Erişilebilirlik

CHP’de Baykal İçin ‘Bekle-Gör’ Taktiği


Deniz Baykal
Deniz Baykal

Eski Genel Başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın, parti politikasının aksine AKP Hükümeti’nin Suriye’ye yaklaşımını destekleyen açıklamalarının ardından Cumhuriyet Halk Partisi, olayı iç krize dönüştürmeme ve “bekle-gör” taktiği uygulama kararı aldı.

Edinilen bilgilere göre; Baykal’ın, dün akşam CNNTürk’teki ‘Sünni İslam’ eksenli bakış açısıyla Halep kentine ilişkin hükümetin Suriye’ye askeri müdahalesini – CHP’ye karşın – olumlu gösteren sözleri, partide rahatsızlık yarattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün ısrarlı sorulara rağmen henüz değerlendirmede bulunmadı, ancak Baykal’ın açıklamaları parti yönetiminde ciddi tepki çekti.

Parti yönetimi, geçtiğimiz haftalarda Kurultay’dan çıkmış CHP’yi, özellikle AKP iktidarı karşısında “iç çalkantılı parti” konumuna düşürdüğü gerekçesiyle Baykal’ın çıkışından duyduğu rahatsızlığı masaya yatırdı. Özellikle de hükümete yakın medya kuruluşlarında ilgiyle karşılanması ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ise bugün kürsüden teşekkür ettiği de dikkate alınarak, Baykal’a karşı nasıl hareket edileceği değerlendirilmeye başlandı.

İlk gün itibariyle Baykal’ın açıklamalarını “krize dönüştürmeme” eğilimi ön plana çıkarken; eski genel başkan cephesinden ne gibi yeni hamleler geleceğini izleme yaklaşımı kabul gördü. Özetle “bekle-gör taktiği” olarak ifade edilebilecek şekilde CHP yönetimi, Baykal hakkında şu aşamada herhangi bir parti içi disiplin işlemi başlatılmamasını ve dolayısıyla da tartışma yaşanmamasını hedefliyor.

CHP’de gözlerin yeniden çevrildiği Baykal ise, halefi Kılıçdaroğlu’nun hitap ettiği Meclis’teki parti grup toplantısına katılmadı. Ancak sonrasında TBMM Genel Kurulu çalışmaları için Meclis’teydi ve çok keyifli olduğu gözlendi.

Anımsanacağı üzere; Baykal, geçen yıl 7 Haziran Genel Seçimleri sonrasında Kılıçdaroğlu’na son dakika bilgi vererek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 10 Haziran’da özel bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmeye gerekçe olarak ‘en yaşlı üye’ sıfatıyla TBMM’yi açılışını yönetecek olmasını gösteren Baykal’ın, sonrasında CHP adına TBMM Başkanlığı’na adaylığını açıklaması dikkat çekmişti. MHP’nin ise daha önce CHP ile birlikte Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterilmiş Ekmeleddin İhsanoğlu’nu TBMM Başkanlığı’na aday göstermesiyle birlikte yaşanan seçim sürecinde, muhalefet çoğunluğuna rağmen AKP’nin adayı kazanmıştı. Bu süreçte, MHP’nin, Baykal’a oy vermeme kararı ve Baykal’ın da Erdoğan ile görüşmüş olması pek çok iddiayı da gündeme taşımıştı.

Şimdi Baykal’ın, yeniden hükümeti destekleyen bir pozisyonda olması da CHP’de soru işaretlerine de neden oldu.

Ağbaba: ‘AKP’yi kurtarmaya dönük açıklama kabul edilemez’

Baykal’a yönelik CHP cephesinden en sert ve açık açıklamayı ise, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptı. TBMM Grubu öncesinde soruları yanıtlayan Ağbaba, “Kurultay, net iradesini kesin olarak ortaya koymuştur. Kurultaya katılan delegelerin tamamının oyunu Sayın Kılıçdaroğlu almıştır. Başkanlık sisteminin, saltanatın tartışıldığı bu dönemde AKP'nin değirmenine su taşımaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Bizim vazgeçilmez ilkelerimiz var. Mustafa Kemal Atatürk bizim Kurucu Genel Başkanımız. Her CHP'li ona inanır, gereken kıymeti verir. Partinin ilkeleri var ama bu dönemde özellikle Suriye bataklığına batmış AKP'yi kurtarmaya yönelik hiçbir CHP'linin yaptığı açıklama kabul edilemez” dedi. Baykal'ın, terör konusunda CHP’nin net duruşunun olmadığı eleştirisine ilişkin ise, Ağbaba, “CHP'nin terör konusunda net duruşu var. CHP'nin yıllardan beri savaşla ilgili net duruşu var, her zaman barışın yanında olmuştur. CHP her türlü terörü kınamıştır. Bunla ilgili tartışma yapmak bile hiçbir partilimize yakışmaz” yorumunda bulundu.

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır ise, “Tabii ki önceki genel başkanımızın düşüncelerine saygı duyarım ama heyecanımız, iktidara giden yolda umudumuz artarak devam ediyor. Neden bir genel başkanlık sorunu olsun? Partimizin şu an itibariyle yüzde 25 oyu var ki biz bunu çok daha ileriye taşıma gayreti ve çabası içerisindeyiz. Partimizin ilkeleri ve hedefleri doğrultusunda son derece sağlıklı, yerinde çalışmalar sürdürüyoruz. Ne genel başkan sorunu var ne bir yönetim sorunu var. Kurultaydan yeni çıkmış bir partiyiz. Kurultayımızın görev verdiği genel başkanımız ve Parti Meclisimiz görevlerini en iyi şekilde sürdürüyorlar” dedi. Baykal’ın disipline sevk edilmesi konusunda ise, Sındır, henüz bir değerlendirme yapılmadığını söyledi.

Davutoğlu teşekkür etti

Bu arada Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ise, bugünkü grup konuşmasında, Baykal’a teşekkür etmesi dikkat çekti. Davutoğlu, “Sayın Baykal, sınırımızda yaşanan gelişmeleri, Türkiye'nin ulusal güvenliği perspektifinden yorumlayarak, bir devlet adamına yakışan bir ciddiyetle konuştu, kendisine teşekkür ediyorum. Sayın Baykal, Türkiye'nin aldığı tedbirlerin meşru ve gerekli olduğunu açıkça ifade etti. Sayın Kılıçdaroğlu ise laf kalabalığı yaparak, üste çıkma kurnazlığı yaparak, ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu durum karşısında ciddi ve tutarlı bir tutum takınamadı” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG