Erişilebilirlik

CHP'de Önseçim ve 104 Kadın Aday Farkı


Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Haluk Koç
Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Haluk Koç

Cumhuriyet Halk Partisi, 45 ilde önseçim, 10 ilde örgüt temayül yoklaması, 28 ilde kontenjan ve 6 ilde merkez yoklamasıyla milletvekili aday listesini belirledi. Listede 104 kadın, üç engelli ve 10 genç isim yer aldı. Mevcut milletvekillerinin üçte ikisi liste dışı kaldı.

CHP, 29 Mart Pazar günü 45 İlde gerçekleştirdiği YSK denetimindeki önseçim ile Türkiye'de parti örgütü ve üyeleri kararıyla seçim yöntemiyle aday belirleyen tek siyasi parti oldu. Ayrıca farklı tarihlerde 10 ilde ise parti yönetimi gözetiminde örgüt temayül yoklaması gerçekleştirildi. Böylece CHP'de 55 ilde ve yüzde 85 oranında seçimle liste oluşturuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisi de İzmir 2’nci Bölge’de önseçime girerek, CHP’de bir ilki gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, seçimden liste birincisi çıkmayı başardı.

Türkiye’de sol siyaset açısından geçmişte benzer şekilde milletvekili adaylığı için yarışan isim merhum Erdal İnönü olmuştu. İnönü de, 1987’de İzmir’den önseçime girmiş ve birinci çıkmıştı.

CHP, 12 Haziran 2011’deki genel seçimlerde ciddi sayıdaki ilde milletvekili çıkaramamıştı. Bu illerden çoğunda merkez karar yoklamasıyla aday belirlenmesi benimsendi. Merkez yoklaması ile listesi belirlenen iller ise şöyle oldu:

(İl isimleri yanında ‘Milletvekili Sayısı/CHP’nin Mevcut Milletvekili Sayısı’ bilgisine yer verilmiştir.) CHP, Ağrı 4/0, Ardahan 2/1, Artvin 2/1, Batman 4/0, Bayburt 1/0, Bingöl 3/0, Bitlis 3/0, Çankırı 2/0, Diyarbakır 11/0, Elazığ 5/0 (vekil sayısı artık 4), Eskişehir 6/2, Erzurum 6/0, Gaziantep 12/2, Gümüşhane 2/0, Hakkari 3/0, Hatay 10/4, Iğdır 2/0, Kars 3/0, Kastamonu 3/0, Kocaeli 11/3, Mardin 6/0, Muş 4/0, Sakarya 7/1, Siirt 3/0, Şanlıurfa 12/0, Şırnak 4/0, Tokat 5/1, Tunceli 2/2, Van 8/0 ve Yalova’da 2/1. Bu illerde aday listelerini tümüyle genel merkez ilan etti.

Önseçim veye temayül yoklaması yapılan ancak 12 Haziran 2011 seçimlerinde milletvekili çıkarılamamış iller ise; Aksaray 3/0, Bilecik 2/0, Düzce 3/0, Karabük 2/0, Karaman 2/0, Kırıkkale 3/0, Kırşehir 2/0, Kilis 2/0, Kütahya 5/0, Nevşehir 3/0, Osmaniye 4/0, Rize 3/0 ve Yozgat 4/0 oldu. Bu arada Kütahya’da YSK kararıyla vekil sayısı 5’ten 4’e düşürüldü. Rize’de ise, seçim arifesinde parti içi tartışma yaşanan illerden oldu. İl Başkanı Mehmet Aslankaya’nın 17 Mart’ta görevden alınmasıyla ardından teşkilatta istifalar yaşanmıştı.

CHP'de aday listesi açıklanması öncesinde bugün ise, Parti Sözcüsü Haluk Koç kameralar karşısına geçti. Koç, özetle liste hakkında, "CHP 85 seçim bölgesinde aralarında İzmir, İstanbul ve Ankara'da önseçim yapıldı. CHP her şeyi merkez yoklaması ile yapsaydı hiç kimseyi liste memnun etmeyecekti. Diğer partiler, hepsi eline kalemi kağıdı almış oturmuşlar. Ya Saray ya Başbakanlık Konutu kim bilir neler dönüyor arada? Dehlizlerde tartışmalar var mı yakında yansıyacak. Diğerleri de belirli vesayet odaklarından onay geldikçe listesini açıklıyor" dedi. Koç, aday gösterilmeyen vekillerle ilgili olarak ise, "Küsme gibi duygunun siyasette olacağını düşünmüyorum. Herkesin bir burukluk hissetmesi gayet doğaldır" açıklaması yaptı.

Amerika'nın sesi'nin incelediği liste profiline göre, Afyonkarahisar’dan Burcu Kayıkçı en genç kadın aday oldu. Vekilliği yeniden istememişti, ama Şafak Pavey, İstanbul birinci bölge birinci sıraya yerleştirildi.. Ankara’da birinci sıralara birinci bölgede İsmet İnönü’nün torunu Gülsun Bilgehan, ikinci bölgede ise avukat Şenal Sarıhan konuldu. İzmir’de Sivas katliamında katledilen şair Metin Altınok’un kızı Zeynep Altınok, birinci bölgede; ekonomist Selin Sayek Böke de ikinci bölgede birinci sırada. Tunceli'de son dakikada birinci sıraya Saniye Barut yerleştirildi. Ayrıca önseçim şampiyonu kadınlar vardı. Adana’da Elif Doğan Türkmen; Tekirdağ’da candan Yüceer; Denizli’de Melike Basmacı gibi.

İstanbul ikinci bölge birinci sıraya yerleştirilen kadın aday Selin Özuzun Doğan ise ermeni kökenli kimliğiyle dikkat çekti.

CHP, 2011 yılındaki genel seçimlerde, TBMM'de 24. Dönem için 134 milletvekili çıkarmıştı. Ancak Adıyaman’da CHP’den milletvekili seçilen Salih Fırat, 24 Ocak 2013’te partisinden istifa etmiş ardından 19 Mart 2013’te AKP’ye geçmişti. Bu nedenle CHP’nin TBMM sandalye sayısı, 133'e inmişti.

CHP’de 5 vekil partiden istifa etmiş, İkisi belediye başkanı seçilmiş, birisi vefat etmişti ve Meclis’te 125 kişi kalmıştı. Ankara 1’nci Bölgede, Emine Ülker Tarhan’ın 31 Ekim 2014’te istifasının ardından 14 Kasım 2014’te Anadolu Partisi’ni kurması ile Emrehan Halıcı 20 Eylül 2014’te istifa etti. Halıcı’nın 26 Kasım 2014’te Elektronik Demokrasi Partisi’ni kurması üzerine Ankara 1. Bölge’de mevcut CHP’li vekil sayısı 4’e inmişti. İzmir 2. Bölge'de de Birgül Ayman Güler 26 Ocak'ta istifa etmiş ve Eskişehir'de Süheyl Batum 11 Aralık 2014'te partiden ihraç edilmişti. Ayrıca İstanbul 2.Bölge'de Ercan Cengiz, 23 Ocak’ta partiden istifa etmiş ve Merkez Partisi'ne geçmişti. CHP Edirne vekili Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkanı ve CHP Kırklareli Milletvekili olan Mehmet Siyam Kesimoğlu ise Kırklareli Belediye Başkanı olarak 30 Mart 2014 yerel seçimlerini kazanmıştı.

Şimdi CHP'de mevcut 125 milletvekilinden 85 kişi liste dışı kaldı.

Parti yönetiminden Serhan Erdoğdu, Burhan Şenatalar ve Yakup Akkaya listeye alınmadı. Buna karşın yönetici olmayan İlhan Kesici ve Zekeriya Temizel listeye girdi.

Bu arada dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile birlikte Meclis'te basın açıklaması gerçekleştiren Türkiye Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı Turgut Koçak ve Türkiye Devrimci Halk Partisi Genel Başkanı Celal Özcan, seçimde CHP'yi destekleyeceklerini ilan etmişti.

Bu arada liste dışı kalan adaylardan partilerine tepkiler gelmeye başladı. CHP'nin liste dışı bırakılan adaylarından Hatay milletvekili Refik Eryılmaz'ın partisinden etti. Eryılmaz 7 Haziran seçimleri için bağımsız adaylığa hazırlanıyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG