Erişilebilirlik

CHP: ‘Ankara’da Bizim Oyumuz Daha Fazla’


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Ankara’da yerel seçimlerden sonraki oy sayımı konusundaki itirazları ve bundan sonra yapılabilecekleri, Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
Linki indirmek için


Mehtap Çolak Yılmaz: “Son olarak CHP İstanbul Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, ‘Seçim sonuçları şaibeli, oylar tekrar sayılsın’ dedi. Ankara’da Mansur Yavaş’ın itiraz ve açıklamaları sürüyor. YSK önünde bir polis müdahalesi oldu. CHP olarak nasıl değerlendiriyorsunuz tüm bu gelişmeleri?”

Gürsel Tekin: “Her demokratik ülkede, bir oyun bile çok önemi var. Eğer yurttaşlarımızın sayımla ilgili bir kaygısı, kuşkusu varsa, devletin, Yüksek Seçim Kurulu’nun yapması gereken, mutlak ve mutlak vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini giderebilmek için yeniden sayması gerekiyor. Bunun sonuçla hiç ilgisi yok. Kaldı ki, seçilmiş insanı da rahatlatacak ve bir şaibe altında n bırakmayacak, seçilmiş ya da seçilmemiş, çalınmış ya da çalınmamış kaygısını ortadan kaldırmak için. Vatandaşların çok ciddi kaygıları var. Örneğin Ankara’da çok az oy farkı var. CHP’ye ulaşan verilerine göre biz kazanmışız. AKP’ye ulaşan verilere göre onlar kazanmış. Böyle bir kaygı varsa YSK her iki tarafın da kaygılarını giderebilmek için kesinlikle yeniden sayım yapması gerekir. Bu çok zor bir şey değil. İnşallah YSK, bu gerilimli ortamı kendisine görev edinerek bu kaygıları giderir.”

Mehtap Çolak Yılmaz: “YSK önündeki protestolara müdahale oldu. Beklentileriniz ne bugün ve yarından?”

Gürsel Tekin: “Beklentiler aşama aşamadır. Önce ilçe seçim kurulları, daha sonra il seçim kurulları ve en son Yüksek Seçim Kurulu’na kadar itiraz ediliyor. İlçe seçim kurulları aşıldı ve il seçim kuruluna itirazlar var. Bugün ve yarın değerlendirmeye tabi tutulacak. İl seçim kurulu eğer bunu ciddiye alıp gereğini yapacaksa, zaten YSK’ya ihtiyaç duyulmayacak.”

Mehtap Çolak Yılmaz: “CHP’ye çeşitli eleştiriler yöneltiliyor. Milletvekillerinin bu itirazlara yeterli iştirakte bulunmadığı yönünde nasıl yanıtlıyorsunuz bu eleştirileri?”

Gürsel Tekin: “Partinin genel başkan yardımcısı olarak son üç gündür sabahlara kadar bu işle meşgulüz. Milletvekili ve parti meclisi arkadaşlarımız da öyle. Şunu herkes bilmeli ki CHP olarak vatandaşın kaygılarını her şeyle çok yakinen ilgileniyoruz. Türkiye’de herkesin belgesini bilgisini “itirazımvar@chp.org.tr”ye gönderdi ve bir merkezde oluşturmuş olduğumuz bir kadro var çalışmaları götürüyor.”

Mehtap Çolak Yılmaz: “Peki tüm bu girişimlerin sonucu değiştireceğine inanıyor musunuz özellikle İstanbul ve Ankara’da?”

Gürsel Tekin: “Bilemiyorum ama Ankara için sonucun değişebileceği ihtimali çok yüksek. Çünkü Ankara gibi büyük ölçekli, 4 milyon seçmenin olduğu bir şehirde 20-25 bin oy çok büyük bir oy değildir. O açıdan Ankara’da bir değişimin olabileceği inancı içindeyiz. Değişim olur olmaz. Ama en azından bir oy bile yanlış sayılmışsa bunun mutlaka telafi edilmesi gerekiyor. Devletin ve kurumların temel görevi budur. Hiçbir vatandaşımızın kafasında soru işareti bırakmayacak bir anlayışa girmesi lazım.”
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG