Erişilebilirlik

CHP’de İstanbul İl Başkanı Krizi Son Anda Önlendi


31 Mart’taki yerel seçimlerde sonucu en fazla merak edilen kentlerin başında İstanbul geliyor.

Bu seçimlerde İyi Parti'yle yaptığı ittifakla İstanbul’da iddialı olmaya çalışan ancak ilçe adaylarını belirlemekte zorlanan CHP, Pazar günkü Parti Meclisi toplantısında adaylarını büyük ölçüde netleştirdi. Ancak isimlerle ilgili yaşanan sıkıntı, partide geçici bir kriz yarattı.

“Daima pusulam olan CHP Örgütüm; sizlerin inancı ve verdiği yetkiyle, bir şey olmak için değil, hep birlikte bir şey başarmak için yola çıktım. Ve bugünden itibaren İl başkanınız olarak değil, partimin yılmaz, yorulmaz bir üyesi olarak İstanbul hayalimizi, hayata geçirmek için varım” sözleriyle istifa ettiğini duyuran İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yedi saat sonra "il yönetimindeki arkadaşlarının ve örgütün baskısı sonucu" göreve geri döndüğünü açıkladı.

CHP İl Başkanı'nın özellikle Ataşehir ve Esenyurt'taki tercihlere itiraz ettiği belirtiliyor.

CHP, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi kalelerinde yeni adaylarla seçime gidiyor

2014 Seçimlerinde 39 ilçeden 14'ünde seçimi kazanan CHP, 2019 Seçimleri'nde Beylikdüzü Belediye Başkanı'nı İstanbul adayı göstermesiyle birlikte altı belediye başkanını değiştirdi.

Kadıköy’de Şerdil Dara Odabaşı, Beşiktaş’ta Rıza Akpolat, Adalar’da Erdem Gül, Kartal’da Gökhan Yüksel, Avcılar’da Hüseyin Aksu, Beylikdüzü'nde Mehmet Murat Çelik tercih edildi.

Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ile genel başkanlık yarışına giren Muharrem İnce'nin dünürü olan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın durumu belirsizliğini korurken Şişli’de Hayri İnönü yerine aday gösterilen Fidan Aslan Eroğlu'nun gelen tepkiler üzere çektiği iddia ediliyor.

Mevcut belediye başkanlarından Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ile İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de yeniden aday gösterildi.

Bahçeli, Binali Yıldırım’la görüştü

Anketlerde Millet İttifakı adına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İyi Parti destekli Cumhuriyet Halk Partisi adayı Ekrem İmamoğlu’nun önünde görünse de iktidar bloğu tüm ağırlığını koyuyor.

Pazar günü İstanbul’da Yıldırım’ı ziyaret eden Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı adayına desteğini görünür kılmaya çalıştı. Görüşme sonrasında Binali Yıldırım, “Genel Başkan'ın ziyareti cumhur ittifakına güç vermiştir” derken MHP lideri "Türk siyasi hayatında devlet adamlığı vasfıyla değişik alanlarda büyük hizmetler sunmuş olan değerli bir şahsiyetin İstanbul'da büyükşehir belediye başkan adayı olarak takdimi, bizleri memnun etmiştir, gururlandırmıştır” diye konuştu.

Bahçeli: “İstanbul zilletin altında olursa milli bekamız tehlike altında olacaktır”

Bahçeli, MHP İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada örgütüne “yan gelip yatarak dedikodu yayanlara” engel oldukları için teşekkür ederken Millet İttifakı’na sert sözlerle yüklendi.

MHP Genel Başkanı, “31 Mart’ta kaos planı yapanlardan sorulacak hesabımız vardır. Dağınık olursak, enerjimizi içimize harcarsak bu hesabı nasıl öderiz? Gıybet günah değil mi, aynı zamanda dava adamı, insan azmanı olunmaz. Belediye derken bekayı görmezden gelmeyeceğiz, zilleti güldürmeyeceğiz. İstanbul’da hasretle belirlediğimiz zafere muhakkak ulaşacağız. Sonuna kadar beka diyeceğiz. Bu uğurda her fedakarlığı yapacağımızı aklımızdan çıkarmayacağız. Büyükşehir ve ilçe meclislerinde etkin olmalıyız. Cumhur İttifakı İstanbul’da güçlü olmalıdır. İstanbul zilletin altında olursa milli bekamız tehlike altında olacaktır. Zillette gelecek yoktur. Cumhur İttifakı zilletti silip sökecektir” dedi.

Bahçeli: “HDP ile yasak ilişki yaşayanlar (CHP) için beka sorunu tam bir hayaldir”

AKP ile yapılan uzlaşmayla 39 ilçesi bulunan İstanbul’da yalnızca Beşiktaş, Silivri ve Maltepe’de partili adaylarla seçime katıldığını hatırlatan Bahçeli, bu ilçelerde zafer beklediğini söylerken CHP’yi HDP ile “yasak ilişki” yaşadığını ifade etti.

MHP lideri, “CHP yine tarihin yanlış tarafındadır. Allah herkese nasibine göre az veya çok bir zeka vermiştir. Bunlarda devlete bağlılık, bayrağa sorunu vardır. Terör bir beka sorundur. Teröristlere cici çocuk muamelesi yapanlar bekayı anlamazlar. 15 Temmuz’a tiyatro diyenler bekayı göremezler. HDP ile yasak ilişki yaşayanlar için beka sorunu tam bir hayaldir. Haine hain diyemeyen, katile katil diyemeyen zevat için börek çörek sorunu vardır” diye konuştu.

HDP, Batı illerinde destek vermeyi düşündüğü CHP’den beklediği sıcaklığı göremiyor

Her ne kadar Devlet Bahçeli, HDP ile “yasak ilişki yaşamak”la suçlasa da henüz her iki partiden de bu yönde bir açıklama gelmiş değil. CHP ile işbirliğine açık olduğunu daha önce yetkili sözcülerince ortaya koyan HDP, CHP’den bu konuda bir yakınlık göremediğinden biraz ağır davranıyor.

Cumartesi günü Parti Meclisi’nin açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Batı illerinde de çalışmalarımız sürüyor. Belli istisnaları gözeteceğimizi dile getirmiştik. Ancak bu tek ayak üzerinde yürüyecek bir mücadele hattı değildir. Diğer muhalefet partilerinin gerçek bir muhalefeti büyütmek ve demokrasi safında yer almaları yönünde bir iradeleri söz konusu ise bunun gereğini görmek istiyoruz. Ancak bu şekilde yol alabiliriz. HDP olarak bu konuda dayanışma göstereceğimizi ifade ederken, diğer muhalefet partilerinden bu konuda bir gelişme yaşanmamıştır” diyerek topu CHP saflarını attı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG