Erişilebilirlik

CHP'li Torbalı Belediye Başkanı Hakkında Suç Duyurusu


İçişleri Bakanlığı, AKP'nin belediye başkanlığını kaybettiği İzmir'in Torbalı ilçesinde yeni başkan CHP'li Ramazan İsmail Uygur hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahalli idareler mevzuatı uyarınca eğer İçişleri Bakanlığı'nın suç duyurusu uyarınca Uygur’un yargı tarafından hapis cezası hükmü alması ve bunun ertelenmemesi gibi bir durumda bakanlıkça görevden alınması söz konusu olabilecek.

İçişleri Bakanlığı’dan yapılan açıklamada, “İzmir Torbalı Belediye Başkanı seçilen Ramazan İsmail Uygur’un (CHP) belediye başkanlığı devir-teslimi sırasında; Devletin birliği, beraberliği ve saygınlığını temsil eden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret ve tehdit içeren ifadeleri nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinde düzenlenen “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan İçişleri Bakanlığı’nca ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuş ve gerekli incelemeler başlatılmıştır” denildi.

İlk kez İçişleri Bakanlığı tarafından bir belediye başkanı hakkında “Erdoğan’a hakaret” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması dikkat çekti.

CHP’nin Torbalı İlçe Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı’na hakaret ile ilgili ne alakası var. Konuşmamda hakaret ettiğimi düşünmüyorum. Konuşmamızda, ‘Siz bu millete hakaret ettiniz bu millet de size yanıt verdi’ dedim. Sayın Bakan’ın suç duyurusu başvurusu takdiri varsa, yapıyorlarsa yapsınlar ancak konuşmamda hakaret söz konusu değil” dedi.

1 yıldan fazla hapis cezası olursa görevi kaybetme riski söz konusu

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen ise, VOA Türkçe’ye konuya ilişkin değerlendirmesinde, Torbalı’nın yeni belediye başkanı hakkında eğer kamu davası açılması halinde ve 1 yıldan fazla hapis cezasından hüküm giymesi söz konusu olursa başkanlığını kaybetme ihtimali olabileceğini söyledi.

Şen, özetle, “İçişleri Bakanlığı, kamu kurumu olarak suç olduğunu düşündüğü konuda savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkına sahip. Ancak Türk Ceza Kanunu’nun 299’ncu maddesi çerçevesinde ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla savcılık soruşturması sonucunda dava açılması ise Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı. Dolayısıyla eğer belediye başkanı hakkında savcılık dava açılmasını isterse Adalet Bakanlığı’nın izin vermesi gerekli. Bu izin sonrasında ‘kamu davası’ olarak yargılama yapıldığında ise eğer belediye başkanı hakkında 1 yıldan fazla hapis cezası hükmü verilirse o zaman belediye başkanlığını kaybetme durumu ortaya çıkabilecektir. Belediye Kanunu’nun 44’ncü maddesi ve Mahalli İdareler Kanunu’nun 9’ncu maddesi uyarınca 1 yıldan fazla hapis cezası hükmü söz konusu olursa İçişleri Bakanlığı, ilgili belediye başkanını görevden almayı talep edebiliyor. Ancak bu konuda Danıştay’ın karar vermesi gerekiyor. Şu aşamada ise belediye başkanlığını etkilemez” dedi.

Şen, ayrıca dava süreci başlatıldığı gerekçesiyle Torbalı’ya kayyum atanması yapılamayacağını da belirterek, “Burada ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlaması söz konusu olduğu için görevliyle ilgili bir suç olmadığından dolayı İçişleri Bakanlığı’nın ‘tedbiren görevden alma’ durumu olamaz. Dolayısıyla örneğin ‘teröre yardım’ gibi suçlamalar olmadığı sürece görevden alınarak belediyeye kayyum atanması olamaz” diye konuştu.

Tunceli’de durum ne olacak?

Bu arada Tunceli Merkez İlçe Seçim Kurulu, Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) seçilen il belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’na, görevine resmen başlaması için gerekli olan mazbatasını yarın teslim edeceklerini açıkladı.

Tunceli’yi de sorduğumuz Prof. Dr. Ersan Şen, “Maçoğlu’nun durumunda ise mazbatası her koşulda verilmeliydi. Hakkında ‘terör bağlantısı veya güvenlik engeli iddialar var’ gerekçesiyle mazbatasını vermemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Yüksek Seçim Kurulu eğer aday olarak seçime girme yeterliliği var diye gördüyse her koşulda seçilmiş kişiye seçim kurulu mazbatasını vermeli ve belediye başkanı görevine başlamalıdır. Ancak sonrasında İçişleri Bakanlığı’nın görevden alması ihtimali varsa bunun için belediye başkanı olarak göreve başlaması gerekmektedir. Bunlar tabii hiç karşılaşmadığımız konular ama umarız bir önce bu süreçler sonuçlandırılır” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG