Erişilebilirlik

CHP: ‘İmamoğlu Yüzde 48,8 ile Kazandı’


CHP: ‘İmamoğlu Yüzde 48,8 ile Kazandı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:46 0:00

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birkaç ilde yere seçim sonuçlarına itiraz tartışmaları devam ederken; CHP yönetimi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 4 milyon 175 bin 475 oy ve yüzde 48,8 oy oranıyla Ekrem İmamoğlu’nun kazandığını açıkladı.

Başta AKP ve CHP arasındaki büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri olmak üzere ülke genelinde itiraz süreçlerinde gerilimli anlar yaşanmaya devam ediyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un "1 Nisan'dan itibaren AK Parti lehine düzeltilen oy sayısı 11 bin 109'dur. Göreceksiniz çok daha farklı sonuçlar ortaya çıkacak" açıklamalarına yanıt verdi.

“Türkiye zaten hak etmediği bir tabloyla karşı karşıya bunun sorumlusu da ülkeyi yönetenler. İstanbul’da İmamoğlu’nun Millet İttifakı’nın kazandığını hepimiz biliyoruz” diyerek Erkek, Yüksek Seçim Kurulu YSK verileriyle CHP’deki veriler arasında örtüşme olduğunu vurguladı.

YSK’daki saat 15.42 verileri itibariyle son durumu açıklayan Erkek, “AKP, sadece kendi lehine düzeltilmiş oyları veriyor ama CHP’ye yazılan oyları da söylerlerse kamuoyuna daha saygılı bir durum olur. İstanbul’da 11 ilçede geçersiz oyların sayımı tamamlandı. Bu ilçelerde 5 bin 768 sandık var. Fark ne kadar oldu biliyor musunuz? Sadece 867 oy değişti. Bunun sonucu değiştirmesi mümkün mü? YSK’nın son verilerine göre; yüzde 48,8 oranı ve 4 milyon 175 bin 475 oy ile Ekrem İmamoğlu kazanmıştır. AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın oyu ise 4 milyon 151 bin 923’tür. Yaklaşık 20 bin farkın geçersiz oylar üzerinden değişmesi mümkün değildir. Ben YSK’ya da seslenmek istiyorum. Kazanana, hak edene mazbatasını vermek Türkiye’nin yararına olacaktır” dedi.

Erkek, ellerinde İstanbul’a ilişkin 131 bin 186 ıslak imzalı tutanak bulunduğu ve bunlar ile YSK verilerini kıyasladıklarını da vurguladı. YSK’nın 2014 yerel seçimlerindeki “geçersiz oylar” ile ilgili kararına rağmen bu seçimde bazı ilçe seçim kurullarınca YSK ve hukuku teamüle aykırı karar alındığını kaydeden Erkek, “İstanbul’da 16 ilçede ise, ilçe seçim kurullarına haksız, gerekçesiz, delilsiz talepleri reddetti. Ancak AKP’nin geçersiz oylarla ilgili başvurularını kabul etmiş 12 ilçede ise sayımlar devam ediyor. Ama son tablonun değişmeyeceğini gün ışığı gibi bütün Türkiye’ye görüyor” diye konuştu.

AKP’nin yargı üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Erkek, “Daha 1 hafta önce dünyanın en sağlıklı seçimlerini biz yapıyoruz diyenler bugün şaibeden bahsediyorlar. İstanbul’da Adalet Bakanı (Abdulhamit Gül) ile toplantı yapıyorsunuz. Lütfen adalete gölge düşürmeyin. Lütfen Türkiye’de huzur içerisinde çalışalım. YSK kendi kararları arkasında durmak zorundadır. Nasıl sayım yapan ilçe seçim kurullarına müdahale etmediyse ret kararı veren ilçe seçim kurullarına da müdahale etmemelidir. İstanbul’daki tabloyu Türkiye’yi hak etmiyor. Bugün ilçe seçim kurulları karar vermek zorunda. Yarın itibariyle de 1 günlük saat 17.00’ye kadar il seçim kurullarına başvuru yapılabilecek” dedi.

AKP: “Bizim lehimize 11 bin 109 oy geldi”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Binali Yıldırım lehine farkın kapandığını ve son olarak 11 bin 109 oy kazandıklarını savundu. Yavuz, sandıklarda sadece geçersiz oylar meselesi değil maddi hatalar da bulunduğunu kaydederek, “İtirazlarımız sonuçlarında bir kısım ilçelerde geçersiz oyların sayımına bazı ilçelerde tamamının sayımına bazı ilçelerde de reddine karar verildi. Süreci devam ettiriyoruz. Ortaya çıkan rakamları ifade etmek üzere huzurunuzda bulunuyorum. 1 Nisan'dan itibaren 530 sandıktaki güncelleme sonucu, lehine düzeltilen oy sayısı 11 bin 109 bin 121 sandıkta 64 oy AK Parti hanesine kaydedildi” dedi.

Yavuz, “Geçersiz oyların sayımına ilişkin bir rakam vermek istiyorum, 5 bin 857 sayıldı, bunun 1641'inin AK Parti lehine olduğu anlaşıldı. 121 sandıkta 64 oy AK Parti hanesine kaydedildi. Az önce CHP Grup Başkan Vekili'nin (Özgür Özel) bir ‘tweet’ine denk geldim. Çok manidar buldum. 13 binden aşağı inmez yaklaşımı... Bu kadar oy düzeltildi, biraz daha düzelteceklerimiz var. Çok miktarda girilmediğini ve yanlış girildiğini gördük. Elimizde çok miktarda düzeltilecek sandık var. Geçersiz oyların sayıldığı ilçeler var. Milli irade sonuca net bir şekilde yansısın. Yasal yolları kullanıyoruz. Hataları düzelttiriyoruz, suistimalleri ortadan kaldırıyoruz. Biz sistemimize ve demokrasimize güveniyoruz. Bu düzeltmeler bu sistem sayesinde oluyor” diye konuştu.

Başkent Ankara’da son durum

CHP’li Erkek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde ise Mansur Yavaş ile AKP’nin adayı Mehmet Özhaseki arasında 123 bin küsur oy farkı bulunduğunu ve bunun kapatılamayacağını da açıkladı. Erkek, “Anadolu Ajansı kanalıyla dün yayımlanan Ankara’da 11 ilçede yeniden sayım bilgisi doğru değildir. Mesela Ankara’da 2014 yılındaki yerel seçimlerde fark 30 bin idi. Geçersiz oy ise 140 bin civarında idi. O dönem hiçbir ilçede geçersiz oylar sayılmadı. YSK’ya sormak istiyoruz şimdi neden sayılıyor? Ankara’da itiraz süreci tamamlanmadan mazbata Melih Gökçek’e verildi. Yine o seçimlerde İstanbul’daki geçersiz oylar ise 402 bin idi” diye konuştu.

Ankara’ya ilişkin iktidar cephesinden açıklamayı AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin yaptı ve "(Yarın) İl seçim kuruluna başvuru yapacağız. Cumhur İttifakı Ankara adayı Mehmet Özhaseki'nin oyları 1805 arttı. Sandık sonuç tutanakları ile (YSK’nin sistemi) SEÇSİS'e girilen veriler arasındaki ihtilafları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ankara gibi birçok şehirde belediye meclislerinde üstünlük bizde. Ankara'nın 25 ilçesinden 22'si, belediye meclisinin dörtte üçü ise Cumhur İttifakı’ndadır" dedi.

HDP’nin Muş ili başta olmak üzere itirazı sürüyor

Bu arada HDP ise, ilçe seçim kurullarınca yapılan değerlendirmelere tepki gösteriyor ve çok az oy farkı olan seçim bölgelerinde dahi parti olarak yaptıkları başvurulara olumsuz yanıt aldıklarını vurguluyor.

HDP Seçim İşleri Komisyonu Sözcüsü Ali Ürküt, yazılı açıklamayla çok az oy farkı olmasına rağmen itirazlarına ret yanıtı aldıkları yerleri açıkladı. Ürküt’ün verdiği bilgiye göre; Muş,il belediye başkanlığı için 538 oy fark olması nedeniyle Türkiye’deki en tartışmalı il seçimi olarak ön plana çıkıyor. Muş merkezin yanı sıra Muş’un Malazgirt ilçesinde 3, Bitlis’in Tatvan ilçesinde 295, Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde 144, Batman’ın Gercüş ilçesinde 43, Mardin’in Dargeçit ilçesinde 634, Urfa’nın Viranşehir ilçesinde 757, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 154 ve Hakkari-Yüksekova Esendere beldesinde ise 115 oy farkı bulunuyor. HDP şimdi bu yerlerde mutlaka yarın itibariyle il seçim kurulları tarafından itirazlar dikkate alınarak, yeniden sayım yapılması gerektiğini kaydediyor.

Ürküt, seçim kurullarınca taraflı kararlar alındığını da belirterek, “İtirazlar konusunda ise il ve ilçe seçim kurulları itirazı yapanın siyasi kimliğine göre karar alıyor ve tavır belirliyor. Şimdiye kadar AKP’nin yaptığı itirazların neredeyse tamamı gerekli belgeler sunulmadan il ve ilçe seçim kurulları tarafından kabul edildi. İstanbul örneğinde olduğu gibi il ve ilçe seçim kurullarının kabul etmediği AKP başvuruları için de doğrudan YSK devreye girerek yeniden sayım işlemlerinin yapılmasını sağladı. Yine Kars, Iğdır, Van-Erciş, Siirt-Baykan’da AKP ve MHP’nin benzer nitelikteki tüm itirazları, aradaki oy farklarının çok daha büyük olmasına rağmen İlçe Seçim Kurulları tarafından kabul edilerek oylar yeniden sayıldı. AKP ve MHP’nin aleyhimize yapmış olduğu itirazlar neticesinde tekrarlanan oy sayımları neticesinde ilgili yerlerin hiçbirinde seçim sonuçları değişmemiş ve seçimleri partimiz kazanmıştır. Şimdiye kadar HDP’nin il ve ilçe seçim kurullarına yaptığı itirazların tamamı ise reddedilmiştir. HDP’nin başvurduğu pek çok yerde oy farkları çok düşüktür ve iptal edilen, geçersiz sayılan oylar seçim sonuçlarını değiştirecek düzeydedir” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG