Erişilebilirlik

CHP’nin İstanbul Adayı: ‘Herkesin Başkanı Olacağım’


CHP’nin İstanbul Adayı: ‘Herkesin Başkanı Olacağım’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:47 0:00

Türkiye’de yerel seçim maratonu başladı. AKP genel seçimlerdeki başarısını korumak için çabalarken, ana muhalefet partisi CHP özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde ipi göğüslemek için güçlü adayları yarışa çıkmaya hazırlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için resmen açıklanmamakla birlikte eski başbakan Binali Yıldırım’ın adı öne çıkıyor.

Peki, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterdiği Ekrem İmamoğlu kim? CHP, Recep Tayyip Erdoğan’ı belediye başkanlığından cumhurbaşkanlığa taşıyan süreçte önemli bir kilometre taşı olan İstanbul’u, uzun yıllar sonra AKP’den alabilir mi?

Bu ve merak edilen tüm soruları Beylikdüzü Belediye Başkanı olan ve CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için seçim meydanlarına çıkan Ekrem İmamoğlu’na sorduk.

“Günde 20-30 kilometre yürüyeceğim”

VOA: Anketlere göre, İstanbul’da çok tanınmıyorsunuz. 100 gün İstanbullular'ın sizi tanıması için yeterli bir süre mi?

İmamoğlu - “Gayet yeterli bir süre ve bunu iyi kullanacağız. Ben İstanbul’un 400 bini aşkın nüfusu olan bir yerinde belediye başkanlığı yapan birisiyim. Yakın çevredeki insanları da hesaba katarsanız 2-2,5 milyon insan bizim hizmetlerimizin tadını biliyor. Dolayısıyla neler yaptığımızı bizden önce onlar anlatacaktır. Günde 20-30 kilometre yol yürümeye ve İstanbul’u gezmeye hazırım. İnsanların elini sıkacağız, konuşacağız, her mahalleyi hissedeceğiz. İstanbul’un hiçbir köşesinde unutulmuş insan kalmayacak yani kötü mahallesi kalmayacak. Bunu başarmak istiyoruz. Tüm bu anlattıklarımın örnekleri bizim kendi ilçemizde var olduğu için, bu süreci nasıl başarılı yöneteceğimize bir alt yapı ve işaret olacak. Bu bağlamda kalan sürede kendimizi tahmin edilenin çok üzerinde bir tanıtıma ulaştıracağımızdan eminiz.”

“Rakibe göre pozisyon almıyorum”

VOA: İBB başkan adaylığınızda sizi diğer parti adaylarından önde tuttuğunu düşündüğünüz şey nedir?

İmamoğlu - “Bugüne kadar rakibine göre pozisyon alan birisi olmadım. Bu bağlamda hiçbir zaman böyle bir pozisyon almayacağım. Ben işime bakıyorum. Şu anki vazifem İstanbullu’ya ihtiyacını anlatmak, onların sorununu dinlemek, tüm hemşerilerimize ne yapmak istediğimizi hissettirmek. O bakımdan çok da rakibi umursayan bir tavrım yok. Ama gerekirse mücadele ettiğimiz insanlarla biraraya gelip fikir alışverişinde bulunmak isterim.”

“Türkiye’deki herkes gibiyim”

VOA: Siz milliyetçi kökenden gelen muhafazakar seçmene hitap eden bir profil olarak görülüyorsunuz, peki siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

İmamoğlu - “Ben aslında kendimi Türkiye’deki herkes gibi tanımlıyorum. Çünkü kendimi herkese yakın hissediyorum. Bu tanımlamanın içinde ailemden bahsediliyor. Bu benim için müthiş bir avantaj. Tam da Türkiye gibi benim ailemin içinde de her kesimden var. Türkiye’nin neresinde kim yaşıyorsa kendini bende görebilir.”

“İstanbul hoşgörü kenti olacak”

VOA: Kazanmanız durumunda İstanbul ile ilgili yapmayı planladığınız öncelikli projeleriniz nelerdir?

İmamoğlu - “İstanbul’da yaşayan herkes yönetimin bir parçası olduğunu hissedecek. Eğer siz bu kentte yaşayan 16 milyon insanı kendinize hazine olarak kabul etmiyorsanız, zaten bu koca metropolü yönetme şansınız yok. İstanbul’u yöneten insanın İstanbul’da yaşayan herkesten faydalanabilmesi lazım. O bakımdan tüm İstanbullu’lar ortak masa, ortak akıl kavramıyla İstanbul belediyesinin bir parçası olduğunu hissedecek. İstanbul hoşgörü kenti olacak. Dünyadaki sayılı merkezlerden birisi olacak. Bu kentin çok kıymetli bir emanet olduğunu biliyoruz. Böyle bir kentin dünya çapında bilinir ve hissedilir olmasını sağlayacağız. Hedeflerimiz arasında İstanbul’un dünyanın en fazla turist alan kenti olması var.”

“1,2 milyon çocuğun okul öncesi eğitimi projesi”

VOA: Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı gibi mega projelere nasıl bakıyorsunuz?

İmamoğlu - “İstanbul’un elbette büyük projelere ihtiyacı var. Buna hiçbir itirazımız yok. Sadece büyük projenin ne olduğuna bakmak lazım. Çarpıcı bir istatistik vermek istiyorum. İstanbul’da 0-4 yaş arası 1 milyon 200 bin çocuk yaşıyor. Bu rakam Avrupa’da bir kent nüfusu kadar. Bu çocukların okul öncesi nasıl bir eğitim alacağı konusu çok önemli. İşte size mega proje. O yüzden projenin kavramı önemli, topluma vereceği fayda önemli. Biz sürece böyle bakacağız. Projenin önem sırasına bakacağız ve faydalı olanı öne koyacağız. Sadece belli bir kısıma fayda sağlayan ve adı mega proje olan unsurların bizim zihnimizde yeri yok.”

“2050 vizyonunu hazırlayacağız”

VOA: Başkan seçilirseniz iklim değişikliği hakkında neler yapmayı düşünüyorsunuz?

İmamoğlu - “21.yüzyıla adım atmış ve dünyanın önemli bir merkeziyseniz dünyadaki tüm evrensel doğrulara hizmet etmeniz gerekiyor. Enerji kullanımından çevrenin korunmasına ya da şehirleşmenin çevreyi yok edecek unsurlarını ortadan kaldırmaya varıncaya kadar bir gelişim planı ortaya koymak gerekiyor. Yeşil bir kent üretmek ve küresel ısınmayı engellemeye dönük planlar yapmanız gerekiyor. Biz bu kentin 2050 vizyonunu hazırlamak istiyoruz. Şu an İstanbul’un bir yol haritası dahi yok yani hangi rotada gittiğini bilen yok. Biz bu kentin rotasını belirlerken çevre duygusunu, önce insan diyen kavramları mutlaka ön sıraya oturtacağız.”

VOA: Elde olan ilçeler dışında hedef ilçeler hangisi? Üsküdar, Kağıthane, Eyüp hatta Fatih radarınızda mı?

İmamoğlu - “İstanbul’un tümünü kazanmak isteriz. Çünkü tümünün bizim yönetim anlayışımıza ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Oy skalasına baktığınızda birbirine yakın ilçeler var. Minimum hedefimiz 22-23 ilçeyi kazanmak. Hangi koşullarda hangisi kazanılır şu an için bilmiyoruz ama şunu da ifade etmeliyim ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en fazla ihtiyacı olan şey 39 ilçeyi de kendisinin bir parçası olarak kabul etmesi ve yönetiminin içine katmasıdır. Ben iyi biliyorum ki İstanbul’daki 39 belediye başkanının büyükşehir belediyesinde bir masası dahi yok. Biz seçilirsek hangi siyasi parti başkanı olursa olsun onlara hizmet edeceğiz.”

“Hiçbir seçmenle aramda mesafe yok”

VOA: CHP neredeyse son 15 yıldır her seçimde milliyetçi, muhafazakar sağ görüşlü seçmenden oy almak için aday bazında çalışmalar yürütüyor. Bu seçimde, o seçmen grubuna nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

İmamoğlu - “Aramızda diğer seçmenlerle hiçbir mesafe yok. Ben bunu hizmet ettiğim ilçede ispat etmiş birisiyim. İnsanlara ne söyleyeceğiniz, nasıl hizmet edeceğiniz önemli ve elbette bunu nasıl söylediğiniz de çok önemli. Biz her ikisini de iyi biliyoruz. Bir kere İstanbul’da yaşayan hiç kimseyi aldatmayacağız. Bu kenti koruyacağız ve bu kente asla ihanet etmeyeceğiz. Bu unsurlardan hareket edip İstanbullu’ya kendimizi anlattığımızda hangi kavramla yaşıyor olursa olsun ırkına, mezhebine, inancına bakmaksızın herkesin bize gönlünü vereceğini biliyoruz. Benim anlayışımda kalp kazanmak vardır. Bunu, yaşadığınız kentte ortaya koyamıyorsanız zaten başarılı biri değilsinizdir. Ben İstanbullular’ın tamamının kalbini kazanmaya geliyorum. Bana sorsalar hangi kitleye uzaksınız ya da ulaşamazsınız diye benim kalbini kazanamayacağım birisi henüz İstanbul’da yaşamıyor.”

VOA: Diğer bölgelere kıyasla 3. bölgede CHP’nin AKP’nin gerisinde kaldığı görülüyor. Bu bölgeler aynı zamanda HDP’ye oy potansiyeli yüksek olan ilçelerden oluşuyor. HDP seçmenine nasıl ulaşabilmeyi ve oy almayı planlıyorsunuz?

İmamoğlu - “Siyasi kavramlar üzerinden ya da siyasi partiler üzerinden bir süreç tanımı zihnimizde yok. İttifaklar konuşulur, siyasi üst merciler bir takım prensip kararlar alabilir. Ama biz temelde bu kent adına bir ittifak kurmak çabasındayız. Daha iyi bir kent yaşamı, çocukların ve kadınların kendisini mutlu hissettiği bir şehir, özgürce dolaşabildikleri bir kent. Bu anlamda bu ittifakın içinde inanın herkes var. Bunu da ispat edeceğimizi biliyorum.”

VOA: Ön seçim olmadan aday olmak bir sosyal demokrat parti açısından normal mi? Mesela CHP’nin son İstanbul zaferinde Nurettin Sözen ön seçimden çıkmıştı. Bu bir zafiyet yaratmayacak mı?

İmamoğlu - “Doğal zemin ve süreç oluşsaydı bir ön seçim olabilirdi. Ben ön seçimle göreve gelmiş bir belediye başkanıyım. Bu anlamda demokratik süreçlere sonsuz saygı duyuyorum. Ayrıca bu örgütün tanıdığı bir kişiyim. Bu sorunu kolaylıkla aşacağımı biliyorum. Kaldı ki ben bu sürece karar vermeden önce İstanbul il başkanı, il yönetimi, ilçe başkanları, belediye başkanları ve meclis üyeleriyle istişare toplantıları yapıp onların fikirlerini aldım.”

VOA: 1 Nisan’da hangi sonuç sizin nezdinizde başarılı olduğunuzu tescil eder? Hangi sonuçta kendinizi başarısız addedersiniz?

İmamoğlu - “Elbette kazanmak... Çünkü kazanamadığınız takdirde başarılı olmazsınız. Elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz. Ama şunu da biliyoruz, kazanmak bir gündür, yönetmek 5 yıl. Biz o beş yıla da hazırlanıyoruz. Dolayısıyla gerçek başarı nedir derseniz 1 Nisan’dan başlayacak ve 2024’te bitecek olan hizmet süresinin sonunda herkesin gönlünü fethetmek ve bu hizmeti alkışlatmak benim için gerçek başarı olacaktır.”

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG