Erişilebilirlik

CHP’li Taşdelen: ‘Çankaya’da Rekor Kıracağız Ankara’yı Alacağız’


CHP Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen
CHP Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, VOA Türkçe’nin de aralarında bulunduğu medya kuruluşları temsilcileriyle buluştu ve yıllardır CHP’nin kalesi olarak görülen Çankaya ilçesinde, 31 Mart yerel seçim sürecini değerlendirdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beşiktaş, Kadıköy ile birlikte “CHP’nin elinden alınması gerekli” dediği belediye başkanlıklarından birisi Çankaya. Bu nedenle de neler olacağı merak ediliyor ancak CHP’li Taşdelen iddialı. Geçen sefer 2014’teki yerel seçimlerde Çankaya’yı yüzde 64’lük oy oranıyla kazandıklarını anımsatan Taşdelen, “Bu seçimde yeni bir rekor ile Çankaya’yı yeniden kazanacağımıza inanıyorum” dedi.

Taşdelen, 1994’ten beri sağ partilerin çizgisinde ve 2003’ten beri de iktidar partisi AKP’nin elindeki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de iddialı konuştu. CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın Ankara’yı alacağını savunan Taşdelen, Yavaş’ın en az 4 puan farkla AKP’nin adayı Mehmet Özhaseki karşısında başkanlığı kazanacağı öngörüsünde bulundu.

Ankara’da 2014 seçimlerinde Yavaş, AKP’li Melih Gökçek karşısında seçimi kazandığı iddiasıyla yargı süreci başlatmıştı. Taşdelen, 2014’teki gibi olmayacağını çünkü sayısal olarak daha fazla fark olacağı fikrinde. O dönemki tartışmayı ise “Balık kokarsa tuzlarsanız ama tuz kokarsa ne yaparsınız?” diye yorumladı.

‘’Sandıkta kararsızlık olmamalı’’

Son dönemdeki kamuoyu yoklamaları, kararsız seçmen sayısında ciddi oranda artış olduğunu gösteriyor ve özellikle CHP kökenli seçmenlerde “partiye küskünlük” olduğu tartışmaları mevcut. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, yerel seçimler öncesinde küskün değil ama kırgın seçmen olabileceğini ancak bunun yine de CHP’ye oy vermeye engel olmaması gerektiğini söylemişti. Kılıçdaroğlu, seçimleri boykot fikrine de sert tepki göstermiş ve “Gitsinler AKP’ye oy versinler” demişti.

Alper Taşdelen, VOA Türkçe’nin konuyla ilgili sorusuna, sandık konusunda kararsızlık olmaması gerektiği yanıtını verdi. Taşdelen, “Biz Türkiye konusunda kararlı olmak zorundayız. Biz demokrasi özgürlük hakça düzen istiyor muyuz? Biz ülkenin gidişatının ne olduğu konusunda kararlı olmak zorundayız. Ben geldiğimiz noktanın bir siyasi partinin iç işleyişinden kaynaklanan veya bir şeyleri eksik ya da fazla yaptığından kaynaklanan bir argümanla yaklaşılabileceği dönemi geçtiğimiz kanaatindeyim. Biz özgür, demokratik, insan haklarına saygılı bir ülkede mi yaşamak istiyoruz, buna karar vereceğiz. Yerel seçimler boyutuyla da kentlere ihanet edilsin mi istiyoruz, birileri kent rantından köşeyi dönsün mü istiyoruz yoksa o rant halka dönsün insanca yaşayalım mı diyoruz? Kararlar bunun kararlarıdır. Bu konuda kararlıysak eğer, ben gerisinin teferruat olduğuna inanıyorum” dedi.

CHP-İyi Parti ittifakından umutlu

Taşdelen, ayrıca CHP olarak insana dokunmak gerektiği görüşünde olduklarını dolayısıyla sosyal belediyeciliği ön plana aldıklarını belirterek, bu nedenle de parti olarak yerel seçimlerde genel seçimlerden daha fazla oy aldıklarını kaydetti. Taşdelen, şimdi yerel seçimler için CHP’nin İyi Parti’yle kurduğu ittifaktan dolayı da olumlu sonuç alınacağını düşündüğünü dile getirdi. Taşdelen, “Aslında anayasa değişikliği referandumundan (16 Nisan 2017) başlayarak seçmenler sandıkta ittifakı sağlıyor. Bir anlamda seçmen sandıkta koşulları değerlendirerek oy tercihini kullanıyor. Mesela 2014 yılında o zaman MHP, AKP’ye muhalefet ettiği için yerel seçimlerde CHP’li seçmenler de eğer yaşadıkları yerde kazanma şansını daha yüksek görmüşlerse MHP adayını destekledi” diye konuştu.

Çankaya ilçesi gibi seçmen profili nedeniyle bazı yerleşim yerlerinde partisiz seçime girmeleri şartına rağmen bazı muhtar adaylarının, kendilerini CHP’li olarak tanıttığı iddiası da gündemde. Bu iddiaya ilişkin Taşdelen, Çankaya’da 124 mahalle bulunduğunu ve en büyük mahallelerde bile seçmenlerin kimin kim olduğunu rahatlıkla öğrenebileceği düşüncesinde. Taşdelen, Çankaya’da muhtar adayı sayısındaki artışı da belediye olarak 300 liraya kadar olan muhtarlık faturalarını karşılamaları gibi desteklerle bağlantılı gördüğünü söyledi.

“Ankara’yı sevmiyorlar Cumhuriyet’i sevmiyorlar”

İktidar partisi AKP’nin yıllardır Ankara’ya yatırım yapmadığı görüşünü paylaşan Taşdelen, “Metro hatları tamamlanamadı. Metro inşaatları ‘utanç’ meselesi. 15 yıldır Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası bitirilmedi. Çünkü Ankara’yı sevmiyor, Cumhuriyet’i sevmiyor” diyerek ilçe belediyesi olmalarına rağmen başkentte büyükşehir belediyesi ve hükümetten daha fazla yatırım yaptıklarını dile getirdi.

Çankaya Belediyesi’nin mevcut yatırımlarını borçsuz ve kendi kaynaklarıyla hayata geçirdiğini de açıklayan Taşdelen, gelecek dönem Çankaya’nın yine borç almadan yapacağı yatırım projelerini hazırladıklarını ifade etti. “Son 5 yılda belediye başkanı olarak belediye bütçesinden çeyrek altın almadım. Yurtdışında geçirdiğim toplam süre 1 ayı bile bulmaz. Kiralık araç uygulamasına son verdim. Belediyecilik biraz da belediye başkanı kimliği ve felsefesiyle de yürüyen bir yapı. Sonuçta belediye personeli de belediye başkanı nasıl davranıyor diye bakıyor” diyen Taşdelen, böylece CHP’nin “halkçı belediyecilik” ilkesiyle birlikte sosyal belediyeciliğe devam edecekleri mesajını verdi.

Geçen dönem içerisinde kente 4 yeni kültür merkezi, 600 bin metrekarelik yeni park alanı, 7 yeni kreş, 1 kapalı yüzme havuzu, Bülent Ecevit Buz Sporları Tesisi, 14 yeni mahalle evi kazandırdıklarını anlatan Taşdelen, “yok edilmiş Atatürk Orman Çiftliği” dolayısıyla Bademlidere’de 750 dönümlük yeni bir Atatürk Orman Çiftliği oluşturacaklarını açıkladı. Çiğdem ile Dikmen-Karapınar’a da yüzme havuzu tesisi kazandıracaklarını ve Maltepe’deki mevcut alışveriş alanına kütüphane inşa edileceğini kaydeden Taşdelen, Ankara’ya Kurtuluş Savaşı Müzesi kuracaklarını söyledi.

Hükümetten Saraçoğlu Mahallesi’ni tek bir ağacına ve yapısını yıkmadan restore edilmesini istediklerini de belirten Taşdelen, yapı ömrünü doldurmuş Cebeci Stadı’nın da park olmasını için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la görüştüğünü kaydetti; bu konuda iktidar cephesindeki Kurum’a teşekkür etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG