Erişilebilirlik

CHP ‘Cumhuriyet ve Demokrasi İçin’ Taksim’e Çıkıyor


15 Temmuz darbe girişimine karşı güçlü tepki vermemekle eleştirilen CHP yarın İstanbul’da “Cumhuriyet ve Demokrasiye Sahip Çıkıyoruz” mitingi düzenliyor. CHP’nin 133 milletvekilinin de yer alacağı Taksim’deki mitinge yalnız toplumsal muhalefet değil, AKP’den de katılım olması bekleniyor.

Gezi Parkı direnişiyle toplumsal muhalefete kapatılan Taksim Meydanı, yarın Cumhuriyet Halk Partisi’nin “Cumhuriyet ve Demokrasiye Sahip Çıkıyoruz” mitingine ev sahipliği yapacak.

İstanbul Valiliği’nin yapılmasına izin verdiği miting pazar günü 18’de gerçekleştirilecek.

Görünen o ki CHP’nin 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı 133 milletvekilinin katılımıyla sesini en gür çıkartacağı miting yalnız kendi partisi ya da sol muhalif çevrelerin katılımına sahne olmayacak.

İktidar partisi de mitinge katılacağı yönünde güçlü işaretler veriyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, davete icabet edeceklerini söyledi. Her ne kadar CHP, hiçbir partiye resmi bir davet olmadığını söylese de, mitinge katılan tüm partilerin konukseverlikle karşılanacağını mesajını veriyor.​

CHP bayrakları yok Türk bayrakları ve Atatürk posterleri var

Bu mesajın en net göstergelerinden biri, CHP’nin Taksim mitinginde kendi parti bayrak, flama ve amblemlerini kullanmayacağı açıklaması oldu. Ana muhalefet partisi, mitingde yalnızca Türk bayrakları ve Atatürk posterleri olacağını duyurdu.

Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay ve İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’la birlikte İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, “Bu buluşmaya 78 milyon vatandaşımız davet edildi. Doğaldır ki, AKP milletvekilleri ve yöneticileri de katılmak istiyorlarsa öyle bir talepleri varsa o bizim için kıymetlidir. Buluşmanın ruhuna uygun olarak katılacak bütün siyasi parti üyelerinin sivil toplum örgütlerinin, sendikaların vatandaşların buna uygun davranışları gerçekleştireceklerine inanıyoruz. Bu buluşmayı, Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü kardeşliğini yeniden tesis edecek anlayışa vurgu yapmak adına gerçekleştiriyoruz" dedi.

Canpolat: ‘Darbelere de gerici anlayışa da karşıyız’

15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştiği cuma gününden bugüne kadar meydanlarda yeterince güçlü yer almamakla eleştirilen CHP’nin İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ise darbelerden en çok sol, sosyal demokrat ve cumhuriyetçilerin çektiğini savundu.

CHP’yi Türkiye’nin birleştirici partisi olarak tanımlayan Canpolat’a göre, partisi sadece darbelere karşı değil.

“Darbeleri bahane ederek gerici anlayışın sokaklarda etkili olmasına da karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Başından beri hem cumhuriyet değerlerinden hem de demokrasiden yana olan CHP’nin Türkiye'nin birleştirici partisi olduğu bir kez daha bugün ortaya çıktı. Cumhuriyete, demokrasiye, Mustafa Kemal Atatürk ilkelerine, laikliğe ve daha çok özgürlüğe sahip çıkmak için bütün İstanbulluları ve bütün Türkiye'yi yarın değerlerine yarın Taksim Meydanı'na davet ediyoruz.”

CHP’nin üç yürüyüş kolu olacağını belirten Cemal Canpolat, grupların İnönü Stadyumu, Unkapanı Köprüsü ve Şişli Cami önünde buluşarak Taksim Meydanı’na yürüyeceğini açıkladı.

Cumhuriyet ve Demokrasiye Sahip Çıkıyoruz” mitinginin tek konuşmacısı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olacak.

Mitinge muhalif çevrelerden katılımın yoğun olması bekleniyor.

DİSK: ‘Ne darbe ne olağanüstü hal, çözüm demokrasi’

Mitinge katılımını ilk açıklayan örgüt, DİSK oldu.

Tavırlarını, ‘ne darbe ne olağanüstü hal’ olarak açıklayan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Darbe ve darbecilerle mücadele gibi meşru bir gerekçe, hukuku askıya alma hakkını vermez. Otoriter ve baskıcı yönetim arzusuna OHAL uygulamasıyla yasallık kazandırmak darbe ile mücadele olarak tanımlanamaz.Türkiye’nin ihtiyacı işkence, linç, idam cezası, OHAL, TBMM’yi işlevsizleştirmek değil, demokrasi, laiklik, barış, herkesin inancını özgürce yaşadığı, düşüncesini özgürce ifade ettiği bir ülkeyi kurmaktır” dedi.

TTB, TMMOB, KESK, Birleşik Haziran ve Halkevleri de Taksim’de olacak

DİSK’in ardından Türk Tabipler Birliği, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği, KESK Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gibi muhalif örgütler Taksim mitingine katılacaklarını açıkladı.

Aralarında Arif Sağ, Zuhal Olcay, Edip Akbayram, Sumru Yavrucuk, Tarık Akan ve Eşber Yağmurdereli, yer aldığı bir grup sanatçı ve entelektüel de, “Gelin Bir Olalım Karanlığa Karşı Duralım” başlıklı bildiri yayınlayarak “askeri darbecilere, sivil darbecilere ve her türlü karanlık ucubelere karşı” mücadele için yurttaşları Taksim’e çağırdı.

Türk Kızılayı ve İBB de destek verdi

Türk Kızılayı da yarın mitinge katılarak vatandaşlara yiyecek ve içecek dağıtacağını duyurdu. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın organizasyonu bizzat koordine edeceği açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 15 Temmuz akşamı başlayan ücretsiz ulaşım hizmetinin pazartesi gününe kadar uzattı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG