Erişilebilirlik

CHP’de Kurultay Talebi Tansiyonu Yükseltti


CHP’de yönetim değişikliği talebiyle yürütülen “olağanüstü kurultay” girişimine karşı 59 il başkanı ve 129 milletvekili, “partiye zarar veriliyor” açıklaması yaptı.

CHP adayı Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde yüzde 30.64 oy almasına karşılık parti olarak yüzde 22.65 oy oranında kalınması üzerine liderlik ve yönetim değişikliği gündeme geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında geçmişte iki kez kurultaylarda genel başkanlık yarışını kaybetmiş olan İnce’nin, seçim sürecinde CHP tabanından ilgi görmesi üzerine genel başkanlığı talep ediliyor. CHP'li muhalifler, parti tüzüğü uyarınca “olağanüstü kurultay” düzenlenmesi için gerekli 634 imza sayısına ulaşmaya çalışıyor. CHP yönetimince delegelere imza verilmemesi yönünde baskı yapıldığını da iddia eden muhalifler ile genel merkez arasında tansiyon bugün iyice yükseldi.

CHP Genel Merkezi’nin bilgisi dahilinde il başkanları, Ankara’da buluştu ve muhaliflerce kurultay için delegelerden imza toplanması sürecine karşı tepkilerini ifade etti. Ancak 81 il başkanlığından davete 59 il başkanı olumlu yanıt verdi. Aralarında Afyonkarahisar, Burdur gibi illerden 22 il başkanı ise ortak açıklamaya katılmadı.

İlk önce CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, söz aldı ve illerde parti teşkilatı adına konuşmaya yetkili kim diye bakılırsa bunun il başkanları olduğu belirterek, milletvekilleri, belediye başkanları veya başkalarınca parti teşkilatı adına konuşulamayacağını savundu. Kaftancıoğlu, “İl Başkanları üzerine düşen sorumluluk nedeniyle her zaman bir araya gelebilirler. Bizler il başkanları olarak ortak basın açıklamamızı okuyacağız. Şunu ifade etmek isterim. İl Başkanları olarak kamuoyunda bir spor yarışmasına dönen, kötü yönetilen bir sürece ortak olmama adına herhangi bir skor vermek üzere gelmedik. İl Başkanları örgütün her zaman sesine, sözüne ses veren kişilerdir” dedi.

“CHP’yi kurultaya götürmek tek adama hizmet ediyor”

Sonrasında CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, 81 il başkanı imzası için hazırlanan ancak 59 imza taşıyan ortak basın açıklamasını okudu. Güvener’in okuduğu açıklamada, özetle şunlar dile getirildi:

“16 yıllık AKP iktidarı sonrası demokrasi, kişilerin hak ve özgürlükleri gerilemiştir, hukukun üstünlüğü ilkesi çökmüştür. Başta eğitim olmak üzere tüm alanlarda ülkemiz geriye gitmiştir. Dış politika tek adamın keyfi politikalarına terk edilmiştir. AKP iktidarı ve tek adam rejimi ülkemizi bir parti devleti haline getirmiş Olağanüstü Hali sözde kaldırırken 15 ayrı kanunda değişiklik yaparak anayasanın temel hak ve özgürlüklerini askıya alan yasa tasarısını parlamentodan geçirmiştir. OHAL’i olağanlaştıran kalıcı bir OHAL devleti kurmayı hedefleyen iktidarın uygulamaları ortadayken partimizi olağanüstü kurultaya götürmek sadece tek adam rejimini memnun edecektir. Bunlar ortadayken partimizi olağanüstü kurultaya götürmek tek adama hizmet etmektir. Kamuoyu önünde, sosyal medyada basın açıklamaları ve yürütülen olağanüstü kurultay için başlatılan imza süreci partimize zarar vermektedir. CHP İl Başkanları olarak kurultay tartışmalarının imza skoruna dönüştürülerek kamuoyu önünde yapılmasını doğru bulmuyoruz. 24 Haziran'dan sonra daha seçim sonuçları analiz edilmeden olağanüstü kurultay çağrısı yapmak doğru değildir. İhtiyacımız olan olağanüstü kurultaydan önce birlik halinde bu karardan çıkabilmektir. Sorumluk sahibi her partilimizin parti içi iktidar mücadelesini ve olağanüstü kurultay tartışmalarını bir kenara bırakarak partimizi kamuoyu önünde tartışmaktan vazgeçmesi ve partimizi yerel seçimlerde başarıya taşıyacak olgunlukta davranması gerekmektedir. Tüm CHP'lileri tarihi bir sorumluluk ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye davet ediyoruz.”

Vekiller de yerel seçimler anımsatması yaptı

CHP'de il başkanları ardından milletvekilleri adına CHP TBMM Grubu olarak ortak bildiri açıklandı. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un eşliğinde ortak bildiriyi Bartın Milletvekili Aysun Bankoğlu kamuoyuyla paylaştı.

CHP Meclis Grubu'nda Kılıçdaroğlu haricinde 143 milletvekilinden 129'unun imza attığı ortak bildiride, il başkanları açıklamasına destek verildi. Bildiride, "24 Haziran 2018 Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçiminden hemen sonra uygulamaya konulan tek adam rejimi, genel hukuk kurallarına ve Anayasa’ya aykırı bir şekilde her alanda hayata geçirilmeye başlanmıştır. OHAL’in süresiz hale getirilmesini öngören torba yasa ve uygulamasına karşılık CHP Meclis Grubu olarak, haksız ve hukuksuz uygulamaların, insan hakkı ihlallerinin önüne geçebilmek için TBMM’de ve hayatın her alanında, kuvvetler ayrılığını, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmaya var gücümüzle devam edeceğiz. Yaklaşan yerel seçimler öncesinde başarıya ulaşmanın birlik ve beraberlik içinde zaman kaybetmeden çalışmalara başlamak olduğu bilinci ile bu gün kurultay tartışmalarına odaklanmanın ve ülkenin gerçek gündeminden uzaklaşmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz" denildi.

İnce: “Koltuğa yapışanlar her yolu deniyor”

Bu arada Muharrem İnce ise, il başkanları açıklamasına Twitter'dan tepki gösterdi. İnce, "Partimdeki gelişmeleri ibretle ve üzülerek izliyorum. Koltuğa yapışanlar kalkmamak için her yolu deniyor, her yola başvuruyor. Her şeye rağmen umut galip gelecek, değişim çok yakında" dedi.

Olağanüstü Kurultay Çağrı Heyeti Sözcülüğü’nü yürüten Gaye Usluer de, il başkanları açıklamasına Twitter aracılığıyla yanıt verdi. Usluer, il başkanları ortak açıklamasında “seçim sonuçları analizi” ifadesini anımsatarak, “Soruyoruz, soruyorlar. Seçim sonuçlarını analiz etmek, özeleştiri yapmak için Daha Kimi, Neyi bekliyoruz? Kurultaylar özeleştiri fırsatlarıdır. Danışma Kurullarını toplamadan, İlçe Başkanlarımızın ve Kurultay Delegelerimizin görüşünü almadan, örgütümüze sormadan yapılan açıklama şahsi olup, örgütlerimizin görüşü değildir. Açıklamaya katılan İl Başkanları’nın illerinden verilen imzalar da bunun göstergesidir” mesajını paylaştı.

İnce’nin liderliğini destekleyen ve delegelerden imza toplanması sürecini yürüten isimlerden Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün de il başkanlarına Twitter’dan tepki gösterdi. Tüzün, Danışma Kurullarını toplamadan, İlçe Başkanlarımızın ve Kurultay Delegelerimizin görüşünü almadan, örgütümüze ve halkımıza sormadan yapılan açıklama panikle yapılmıştır. Örgütlerimizin görüşü değil açıklamaya katılanların şahsi görüşüdür. Açıklamaya katılan İl Başkanlarımızın illerinden verilen imzalar da bunun göstergesidir” dedi.

İyi Parti de kurultay sarsıntısı yaşıyor

İyi Parti’de de Meral Akşener’in liderlikten ayrılma kararı dolayısıyla yönetim ve kurultay tartışması sürüyor.

İyi Parti Başkanlık Divanı ve milletvekilleri, parti genel merkezinde toplantı yaptı. Sonrasında İyi Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, yaptığı açıklamada, 12 Ağustos'ta yapılması planlanan olağanüstü kurultay için Meral Akşener'e çağrıda bulunarak, “Kurultayımızda tek aday olmanız konusunda kararımız kesindir. Genel başkanımızı partimizin önündeki kurultay sürecine ve partimizin geleceğine yön verecek yeni yönetimi belirlemeye odaklanmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Türkkan’ın okuduğu İyi Parti yönetimince hazırlanan ortak çağrı metninde ise, "Sayın Genel Başkanımız, kurultayımızda tek aday olmanız konusunda kararımız kesindir. Partimizin, yoluna sizin genel başkanlığınızda devam etmesinin hem partimizin kurumsallaşma sürecini tamamlayabilmesi hem de önümüzdeki yerel seçimlerde geleceğinden emin olduğumuz başarılı sonuçlar için önemli bir adım olduğu kanaatindeyiz. Kuruluşumuzun daha ilk gününden itibaren karşılaştığımız tüm engellere rağmen partimiz Türk siyasetinde çok önemli bir yer edindi. Bayrağı çok daha ileriye taşıyacağınıza güvenimiz tamdır. Genel Başkanımızı partimizin önündeki kurultay sürecine ve partimizin geleceğine yön verecek yeni yönetimi belirlemeye odaklanmaya davet ediyoruz. Şimdiden sayın genel başkanımız Akşener'e başarılar diliyoruz” denildi.

Ancak Meral Akşener, dün Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Kurultayımızda aday olmama konusundaki kararım kesindir", "İYİ Parti yeni yönetimle yola devam etmeli” demişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG