Erişilebilirlik

CHP'li Belediye Başkanları İzmir'de Toplandı


Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye başkanları İzmir’de bir araya geldi. Üç gün sürecek toplantıya 11’i büyükşehir, 10’u il olmak üzere 252 belediye başkanı davet edildi. Toplantının ilk gününde CHP’li belediyelerde etkinliği artırılmak istenen Sosyal Demokrat Belediyeler Sendikası’nın (SODEM) Genel Kurulu gerçekleşecek.

İlki Temmuz ayında Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Belediye Başkanları Çalıştayı’nın ikincisinde CHP’li belediyelerin performansları masaya yatırılacak, yerel yönetimler yasa tasarısı tartışılacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış ve kapanış konuşmalarını yapacağı çalıştayda, belediyelerin kaynaklara erişimi, ulaşım, istihdam, gıda, sosyal hizmetler, çevre, spor gibi başlıklar ele alınacak.

'İktidar Muhalif Belediyelere Kaynakları Kısıtlıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

‘Belediyelerimiz kısa süre içinde israfı engelledi’

Toplantı öncesinde VOA Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’li belediyelerin ilk yedi ayını şu sözlerle değerlendirdi: “Biz her zaman dile getirdiğimiz gibi israfı öne çıkarmıştık. Gerçekten belediyelerde ciddi bir israfla karşı karşıyaydık. Belediyelerimiz kısa bir süre içinde israfı engelleyerek hem gelir kaynaklarını artırmada hem de borçlarını azaltmada ciddi bir mesafe kat ettiler. Ayrıca bankamatik diye tabir ettiğimiz, belediyeye hiçbir hizmet sunmadan maaş alan insanlar vardı. Bunlar değerlendirildi, artık liyakata dayalı bir yapılanma ortaya kondu. Vatandaşın direkt sorunlarını ilgilendiren çözüm önerileri ortaya kondu. Sadece göz boyayan değil, sadece günlük değil yarını da kurtaracak, uzun vadeli hizmet verecek yapılar ortaya kondu. Çok küçük dokunuşlarla basit çözümler ürettiler. Yedi ay süresi içinde belediyenin işleyişinde inanılmaz bir ivme kat ettiler. Bu, yılbaşından itibaren daha da somutlaşarak, daha da gelişerek devam edecek”.

‘Hiçbir mazeretimiz yok’

Merkezi yönetimin CHP’li belediyelerin mali ve idari olanaklarını kısmaya çalıştığını belirten Torun, “Her türlü vesayete rağmen belediyelerimiz öz kaynaklarını artırarak, gelir kaynaklarını artırarak, vatandaşın da üretimini artırarak bir şekilde bütün bu sorunların çözümüne katkıda bulunacak. Finansmana ulaşmada da kolaylaştırıcı çabalarımız var. Kendilerinin de belli çabaları var. Yurtdışı, yurtiçi kaynakları da kullanarak mutlaka çözüm üretecekler. Hiçbir mazeretimiz yok bu anlamda. Ama şunu da kabul etmek durumundayız, bugün tek adam yönetimi HDP’li belediyelere kayyum atarken maalesef CHP’li belediyeleri de hem idari hem mali yönden sıkıştırarak, bütün kamu kaynaklarını kendilerine kapatarak onları başarısız gibi gösterme çabasında. Asla bunu kabul etmiyoruz, buna direneceğiz. Belediyelerimiz hizmetlerini ve çalışmalarını artırarak, vatandaşları da mutlaka bu yönde bilgilendirerek çalışmalarına devam edecek” diye konuştu.

Kayyumlara tepki

HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki gösteren Tosun, “Seçimle gelen seçimle gider” dedi. Görevden alınan belediye başkanlarının seçim öncesinde aday olabilmek için güvenlik soruşturmasından geçtiğini belirten Tosun, “Eğer suçu varsa, hukuka karşı bir işlemi varsa o zaman niye aday yaptınız? Aday yaptınız, bu kadar kısa süre içinde mi suç işledi? Ne yaptı da görevden alıyorsunuz? Kaldı ki görevden aldınız, orada belediye meclisi var. Meclisten atayın bir kişiyi. Yani eğer suçunu ispat ettiyseniz, suçu varsa meclisten atayın. Bütün bunlar yokken, bu atamalar tamamen kişiseldir, tamamen siyasidir, tamamen tek adam yönetiminin ortaya koyduğu baskıcı uygulamadır” ifadesini kullandı.

‘Dersimize çalıştık, yetki istiyoruz’

Tosun, CHP’li belediyelerin toplantılarının süreceğini belirterek, “Biz yerelden genele bir iktidarı kurmak istiyoruz” dedi. Daha iyi bir yönetim için ortak akıl oluşturma çabası içinde olduklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı şunları söyledi: “Şu anda iktidara hazırız. Yerelde nasıl iktidar olduysak ve çok başarılı işlere imza atıyorsak bunu daha da geliştirerek devam edeceksek, önümüzdeki süreçte ilk yapılan seçimde iktidara geldiğimizde de ülkenin çözülemezmiş gibi gösterilen sorunlarının, kronikleşmiş belli problemlerinin nasıl kolaylıkla çözüldüğünü de ortaya koyacağız. Bu anlamda dersimize çalıştık. Sadece yetki istiyoruz."

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG