Erişilebilirlik

CHP: ‘İntikam Alınıyor’


İçişleri Bakanlığı, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile Beşiktaş Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil’i görevden aldı. İçişleri Bakanlığı bu kararıyla İstanbul’un Ataşehir İlçesi’nden sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönetimi elinde tuttuğu ikinci ilçenin daha başkanını görevden uzaklaştırmış oldu.

Uzun bir süredir görevden alınacağı konuşulan CHP’li belediye başkanı Murat Hazinedar’ın eşi ve erkek çocuğuna dün yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu.

Gerekçeler arasında FETÖ soruşturması var

Hazinedar ile birlikte iki Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi’nin görevden alındığını yazılı bir açıklamayla duyuran bakanlık, bu kararın Mal Varlığı ve FETÖ soruşturmaları kapsamında alındığını belirtti.

Açıklamada şu bilgiler yer aldı: “Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında mal varlığına yönelik olarak yürütülen soruşturma; FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan yürütülen soruşturma; ayrıca belediye hizmetlerinin zorunlu bağışa tabi tutularak iş sahiplerinden zorla para alınması, usulsüz ihale ve ruhsat verilmesi, kamu malının özel şahısların menfaatine kullandırılması ve bunun karşılığında haksız kişisel menfaat temin edilmesi ve görevi kötüye kullanma niteliğindeki diğer eylemlerinden hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle Murat Hazinedar Beşiktaş Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştır.”

Hazinedar: Belediyemize son iki yıldır 180’i aşan ön inceleme araştırma ve soruşturma yapılmıştır

Görevden uzaklaştırılan Hazinedar, Beşiktaş Belediyesi önünde yaptığı açıklamada iki yıldır çok sayıda soruşturmaya muhatap olduğunu söyledi.

Hazinedar, “Belediyemize son iki yıldır 180’i aşan ön inceleme araştırma ve soruşturma yapılmıştır. Türkiye’de hiçbir belediye bu kadar teftiş edilmemiştir. Türkiye rekoru ile seçilmiş bir belediye başkanı olarak bir rekoru da teftiş edilmede kırdık. Bütün bu teftişlerden alnımızın akıyla çıktık. Son dönemde hepinizin yakınen bilgi sahibi olduğu siyasi gelişmelere uygun olarak Ataşehir Belediye Başkanı’nın görevden alınmasının hemen sonrasında hedefe konulan isim olduk. 1 Aralık 2017 tarihinde belediyemize mülkiye müfettişleri geldi. Şu anda hali hazırda 16 müfettiş ve teftiş görevlisi bir ayı aşkın süredir belediyemizi denetliyor. Bugüne kadar hiçbir şey bulamadılar şimdi bulmakla mezun edilmiş hatta özel olarak tayin edilmiş kadrolar şu anda inceleme yapıyor. Tabii bizim abdestimizden şüphemiz yok” dedi.

Hazinedar: En antidemokratik darbe döneminde bile aileler bu derece mağdur edilmedi.

Beşiktaş Belediye Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslendi.

“Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Kendisinin şikayet ettiği eski düzende o düzeni ben de şikayet ederdim ama yıkmak için değil, ülkem daha özgürlükçü, vesayetten kurtulan milli şuuru olan, millet için çalışan bir devlet organizasyonunu hep hayal etmişimdir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın şikayet ettiği devlet düzeni dahi onun çocuklarına yurt dışında okuma fırsatı ve imkanı verdi. Bu soruşturmalarla sadece şahsıma değil, aileme de eşime de oğlum Yaşatan’a da yurt dışına çıkma yasağı konuldu. Onun yurt dışında okuma şansı elinden alındı. Hiçbir dönemde en antidemokratik darbe döneminde bile aileler bu derece mağdur edilmedi.”

“Sipahi ve Kırışgil hakkında da soruşturmalar var”

Anayasa’nın 127. Maddesi’nin İçişleri Bakanı’na verdiği yetki kapsamında görevden uzaklaştırılan isimlerden Hüseyin Avni Sipahi hakkında ise ”yetkisi ve görevi olmadığı halde imar ve ruhsat işlemlerinde talep sahiplerinin kendisine yönlendirildiği ve bağış adı altında zorla para alınmasına aracılık ettiği, haksız kişisel menfaat sağladığı, ayrıca mal varlığında ciddi artışlar olduğu yönündeki iddialar ilgili yürütülen soruşturmalar” olduğu belirtildi.

Görevden uzaklaştırılan diğer belediye meclis üyesi Çetin Kırışgil'in ise “kayıt dışı paraların transferine aracılık ettiği yönündeki iddiayla ilgili yürütülen soruşturma göz önünde bulundurulduğu” ifade edildi.

CHP: Hazinedar’ın görevden alınması milli irade gaspı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın görevden alınmasını kumpas olarak tanımladı.

CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Tezcan, “Bu hükümet seçilmiş belediye başkanlarına kumpas kurmaktadır. ‘Elimde delil yok ama Adliye’den delilleri, soruşturma dosyalarını bul bana gönder’ demenin tercümesi kumpastır. Beşiktaş ve Ataşehir belediyelerine hükümet eliyle kumpas kurulmuştur, CHP'li belediyelere de kurulmaktadır. Halkın iradesi gasp edilmiştir, bu bir milli irade gaspıdır. Kararlı biçimde mücadele edeceğiz; haksız, adaletsiz, hukuksuz saldırıları cesaretle göğüsleyeceğiz. Belediye başkanlarını size yem etmeyeceğiz, varsa bir hesap, hukuk yoluyla sorarsınız” dedi.

Yapılan soruşturmalara rağmen Beşiktaş Belediye Başkanı’nın suçlu olduğunu gösteren delil ve belge bulunamadığını belirten Tezcan, görevden uzaklaştırmayı “FETÖ döneminden kalma usül” olarak niteledi.

Yarkadaş: “Bu bir misilleme”

CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, CHP’li belediyelere yapılan operasyonun intikam amaçlı olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Yarkadaş, Ataşehir Belediye Başkanı’mız Man adası belgelerini açıkladıktan sonra görevden alındı. Dün de Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı ABD’de suçlu bulundu ardından Beşiktaş Belediye Başkanı’mız görevinden uzaklaştırıldı. Bu meseleler kamuoyunda konuşulmasın, tartışılmasın isteniyor. Yapılan şey bir dengelemedir hatta CHP’ye Man adası belgeleri misillemesidir. Şu anda belediyenin önüne gidiyoruz. ‘Sokakta ayak kırın’ diyen bir İçişleri Bakanının olduğu ülkede hukuk içinde siyasi mücadelemizi veriyoruz” dedi.

Yarkadaş, içişleri bakanlığının CHP’li üç veya dört belediye başkanını daha görevden almak için çalışma yaptığına yönelik duyum aldığını ifade etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG