Erişilebilirlik

CHP ve İyi Parti 50 İlde Ortak Aday Gösteriyor


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 31 Mart’taki yerel seçimler için nihai ittifak protokolüne imza attıklarını açıklamasıyla 23 büyükşehir ve 27 il olmak üzere toplam 464 belediye için ortak başkan adayı gösterilmesini kesinleşti.

Kılıçdaroğlu ve Akşener, bugün İyi Parti’nin ev sahipliğindeki toplantının ardından kameralar karşısına geçti ve yerel seçimlerde hangi belediyeler için işbirliği yapacaklarına dair ittifak protokolünü imzaladıklarını duyurdu.

CHP ve İyi Parti’nin imza attığı protokole göre; 23 büyükşehirde ortak aday gösterilecek. Liderlerin açıklamasındaki listede 22 büyükşehir belediyesinde uzlaşma sözkonusuydu. Ancak daha sonra liderlerce yapılan müzakere çerçevesinde Bursa konusunda da anlaşma sağlandığı ortaya çıktı. Dolayısıyla listede olmadığı halde Bursa’da da CHP’nin adayına İyi Parti’nin destek vereceği ifade edildi. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla ve Tekirdağ olmak üzere 13 büyükşehir belediyesi için CHP’nin göstereceği adaylara İyi Parti tarafından destek verilecek. İyi Parti’nin Balıkesir, Kocaeli, Gaziantep, Denizli, Kayseri, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Trabzon olmak üzere 10 büyükşehir belediyesi için adaylarını ise CHP destekleyecek.

CHP ve İyi Parti 50 İlde Ortak Aday Gösteriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00

CHP ve İyi Parti, 27 il belediyesi için de ortak aday ile seçimlere girecek. Buna göre; Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Giresun, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Yalova ve Zonguldak olmak üzere 16 il belediyesi için CHP’nin adayına destek verilecek. Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Kilis, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye, Tokat ve Yozgat olmak üzere 11 il belediyesi için İyi Parti’nin adayı desteklenecek.

Böylece iki parti, Türkiye’nin 81 ilinden 50’sinde ortak adayla belediye başkanlığına talip olacak. Ancak 7’i büyükşehir belediyesi olmak üzere 31 ilde ise CHP ve İyi Parti kendi adaylarıyla yarışacak. Dolayısıyla Mersin, Erzurum, Diyarbakır gibi büyükşehirlerde her parti kendi adayını gösterecek.

Ankara’da özellikle Etimesgut ilçesinde ortak aday için yürütülen müzakerelerde sonuç elde edilemediği açıklandı. Buna göre, Etimesgut’un da arasında olduğu 17 ilçede ayrı adaylar gösterilecek. İstanbul’da ise 10 ilçede anlaşılamadı ve buralarda ayrı adaylarla yarışılacak. İzmir’de 5 ilçe her iki parti de aday gösterecek. Aydın’da ise, Kuşadası ilçesinde uzlaşma olmadı. Muğla’da özellikle Bodrum ilçesi üzerinde tartışma yapıldığı yansımışken, Bodrum’un aralarında olduğu 13 ilçede ittifak gerçekleşmedi. Konya’da da 20 ilçede ortak aday çıkarılamadı.

Son günlerde CHP kökenli ancak sonrasında HDP’den milletvekili olan Celal Doğan Gaziantep’te CHP adayı olarak gösterilmesi tartışılmıştı. Ancak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde İyi Parti’nin aday göstermesi ve CHP’nin bu adayı desteklemesi kararlaştırıldığı için bu tartışma da gündemden düştü.

Bu tabloda İzmir Büyükşehir Belediyesi için CHP’nin adayına İyi Parti’nin destek vermesi kesinleşti. Ancak halen CHP içerisinde İzmir’den kimin aday gösterileceği konusunda parti içi uzlaşma sağlanamadı.

Kılıçdaroğlu: “Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz”

İttifak açıklamasında ise liderlerce demokrasi vurgusu ön plandaydı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bizim demokrasi tarihinde ilk imzayı atma gibi bir geleneğimiz var. Örneğin, çok partili hayata geçiş gibi. Bu kez yine güzel bir demokrasi geleneğine ortak imza atıyoruz. Türkiye’de cumhuriyet tarihinde ilk kez demokratik anlamda çok geniş bir işbirliğini İyi Parti’yle birlikte hayata geçiriyoruz. Bunun her şeyden önce ülkemize, vatandaşlarımıza hayırlı olmasını isterim. Biz demokrasi ve huzur içinde birlikte yaşama mücadelesi veriyoruz. Beraber yaşamak, huzur içinde yaşamak, vatandaşa hizmet etmek, hizmet ederken de yapılan her kuruşun hesabını vatandaşa vermek gibi bir geleneği Türkiye’ye yerleştirmek istiyoruz. Kavgadan yana değiliz, huzurdan, barıştan yanayız. İsteriz ki, bütün belediye başkanlarımız kentlerini huzur içinde yönetsinler ve yönetirken de hiçbir ayrıcalık, hiçbir ayrımcılık yapmasınlar, bütün vatandaşları kucaklasınlar” dedi.

İyi Parti Lideri Akşener de, Kılıçdaroğlu’nun da teşekkür ettiği ve ittifak sürecini yürüten genel başkan yardımcılarını anımsatarak, “Zaman zaman intiharın eşiğine geldiler ama durum iyi. Gerçekten yoruldular, uzun bir süreçti” yorumunu yaptı.

Akşener AKP ve MHP’ye tepki gösterdi

Akşener, Cumhur İttifakı adı altında iktidar partisi AKP ve ortağı MHP liderlerince kendilerine ve partilerine yönelten “terör” gibi ağır suçlamalara da yanıt verdi.

Akşener, “Biz yerel seçimlere gidiyoruz ama izliyorum ki ve izliyoruz ki sanki savaşa giriyoruz. Bir kere Türkiye’nin coğrafyası, jeopolitiği nedeniyle elbette hem iktidar hem muhalefet olarak Türkiye’yle ilgili hedefleri olan grup, ülke, terör örgütleri konusunda son derece dikkatli olunması ve Türkiye’yi korumak için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini, her iki Genel Başkan olarak defalarca vurguladık. Ama biz yerel seçime gidiyoruz. Yerel seçimde ne yapacağız? Muhtar seçeceğiz, Belediye Meclis Üyesi seçeceğiz, bazı yerlerde İl Genel Meclisi üyesi seçeceğiz, İlçe Belediye Başkanı seçeceğiz, İl Belediye Başkanı seçeceğiz ve Büyükşehir Belediye Başkanı seçeceğiz. Sayın Kılıçdaroğlu da, ben de bugüne kadar cumhur ittifakını oluşturan iki siyasi partinin oluşturduğu sisteme hakaret eden, onları tahkir eden, taciz eden bir dil kullanmadık. Bu işbirliğini destekleyen iki siyasi partinin demin saydığım unsurlarını oluşturan ki, Türk milletinin büyük bir bölümü. Bu insanların tümüne hakaret etmek, onları tahkir etmek, onları taciz etmek, onları yok farz etmek Türkiye’yi yönetmek iddiasında bulunan ve yönettiğini zanneden insanlar açısından, yöneticiler açısından gerçekten utanç vericidir” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG