Erişilebilirlik

CHP'den Emekliye İkramiye KOBİ’ye Kredi Çiftçiye Alım Garantisi


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran Genel Seçimleri için emekliye yılda 2 ikramiye, KOBİ’ye faizsiz kredi, çiftçiye ürün alımı garantisi, her mahalleye ücretsiz kreş, medyada sendika üyeliği zorunluluğu ve asgari ücret için de 2 bin 200 Türk Lirası vaat etti.

CHP, “Millet için geliyoruz” sloganıyla Ankara’da düzenlediği toplantıda, seçim bildirgesini kamuoyuna açıkladı ve milletvekili aday tanıtımını gerçekleştirdi. CHP’nin 226 sayfalık seçim bildirgesinde, Türkiye’nin temel 5 sorun başlığı hak-hukuk, adalet, eğitim, ekonomi, toplumsal barış ve dış politika olarak sıralandı. Toplantıda, Kılıçdaroğlu, bildirgeyi tanıtım konuşmasında sıklıkla CHP Cumhurbaşkanlığı adayı Muharrem İnce adına da kamuoyuna söz verdiklerini vurguladı.

Kılıçdaroğlu’nun bizzat anlattığı seçim bildirgesinde, bürokrasiden arındırılmış “Merkez Türkiye Projesi” vaadiyle ülke çapında yerel ürünleri ihracaat ile buluşturma hedefi anlatıldı.

CHP Seçim Bildirgesini Açıkladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Türkiye’deki mevcut ekonomik tabloyu Türk Lirası’nın değer kaybıyla özetleyen Kılıçdaroğlu, “En sorunlu alanlardan biri ekonomidir. TL’nin nasıl eridiğini hep birlikte gözlemliyoruz. TL, dünyanın en büyük değer kaybeden paralarından biri oldu. Çiftçi hayatından memnun değil, emekli memnun değil, işçi memnun değil, işsiz hiç memnun değil. Varlık içinde yoksulluk yaşayan bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Bu düzenden memnun olan tek bir sınıf var, o da rantiyeciler sınıfı. Kendisini yakan, intihar eden rantiyeci var mı? Bu düzeni değiştirmenin sorumluluğu hepimize düşüyor. Bana düşüyor, Muharrem İnce’ye düşüyor. İşçiye, esnafa düşüyor” dedikten sonra ekonomik vaatlerini anlattı.

Ekonomideki temel vaatler neler oldu?

Bildirgede, öncelikle “planlı kalkınma ve ekonomi” hedefi için “İnsani Gelişme Stratejileri ve Bilgi Politikaları Kurumu” kurulacağı açıklandı. Ekonomi açısından planlama temelinde atılacak adımlar bakımından şunlar sıralandı:

  • Mevcut durumda çok sayıda kamu ve özel kuruluşu bünyesine aktarılmış Türkiye Varlık Fonu ise kaldırılacak.
  • Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda bağımsız üye sayısı arttırılacak.
  • “Merkez Türkiye Projesi” içinse 'Doğu, Güney, Karadeniz, Marmara ve Mavi Batı' olmak üzere beş kalkınma kuşağı oluşturulacak. Anadolu’yu kalkındırma ve gelir farkı uçurumunu azaltmayı amaçlayan projeyle her kuşak bölgesine özgü ürün ve hizmetlere yatırım yapılacak. Bununla 2023 yılı itibariyle 2 milyon kişilik ek istihdam yaratılması, 4 bin kilometre ilave demiryolu inşaası, 400 fabrika ve AR-GE merkezleri kurulması planlanıyor. Böylece Türkiye’nin yıllık 1.3 trilyonluk milli gelire ulaşabileceği öngörülüyor.
  • Emekliye yılda 2 kez ikramiye ödemesi yapılacak.
  • Vergisiz yani net asgari ücret 2 bin 200 TL olacak.
  • KOBİ’lere 1 yıllık faizsiz kredi verilecek.
  • Çiftçilere ait tüm tarımsal kredi borçları silinecek.
  • Tarım alanıyla ilgili Et ve Balık Kurumu gibi Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde olduğu üzere kamu iktisadi kurumlar (KİT’ler) yeniden hayata geçecek. Bu kapsamda şeker fabrikaları özelleştirmesi iptal edilecek ve pancar üreticileri kooperatifleri ile işçi sendikalara fabrikalara ortak edilecek.
  • Çiftçilere sulama konusunda 10 vadeli ve sıfır faizli kredilendirme sağlanacak.

Sosyal hizmetler olarak neler vaat edildi?


Aile Sigortası kapsamında ailedeki kadın hesabına yatırılması şartıyla 1000 TL aylık maaş bağlanacak. Bu yoksulluk sınırı altındaki ailelere 25 TL su, 50 TL elektrik ve kış aylarında aylık 100 TL ısınma desteklemesi yapılacak.

Türkiye genelindeki sosyal hizmetler alanında mezun 45 bin üniversite diplomalı kişi, “aile danışmanı” olarak istihdam edilecek. Aile danışmanları, yapılan sosyal yardımları ve başta kız çocukları olmak üzere çocukların eğitimini takip edecek.

Gazilere milletvekilleriyle eş düzeyde sağlık güvencesi verilecek. Gazilere ikinci iş hakkı ve 3000 günde emeklilik hakkı sağlanacak.

Astsubaylara ve ceza infaz koruma memurlarına 3600 ek gösterge hakkı tanınacak.

Zorunlu askerlik süresi kısaltılacak. Üniversite öğrencilerine yaz tatillerinde 3’er aylık dönemlerle askerlik görevlerini tamamlama imkanı verilecek. Askerlikte 500 – 400 TL arasında aylık ödeme yapılacak.

Eğitimde neler göze çarptı?

Bildirgede, “laik eğitim” anlayışı vurgusu çerçevesinde gençleri meslek ve iş sahibi yapabilecek eğitim planlaması amacı anlatıldı. Buna göre vaatler şöyle dile getirildi:

  • Her mahalleye kadınları çalışma hayatına dahil edebilmek üzere ücretsiz kreşler açılacak.
  • Mevcut durumdaki özel vakıflar eliyle öğrenci yurdu işletmeciliğine son verilmesi amaçlanacak. Öğrenci sayısına uygun sayıda kamuya ait öğrenci yurtları açılacak.
  • Meslek Lisesi programı iyileştirilecek ve Teknoloji Lisesi programı açılacak.
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kaldırılacak. Üniversitelerin özerkliği yasal güvence altına alınacak. Üniversitelerde rektör ve dekanlar, kurum içindeki seçimle iş başına gelecek.
  • Üniversiteleri bölünme uygulaması sonlandırılacak.
  • Barış akademisyenleri başta olmak KHK’larla ihraç edilen ve FETÖ gibi bağlantısı olmayan akademisyenlere üniversitelere geri dönüş yolu açılacak.

Kürt Sorunu için ne söylendi?

Kılıçdaroğlu, Kürt Sorunu veya “toplumsal barış” ifadesiyle Türkiye içerisindeki sorunu da ele aldı. Kılıçdaroğlu, “Bunun çözüm yeri TBMM’dir. 35-40 yıldır bunu çözemeyenler siyasilerdir. İnsana insan olduğu için değer vereceğiz. İnsana saygı duyup, baş tacı yapacağız. Biz hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz, herkese eşit davranacağız. Ben hangi haklara sahipsem, Hakkari’deki, Rize’deki, Tekirdağ’daki vatandaş da aynı haklara sahip olacak. Bu sorunu kim çözecek? Cevabı çok basit. Bu işi demokrasiye inanan, terörle mücadeleden ödün vermeyecek, birlikte yaşamaya inanan kişiler çözer. 16 yıldır çözemedin, 4 yılda çözeceğiz. 4 temel ilkemiz var. Samimi ve dürüst olunacak. Gizli kişisel bir ajandaya sahip olmayacaksınız. Millete hesabını veremeyeceğiniz vaat ve angajmanlarda bulunmayacaksınız. Millete her aşamada bilgi vereceksiniz. Bütün bunları yaparken demokrasiye inanacaksınız. Bunları yaparsanız tüm sorunları çözersiniz,” diye konuştu.

Ve dış politikada neler vaat edildi?

Kılıçdaroğlu, CHP’nin dış politika amacını Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözüyle özetledi. Kılıçdaroğlu, “Dış politikada büyük başarısızlıklar yaşıyoruz. Ne yapacağız? Bütün komşularımızla 1 yılda barışacağız. Filistinli vatandaşlara vizeyi kaldıracağız, İsrailliler nasıl geliyorsa, onlar da öyle gelecek. Bizim onurumuzu zedeleyen Mavi Marmara Antlaşmasını iptal edeceğiz. 9 vatandaşın haklarını savunacağız. AB ile ilişkileri düzelteceğiz. Tam demokrasinin kuraları neyse tamamını yapacağız. Fasıl açıp, kapamalarını beklemeyeceğiz. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı kuracağız. İran, Türkiye, Irak ve Suriye bir araya gelecek. 4 devletin işlerine karışıyorlar. Bu 4 devlet kendi sorunlarını çözemiyor mu? Ortadoğu’yu barış sarmalına döndüreceğiz, Ortadoğu’nun en güçlü 4 ülkesi olacağız,” dedi.

Seçim bildirgesinde ise, Avrupa, ABD ve Rusya gibi ülkeler başlığı altında vaatler anlatıldı. Bildirgede, ABD – Türkiye ilişkileri bakımından “ABD ile ilişkilerimizi karşılılık ve güven çerçevesinde yürüteceğiz. ABD ile stratejik ve askeri ilişkilerle sınırlı olmayan, başta ekonomik, bilimsel ve kültürel etkileşime açık yeni ortaklıklar tesis edeceğiz. Konjektürel gelişmelere değil ortak değer ve çıkarlara göre kalıcı bir işbirliği yapacağız” denildi.

Rusya ile ilişkilerde ise, “tek taraflı olmayan ve şahsi çıkarlara dayanmayan ekonomik ve ticari ilişki” vurgusu dikkat çekti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG