Erişilebilirlik

CHP'den Yeni AB Yaklaşımı


CHP'den Yeni AB Yaklaşımı
CHP'den Yeni AB Yaklaşımı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçildiğinden bu yana iç politikaya odaklanmış durumda. Önümüzdeki hafta ise Kılıçdaroğlu’nun rotası Avrupa Birliği’ne çevrilecek.



Cumhuriyet Halk Partisi, 12 Eylül’de yapılacak referandum sonrası dış politika önceliklerine ağırlık verecek. Genel Başkan seçildiğinden bu yana herhangi bir dış ziyaret yapmayan Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği başkentlerinde temaslarda bulunacak. Kılıçdaroğlu’nun ilk durağı ise Brüksel. İlk dış ziyaret için Brüksel’in seçilmesi, “CHP, AB’ye büyük önem veriyor” mesajının iletilmesi açısından sembolik bir öneme sahip.

Ziyarete yönelik hazırlıklar için Brüksel’de bulunan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Gülsün Bilgehan, Kılıçdaroğlu’nun temaslarının iki gün süreceğini söyledi: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun ziyareti iki gün sürecek ve 15-16 Eylül’de olacak. Daha sonra da SPD’nin, Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin davetlisi olarak Berlin’e gideceğiz ve iki-üç gün sürecek görüşmelerimiz olacak.”

Bilgehan, yeni CHP yönetiminin Avrupa Birliği’ne yönelik yeni bir yaklaşım sergileyeceğinin de sinyalini verdi. Avrupa Birliği sürecinin süreklilik boyutuna dikkat çeken Bilgehan, özellikle yapıcı bir yaklaşım vurgusu yaptı: “Bugün muhalefet olan bir parti belki bir yıl sonra iktidarda olacak. Bu devam eden bir süreç. Onun için iktidarın da muhalefetin de yapıcı olarak Avrupa Birliği sürecine katılması gerektiğini düşünüyorum.”

CHP, özellikle Brüksel’le olan ilişkilerde oldukça sert bir uslupla hareket ediyordu. Bilgehan’ın mesajlarından bu yaklaşımda da değişikliğe gidileceği sonucunu çıkarmak mümkün: “Amacımız uluslararası ilişkileri de çok daha olumlu, yapıcı bir şekilde, muhalefetin eleştiri dozunu çok fazla abartmadan sürdürmek.”

Avrupa Birliği’ne yönelik olarak farklı bir strateji izlenmeye başlanacak olunmasında partinin, Birlik kurumları nezdindeki imajının pek de olumlu olmaması önemli rol oynuyor. CHP’nin öncelikli hedefi ise kendisini daha iyi anlatmaya çalışmak olacak. Bunun için de yoğun temas trafiği öngörülüyor: “Sadece anlaşılma değil, yanlış tanıtılmasına ve anlatılmasına da ancak biz karşı çıkabiliriz. Bu konuda bizim de eksiklerimiz olmuş olabilir.”

Kılıçdaroğlu’nun Brüksel temaslarının detaylarının birkaç gün içinde netleşmesi bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG