Erişilebilirlik

CHP İstanbul Örgütü İçişleri Bakanı’nı İstifaya Çağırdı


CHP İstanbul Örgütünden Soylu'ya İstifa Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’nın Çubuk ilçesinde karşı karşıya kaldığı linç girişimi İstanbul’da protesto edildi.

CHP İl Başkanlığı’nın önündeki Şişhane Meydanı’nda toplanan yaklaşık iki bin kişi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı protesto etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Eski Genel Sekreteri ve İstanbul milletvekili Akif Hamzaçebi ile birlikte kalabalığa seslenen İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ankara Valisi Vasip Şahin’i istifaya davet etti.

Kaftancıoğlu: “Sıradan bir provokasyon değil, organize bir eylem”

CHP İl Başkanı, “Yapılan sıradan bir provokasyon da değildir. Bu, son derece organize bir eylemdir. Bu hain saldırı, ülkemizin demokrasisine, birlik ve beraberliğine ve iç huzuruna karşı yapılmıştır. Bu saldırının azmettiricileri bellidir. Adına gazete denen bir takım paçavralarda kimler Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve Cumhuriyet Halk Partilileri hedef gösterdiyse; bir takım operasyon kanallarında kimler Sayın Genel Başkanımıza idam tehditlerinde bulunduysa; Cumhuriyet Halk Partililerin şehit cenazelerine alınmaması için kim talimat verdiyse bu saldırının alt yapısını hazırlayanlar onlardır. Topluma kin ve nefret tohumu eken, bundan da siyasi rant bekleyen zehirli dil ve bu dilin sahipleri yapılan bu hain saldırıda pay sahibidirler” dedi.

İmamoğlu: “Kavga etmek isteseler de onları öyle bir yalnızlaştıracağız ki kendileriyle kavga edecekler”

Büyükşehir Belediye Meclisi açılışı nedeniyle kısa bir konuşma yapmakla yetinen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da tüm topluma sağduyu çağrısı yaptı.

“Bu saldırı aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti devletine, Türk milletine, demokrasiye yapılan bir saldırıdır. Kime yapılırsa yapılsın biz bu saldırılara karşı dururuz. Bizler genel başkanımızın saygın, sakin ve sükunetli, had bildiren kararlı duruşuna uygun durmalıyız. Bizler bu sürecin aklı ve sağduyusu ve aynı zamanda cumhuriyetin koruyucusu olmalıyız. Onlara malzeme de insan da vermeyeceğiz. Kavga etmek isteseler de onları öyle bir yalnızlaştıracağız ki kendileriyle kavga edecekler. Biz öyle bir barış, huzur tesis etmek istiyoruz ki ne yaptığımızı anlamayacaklar, akılları bile ona ermeyecek.”

Erdem Gül: “İktidarda sertlik isteyen bir hava var”

Mitingde yer alan CHP’li belediye başkanlarından biri olan Erdem Gül, Türkiye’nin artık normalleşmesi gerektiğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Gül, “Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘seçimin ardından 4,5 yıl seçim yok ve Türkiye ittifakı kuracağız’ demişti. Ancak gelişmeler pek öyle göstermiyor. Sertlik isteyen bir hava var. Biz muhalefet olarak bunun tersini yapacağız ama iktidardakilerin de buna uygun davranması gerekir. Halkın oyuna saygı duymamız lazım. Bütün iktidarlar seçimle, demokratik adil anayasal seçimle el değiştirirler. Bunu bizim basit bir alışkanlık haline getirmemiz gerekir. Halk kimi istiyorsa yönetim de onda olacaktır” dedi.

Gazeteci İmambakır Ülküş de kutuplaşmanın azaltılması için ilk hamlenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelmesi gerektiği görüşünde.

VOA Türkçe’ye konuşan Ülküş, “İlk adımı atması gereken AKP Genel Başkanı ve Sayın cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmalı. Eğer gerçekten söylediklerinde samimi ise demiri soğutma gibi bir niyeti varsa ilk adımı onun atması lazım. Çünkü kutuplaştırma, ayrıştırma siyasetinin başlangıcını da yapan kişi kendisi. Türkiye bugün büyük bir felaketin tesadüfen önünden döndü. Dün daha büyük bir olay yaşanabilirdi. Devlet görevlileri hiçbir şekilde önleyici bir tedbir almamışlar. Olay olduğunda hiçbir etkin önlem hayata geçirmemişler. Dün evin önünde ya da içinde istenmeyen bir olay yaşanmış olsaydı bugün Türkiye bambaşka bir iklimde olacaktı” diye konuştu.

Zehra Yalçın: “Bizi sokağa çekmek istiyorlar ama sokağa dökülmeyeceğiz”

Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırının aklına Sivas katliamını getirdiğini söyleyen eylemcilerden Zehra Yalçın, Türkiye’deki herkesin birlikte yaşamak istediğini, CHP liderine atılan yumruğun bu kardeşliğe atıldığını savundu.

Yalçın, “Biz İstanbul’da 16 milyonu bacı kardeş bir araya topladık. Cumhuriyet, ilke ve devrimlerini yaşatmak için, kadınlarımızın özgürce konuşabilmesi için uğraşıyoruz. Orada “mesajınızı verdiniz” diyen (Milli Savunma Bakanı) Akar’ın açıklaması doğru mu? Ben bir Cumhuriyet kadını olarak bunu hazmedemiyorum. Bizi sokağa çekmek istiyorlar. Hayır efendim biz sokağa dökülmeyeceğiz, kardeşçe yaşayacağız bu ülkede. Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Biz vergi vermiyor muyuz? Biz askere gitmiyor muyuz? Biz Pir Sultan evladıyız. Biz yanmayız bizim sonumuz gelmez. Yapmayın, bunu yapmayın evlatlarımızı sokağa dökmeyin” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG