Erişilebilirlik

CHP’ye Diyarbakır'da Hem Sitem Hem Talep


CHP’ye Diyarbakır'da Hem Sitem Hem Talep
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:36 0:00

Diyarbakır’da inceleme ve temaslarda bulunan CHP heyetine kent halkı hem taleplerini iletti, hem sitem etti. Cumhuriyet Halk PartisiGenel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Diyarbakırlıların HDP ve AKP arasında sıkıştığını söyledi.

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, milletvekilleri Murat Emir, Necati Yılmaz, Gülay Yedekçi, Didem Engin’den oluşan CHP heyetinin Diyarbakır temasları valilik ziyaretiyle başladı. Valiliğin ardından Büyükşehir Belediyesi’ne geçen heyet, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'yı ziyaret etti.

Ziyaret sırasında bir açıklama yapan Eş Başkan Kışanak, sorunları demokrasi içinde çözmeye gayret ettiklerini; ancak demokrasinin yeterince işlemediği, demokratik kurumlara yönelik baskıların giderek arttığı, hak ve özgürlükler konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı bir süreçten geçildiğini söyledi. Kışanak, CHP’nin siyasi parti olarak demokratik hayatı güçlendirmek için çalıştığını belirterek, “Umarım hep beraber, hem yerel demokrasiyi hem genel demokrasiyi ayakta tutabilecek, yaşatacak güçlü bir mücadeleyi sürdürebiliriz” dedi.

Eş Başkan Anlı ise CHP heyetinin ziyaretinin önemli olduğuna dikkat çekerek, parlamentonun bölgede yaşananlara duyarlılığının önemli olduğunu vurguladı. Anlı, “Keşke diğer siyasi partilerimizde aynı duyarlılığı gösterselerdi. Hepimizi, bütün Türkiye’yi ilgilendiren bu meselede rapor hazırlamak, en azından parlamentoda bunun tartışılmasına zemin sunacak bir çabanın sahibi olsalardı” diye konuştu.

CHPliler daha sonra Sur’a geçti. Sokağa çıkma yasağının olmadığı bölgeleri gezen CHPliler, Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü Yenikapı Sokağa da ziyaret etti. Elçi’nin vurulduğu sokağa karanfil bırakan Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Elçi’nin öldürülmesine ilişkin gelişme kaydedilmediğini hatırlattı. Ağbaba, “Mutlaka bu cinayetin arkasındaki güçler, cinayeti işleyenler bulunmalıdır. Derhal yargının önüne çıkarılmalıdır. Maalesef 2016 Türkiye'sinde bir baro başkanının basın açıklaması yaparken öldürülmesi bizim açımızdan, Türkiye ve demokrasi açısından büyük eksikliktir ve utanç verici bir durumdur. Biz burada Tahir Elçi'yi anıyoruz. Umarım en kısa sürede failleri ortaya çıkar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ta biz bu cinayetin aydınlatılması için takip etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Ağbaba, sokaktan çıkarken yanına gelen vatandaşlarla sohbet etti. Bazı vatandaşlar Ağbaba’dan barışı için çaba göstermelerini talep etti. Bazı esnaflar ise CHP’nin sorunlarına duyarsız kaldığını belirterek, heyete sitem etti.

Ziyaretlerinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, Sur’da acil kamulaştırma kararı üzerine CHP’nin de bir heyet kurarak, konuyu gündemine aldığını söyledi. Ağbaba, “Bizim ve vatandaşlar açısından acele kamulaştırma kararı biraz kuşkuyla karşılanıyor. AKP'nin bu konuda sabıkalı olduğunu düşünürsek, kamulaştırma konusunda, hem bölge halkının, hem de insanların bundan kuşku duymasından daha doğal bir şey olmadığını görüyoruz. İstanbul, Ankara'daki yurdun çeşitli yerlerine bakınca bunun örneklerini görebiliyoruz. Genellikle kentsel dönüşüm yerine bir kentsel talan yaptığını biliyoruz. Öncelikle yaptığımız görüşmelerde bir tedirginlik söz konusu, Sur'un sır olmasından korkuyor insanlar, yani Sur tamamen yok edilmeye çalışıldığını ifade ediyorlar. Mutlaka bu konuda dinamiklerinin görüşlerinin alınması gerektiği ifade ediliyor" dedi.

Sur İlçesindeki birçok esnaf ve vatandaşın mağdur olduğunu belirten Ağbaba, şöyle konuştu; "Bizim burada gördüğümüz HDP ve AKP arasına sıkışmış, bu konuda rahatsızlık duyan bir halkın olduğunu görüyoruz. Diyarbakır'da Cumhuriyet Halk Partisi aldığı oyun tam aksine bir umut olduğunu görüyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi'nden insanların beklentisinin yüksek olduğunu görüyoruz ve bu konuda mutlaka ağırlığının koyulması gerektiği ifade ediliyor. Maalesef Diyarbakır ve bölgede umut tükenmeye doğru gidiyor. Bu umudun tekrar canlanabilmesi için ve Diyarbakır'ın eski günlerine dönmesi için herkesin üzerine büyük görevler düşüyor. Cumhuriyet Halk Partisi diğer siyasi partilerden farklı olarak kullanmış olduğu dille ve getirmiş olduğu çözüm önerileriyle bu bölgenin eski günlere dönmesi gerektiğini düşünüyor ve inisiyatif almaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bundan sonra daha sık bölgeyi ziyaret ederek raporlarımızı hazırlayacağız."

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG