Erişilebilirlik

CHP’den Ayrılan İnce Memleket Hareketi’ni Partiye Dönüştürüyor


Ana muhalefet partisi CHP’den istifasını açıklayan eski Cumhurbaşkanı adayı ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, “Memleket Hareketi” adı altında başlattığı siyasi hareketini hem iktidar hem de muhalefet karşısında alternatif partiye dönüştüreceğini ilan etti.

24 Haziran 2018’deki seçime CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak girdiği yarışta, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında kaybeden Muharrem İnce, o günden bugüne kadar seçim süreci nedeniyle suçladığı parti yönetimi karşısında içeride değişim gücünü bulamadı ve CHP’den ayrılığını bugün resmileştirdi.

CHP’den Ayrılan İnce Memleket Hareketi’ni Partiye Dönüştürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:22 0:00

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında CHP içerisinde “Memleket Hareketi” başlattığını duyurduktan sonra 4 Eylül’de Sivas’tan başlayarak farklı şehirleri ziyaret eden İnce, bugün artık yol ayrılığı noktasına geldiğini söyledi. Parti üyeliğini e-devlet sistemi aracılığıyla bugün sonlandıracağını açıklayan İnce, CHP Genel Merkezi’ne de istifasıyla ilgili yazılı gerekçesini hafta içerisinde ileteceğini ifade etti.

Muharrem İnce, aylardır partisine yönelik sert açıklamalar yapmasına karşın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere parti yönetimince “Erdoğan karşısında Cumhurbaşkanı adayı yapılmış iken partiden ihraç edilmemesi” şeklinde tavır alması nedeniyle CHP üyesi konumundaydı. Son olarak 29 Ocak’ta İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ve Yalova Milletvekili Özcan Özel’in CHP’den istifa etmesiyle birlikte İnce’nin yeni parti hazırlığını tamamladığı öne sürülmüştü. İnce de bugün salgın koşulları nedeniyle çalışma ofisi önünde açık havada düzenlediği basın toplantısıyla kendi liderliğinde kurulacak siyasi parti CHP’den istifa etme adımını attı.

“Bir sonraki toplantımızı parti meclisi salonunda yapacağız. Parti ismimiz, logomuz hazır” diyen İnce, yeni siyasi partiye ilişkin bugün detaylar paylaşmayacağını, ilerleyen günlerde yeni partiyi kamuoyuna tanıtacaklarını söyledi.

“Tabela partisi” dediği CHP’den istifasını Atatürk ile örnekledi

TBMM’deki vekiller Çelebi, Aksoy ve Özel’in katılımıyla siyasi parti kuracağını kaydeden İnce, sözkonusu üç vekil gibi CHP yönetimini, kurucu lider Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisinden ayrılmakla suçladı.

İnce, “Bugün yol ayrımında olduğumu biliyorum. 42 yıl içinde her kademede görev yaptım. Hala Atatürkçüyüm, Cumhuriyetçiyim, kurucu değerlere bağlıyım. Bir yandan partiyi yönetenler partinin evlatlarına iftira atarken, CHP ile mücadele eden insanlarla kol kola fotoğraf vermişlerdir. Atatürk'ün partisi kalmamıştır. CHP artık bir tabela partisidir. ABD’den demokrasi dilenenlerden yollarımı ayırıyorum, Atatürk’e ‘kefere’ diyenlerle yolumu ayırıyorum, Mustafa Kemal deyip de Mustafa Kemal Atatürk diyemeyenlerle yolumu ayırıyorum, grup başkanvekili seçimini atamaya dönüştürenlerle yolumu ayırıyorum, FETÖ’cülerle, Sarosçularla yollarımı ayırıyorum. Bu arkadaşlardan yolumu ayırıyorum. Atatürk’ün emanetini işgalden kurtarmak için yolumu ayırıyorum” diye konuştu.

İnce Cumhur İttifakı’na katılmama sözü verdi

Muhalefet, CHP ile İyi Parti’nin oluşturduğu “Millet İttifakı” ve yeni siyasi partilerle, AKP – MHP’nin oluşturduğu “Cumhur İttifakı” karşısında “birlikte hareket etme” arayışında. Muhalefet cephesinde, şu anda “ittifak” kurulmasa da seçim sürecinde iktidar değişimini sağlamak hedefiyle uzlaşma arayışı görünüyor. Bu tabloda CHP ve İyi Parti’den ayrılıklar dolayısıyla “muhalefet içerisinde muhalefet” durumu, kamuoyunda “muhalefeti bölme” eleştirisine neden oluyor.

Muharrem İnce ise, bugünkü açıklamasıyla muhalefeti böldüğü ve dolayısıyla “Erdoğan’a, Saray’a hizmet ettiği” yönündeki eleştirileri reddetti. İnce, “Türkiye’ye umut olacağız Biz milleti sandığa tıpış tıpış getiremeyeceğiz Bunu söyleyenler yalancıdır Türkiye’ye seçenek sunuyoruz. Bizim, asla işimizin olmadığı yer Cumhur İttifakı. Hedefimiz yüzde 50+1. Bölmek için Cumhur İttifakı’na gitmemiz lazım. Ne bölmesi? Biz ‘Başka oy verecek yer yok’ diyenler için seçenek sunuyoruz. CHP, kendisine oy verenleri korkutarak tutmaya çalışıyor. Bölme olması için Cumhur İttifakı’na gitmemiz lazım. Bölme falan yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı için yüzde 51 oy alacağı iddiasını sıkça tekrarlayan İnce, 10 Ağustos 2014 ile 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kıyasladı. Muhalefet cephesince Erdoğan karşısında tek aday çıkarıldığında katılım oranında azalma yaşandığını anlatan İnce, dolayısıyla Erdoğan karşısında yeniden aday olmasıyla seçimlere katılımı arttıracağı düşüncesinde.

İnce, muhalefeti bölmeyeceğini savunurken Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur olasılığını adres göstererek, Erdoğan’ın karşısında, kendisi başarılı olamazsa muhalefet adayını destekleyeceği iddiasında.

İnce, “Tek aday katılımı düşürür. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu 14 parti ortak aday gösterdi ama seçime katılım yüzde 74 oldu. 2018’de ise birden çok aday olunca (İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş) katılım yüzde 84 oldu. Birinci turda herkesin adayı yarışmalı. Eğer CHP’nin adayı Erdoğan karşısında en yüksek oyu alırsa ikinci turda onu destekleriz. Bölme yok. Hazine parası, binalar bizim değil senin (CHP) olsun. Erdoğan karşısında sen kalırsan ikinci turda seni destekleriz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun “Dostlarımızla iktidar olacağız” sözüne tepki gösterdiği gözlemlenen İnce, seçim sürecinde eğer Cumhur İttifakı’na katılmayacaksa Millet İttifakı’na katılıp-katılmayacağıyla ilgili soru üzerine ise “Siyasete başlarken dostlarımızla iktidar olacağız diye başlanmaz. İttifaklar ‘seçim sattı’ işidir gerisini zaman gösterir” yanıtını verdi.

“Erdoğan da muhalefet de istifa etmeli, biz üçüncü yol sunuyoruz”

Muharrem İnce, Erdoğan’ın geçtiğimiz Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara ilişkin açıklamasında “Yürekleri yetse Cumhurbaşkanı’na istifa etmeli diyecekler” sözlerini de anımsatarak, “istifa etmeli” görüşünü aktardı.

İnce, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ‘istifa et’ diyemeyen muhalefet de istifa etmelidir. İkisi de birbirinden beter. Biri merkez de, diğeri belediyelerde iktidar… Mutlu bir azınlık var ülkede. Bu iktidardan da bu muhalefetten de huzur gelmez ülkeye. CHP ideolojik savrulmalar yaşamaktadır, parti tabanı ile üyeler arasında derin uçurum oluşmuştur. Evet Sayın Cumhurbaşkanı sen de istifa etmelisin. Bu muhalefet diyemiyor bunu, meydan okuyamıyor. Bu iktidar bu muhalefetten, bu muhalefet bu iktidardan çok memnun. Herkes yerinden memnun ama biz memnun değiliz. Biz üçüncü bir yol sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

İnce, basın toplantısına başlarken mikrofonlara kolonya püskürterek, “temiz siyaset, temiz medya istiyoruz” esprisi yaptı.

Öztrak: "CHP 1919’da, 1923’te neredeyse bugün de orada"

Muharrem İnce’nin istifa açıklamasıyla CHP’ye yönelttiği suçlamalara ise, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak yanıt verdi.

Öztrak, “CHP asırlık bir çınardır. Bu partinin gerçek evladı olduğunu iddia edenlerin CHP’yi Cumhur İttifakı ağzıyla itham edip partiden ayrılmalarını doğru bulmuyoruz. CHP 1919'da neredeyse, 1923'te neredeyse bugün de oradadır. Sayın İnce’nin cumhurbaşkanı adayı olduğu 2018’de neredeyse 2021’de de aynı yerdedir” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG