Erişilebilirlik

CHP’de Önseçim Unutulmadı Özçelik Gitti


CHP Genel Merkezi, Ankara
CHP Genel Merkezi, Ankara

CHP’de 7 Haziran Genel Seçimleri listesini yüzde 85 oranında şekillendirmiş olan önseçim sonuçlarına saygı gösterilerek kontenjan adaylar açısından değişiklikler gözlenirken; Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik liste dışı kalınca görevinden istifa etti.

CHP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, 1 Kasım Genel Seçimleri için milletvekili aday listesine Perşembe gecesi Parti Meclisi tarafından son şekli verildi. 7 Haziran’da 132 milletvekili çıkarmış CHP’nin, Meclis’teki sandalye sayısı İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in istifasıyla 131’e düşmüştü. Bu milletvekillerinden ise 3 isim çizik yerken 128 isim listedeki yerlerine korudu. Murat Özçelik’in yanı sıra Tokat’tan 1. sıradan seçilen Orhan Düzgün liste dışı kaldı. Gaziantep'te ise 7 Haziran seçimlerinde 1. sıra adayı olarak seçilen Mehmet Şeker 4. sıraya yerleştirilince kendisi istifa etti.

Parti yönetiminde olmalarına karşın 7 Haziran listesinde yer almamış isimlerden Yakup Akkaya İstanbul 1. Bölge 11 sırada ve Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu ise İstanbul 3. Bölge 10. sırada milletvekili adayı gösterildi.

CHP’de ezici erkek aday varlığı 1 Kasım listesinde de devam etti ve 425 vekil adayından sadece 125’i kadın oldu. 7 Haziran’da ise 103 kadın aday gösterilmişti. Ancak CHP, Kılıçdaroğlu’nun kontenjan adayları belirlerken de kadınları birinci sıraya yerleştirme kararı dolayısıyla yine ciddi sayıda kadın vekil çıkaracak görünüyor. 7 Haziran sonrasında CHP’den 21 kadın vekil Meclis’e girmişti. Kadın vekil sayısını arttıracak bazı gelişmeler yaşandı ve İstanbul 3. Bölgede; 7 Haziran seçimlerinde 10’uncu sırada yer alan Sibel Özdemir kontenjan adaya ayrılan 9’uncu sıraya yükseltildi.

CHP’den yapılan açıklamaya göre, ayrıca listedeki adaylardan 13'ü ilkokul, 11'i ortaokul, 79'u lise ve 447'i ise üniversite mezunu. Genç kontenjanından da 28 aday var.

Listede dikkat çekici isimler

CHP’nin listesinde, akademisyen Prof. Dr. Kenan Köymen Rize’de ilk sırayı aldı. Bolu’da ise bir diğer akademisyen Mehmet Burak Cop 3’üncü sıradan 2’inci sıraya getirildi.Gazeteci Naci Sapan Diyarbakır 1’inci sıra, uzun süredir CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışman kadrosunda bulunan Fatih Gürsul, Elazığ 1’inci sıra milletvekili adayı yapıldı.

Eski Milletvekillerinden merhum Mevlüt Aslanoğlu’nun oğlu Eren Arslanoğlu Malatya 2’inci sıra milletvekili adayı gösterildi. Şanlıurfa’da ise bölgeye yabancı olmayan eski siyasetçilerden Mehmet Vedat Melik, 1. sıradan aday ilan edildi.

Parti Meclisi üyesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu başkanlarından Fevzi Gümüş ,İstanbul 3 Bölge 11’inci sıradan milletvekili adayı oldu. Alevi Bektaşi Federasyonu başkanlarından Ali Balkız ise Ankara 8’inci sıradan aday gösterildi.

Kayseri’de ise, geçmişte CHP’nin kentte sevilen belediye başkanlarından Niyazi Bahçecioğlu’nun oğlu İbrahim Bahçecioğlu ikinci sıra adayı oldu.

Kart: 'HDP teklif etti ama CHP için çalışacağım'

Bu arada eski milletvekillerinden Kılıçdaroğlu tarafından yeniden aday gösterilecekleri iddiası kulislere yansımış isimler Atilla Kart, Umut Oran, Erdal Aksünger, 7 Haziran’da olduğu gibi listede yoktu.

Amerika’nın Sesi’ne listeyi değerlendiren eski Konya milletvekili Atilla Kart, HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken’in kendisiyle görüştüğünü ve Ankara’dan adaylık teklif ettiğini açıkladı. HDP’nin kendisine toplumsal barış açısından hukukçu gözüyle katkı sunabileceği için teklif getirdiğini kaydeden Kart, bu samimi teklifi değerlendirdiğini ancak partisi CHP’nin geleceği için çalışma kararı aldığını ifade etti. Kart, bundan sonraki hedefini CHP’nin yapısal olarak iyileşmesi yönünde belirlediği ve parti içerisinde bu hedef doğrultusunda çalışacağını kaydetti.

Bu arada 7 Haziran’da listede yer verilmemiş isimlerden Ali Özgündüz ise, bu sefer İstanbul 3. bölgede 13. sırada seçilmesi güç şekilde listeye alındı.

Murat Özçelik tepkili konuştu

Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifasını açıklayan Murat Özçelik ise, 30 yıllık diplomatlık kariyeri sonrasında CHP’ye davetle geldiğini anımsattı. Kırgınlığı açıkça gözlemlenen Özçelik, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

“Israrla davet edilmemin sebebi, partimizin dış politikası ve daha önce Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı olarak görev yapmam nedeniyle Kürt meselesinin çözümü konularında bilgi ve tecrübemi parti çatısı altında paylaşmam ve CHP olarak bu konularda bir fark yaratılmasını sağlamaktı. Geçen zaman zarfında önüme konan tüm engellere rağmen, hatta şahsıma ve aileme yönelik haksız hakaret ve iftiralara rağmen sadece memleketimizin hayrı için ne yapabiliriz diye çaba sarf ettim. Atatürk'ün ilkeler doğrultusunda bütün insanlarımızı eşit vatandaş olarak kucaklaması, ülkemizin laiklik ilkesi doğrultusunda dışarıda hiçbir mezhebi kayırmaksızın komşularımızla ilişkilerin düzeltilmesi için gerçekten çok çaba sarf ettim. Bütün bu çabalarıma ve CHP Genel başkan Yardımcısı olmama rağmen HDP'ye oy verdiğim yalanını örgütlü biçimde yaydılar. Siyasette elbette tartışma olur, tansiyonun yükseldiği durumlar olur. Ancak böyle olayları medyada sebep göstermek, yani benim istifama ve listeye alınmamama sebep göstermek inanın hakikati yansıtmıyor. Bu da maalesef benim aleyhimde yürütülen bir karalama kampanyasından bir parçaydı.

1 Kasım seçim listesine alınmamamın arkasında aslında ne var diye bakacak olursak, eğer dış politika ve Kürt sorununun barışçıl ve siyasi bir zeminde çözümü konusunda benim önemsediğim ve ortaya koyduğum yol haritasının bazı kesimlerde ciddi rahatsızlıklar yaratmış olduğunu görmezsek hatalı tahlil yapmış oluruz. Değişim sancılı olur eğer bir gün -ki dilerim olacaktır-CHP iktidar olacak ise değişimden başka da şansı yoktur. Bugün mevcut durum ve CHP listesinden ismi silinen adam olarak gösterilmemden dolayı elbette kırgınım. Eğer kırgın olmadığımı söylersem yalan söylemiş olurum.”

Özçelik, CHP’den ayrılmadığını ve PM üyesi olarak görev yapacağını da sözlerine ekledi.

Bu arada Özçelik’ten vazgeçilmesi noktasında; TBMM’de CHP’nin olağanüstü çağrısıyla toplanma çağrısıyla gerçekleşen toplantı sırasında parti adına yaptığı konuşmadan “kapsayıcı, açıklayıcı ve etkileyici olmadığı” gerekçesiyle ciddi rahatsızlık duyulması da etkenlerden birisini oluşturduğu konuşuluyor. Özçelik’in parti politikalarını temsil etmediği iddiaları da o konuşmayla birlikte yeniden gündeme taşınmıştı.

CHP’nin listesinde ise, 7 Haziran Genel Seçimleri’nde Faruk Loğoğlu aday gösterilmezken ve Osman Korutürk ise önseçim ile arka sıralarda kalırken tek diplomat kökenli isim Özçelik olmuştu. Bugün ise, IŞİD’in Musul Başkonsolosluğu görevi sırasında rehin aldığı ve geçtiğimiz günlerde CHP’den aday olmak üzere bakanlıktaki görevinden istifa eden Öztürk Yılmaz, Ardahan 1. Sıra adayı gösterildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG