Siyasi görüşleri tam olarak tanımlanamayan Hitchens, solcu bir yazar olarak isim yaparken, 2003 yılından itibaren Irak işgalinin en büyük savunucularından biri olmuştu. Hıristiyan bir ailenin çocuğu olan Hitchens, ateizmi benimseyerek din konusunda girdiği tartışmalarla da büyük ilgi toplayan bir yorumcuydu.

Christopher Hitchens'in ateist, siyasi açıdan liberal hatta solcu olarak nitelenen görüşlerine rağmen, Başkan Bush'un başlattığı Irak savaşını kuvvetle desteklemesi şaşkınlığa yolaçmıştı.

Hitchens, yazılarında ve konuşmalarında Türkiye'yi, özellikle Kıbrıs politikası, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tutumu ve insan hakları alanında şiddetle eleştirirdi.

Sigara tiryakisi olan ve aşırı derecede alkol tüketen Hitchens’a 2010 yılının Haziran ayında yemek borusu kanseri teşhisi konmuştu.

Amerikan Vanity Fair dergisi Hitchens’ı, “ateşli zekâsıyla eşsiz bir eleştirmen, usta bir hatip ve yaşamayı seven korkusuz” bir insan olarak nitelendirdi.

Christopher Hitchens, 1949 yılında İngiltere'nin Portsmouth kentinde doğmuş, Oxford Üniversitesi’nden mezun olmuştu.

XS
SM
MD
LG