Erişilebilirlik

CHP Ankara ve İstanbul Adaylarına Karar Verdi


Ana muhalefet partisi CHP, Mart 2019’daki yerel seçimlerde belediye başkan adayları olarak Ankara için Mansur Yavaş ve İstanbul içinse Ekrem İmamoğlu isimlerinde karar kıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün Parti Meclisi’nin (PM) toplantısıyla dördü büyükşehir ve dördü şehir olmak üzere toplam 68 belediye için adaylarını ilan etti. Ülke genelinde 531 yerleşim yeri için adaylarını belirlemiş olan CHP içerisinde en tartışmalı adaylıklardan birisi Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı idi. İyi Parti ile yerel seçimler için ittifak konusunda uzlaşma sağlayan CHP’nin Ankara’da kimi aday göstereceği bir anlamda merkez sağ konumundaki İyi Parti’nin de tercihiyle şekillendi. Bu durum CHP Parti Meclisi’nde “neden parti içinde yetişmiş sol görüşlü aday gösterilmiyor” bağlamında tartışıldı. Bugünkü tartışma öncesinde de CHP’nin aday belirleme sürecinde iktidar partisi AKP’nin gerisine kaldığı, “kararsızlık” sergilediği gibi başlıklar parti kulislerinde tartışıldı.

CHP, bugün itibariyle daha önce Mart 2014’teki seçimlerde Ankara için aday gösterdiği ve o dönem AKP’nin adayı Melih Gökçek karşısında çok az farkla başkanlık yarışını kaybeden Mansur Yavaş isminde kararını verdi. Yavaş, sağ siyasetçi kimliğine sahip, MHP kökenli ve Ankara’nın ilçesi Beypazarı’ndaki belediye başkanlığı dönemindeki çalışmalarıyla yerel yöneticilikte ön plana çıkmış bir isim. Yavaş’ın adaylığını İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de desteklediği biliniyor.

Mansur Yavaş, CHP’nin kararı sonrasında Twitter aracılığıyla ‘‘Başkent Ankara adaylığı için şahsımı layık gören Millet İttifakı’nın Genel Başkanları Sayın Kılıçdaroğlu’na, Sayın Akşener’e ve parti yöneticilerine teşekkür ederim. Bu güveni, seçimi kazanıp, başarı ile taçlandırmak boynumuzun borcudur. Yolumuz açık olsun. Allah’ın izni, halkımızın takdiriyle Cumhuriyetimizin kalbi Güzel Ankara’ya hizmetkar olmaya talibim. Parti ayrımı yapmaksızın tüm Ankaralılara teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” mesajını verdi.

Ankara adaylığı için CHP’de “partili isim” gündemdeydi. Ancak Kılıçdaroğlu, Mart 2014’teki yerel seçimler öncesinde CHP’li olarak aday olmuş ve İyi Parti’nin desteğini alacak Yavaş isminde ısrarcı oldu. Yavaş’ın geçen sefer AKP’ye yüzde 1,1 oy farkıyla yenilmesi nedeniyle kimi kesimler yeniden şanslı olacağını kimi kesimlerse zaten şansını tükettiği görüşünü savunuyor. Kılıçdaroğlu açısından Ankara’nın seçmen nüfusunda İç Anadolu kökenlilik ve merkez sağ ağırlığı nedeniyle Yavaş’ın tercih edildiği söyleniyor.

İstanbul, Adana ve Antalya'da yıllardır CHP’li isimler

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise, PM’de önemli ölçüde uzlaşmayla Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olarak belirlendi. İyi Parti’nin İstanbul’da CHP adayı olarak destek vereceği İmamoğlu, 2009 yılında Beylikdüzü’nde ilçe başkanlığı yapmış ardından 2014’te belediye başkanı seçilmişti. Siyasi kariyeri nedeniyle CHP’de parti içinden gelmiş bir isim olarak kabul ediliyor.

CHP’nin resmi açıklaması sonrasında İmamoğlu, Twitter aracılığıyla “İstanbul’un geleceği ve İstanbulluların mutluluğu için yola çıkıyoruz. Beni bu göreve layık gören partime, genel başkanımıza ve tüm İstanbullulara içtenlikle teşekkür ediyorum” açıklaması yaptı.

Bu arada İstanbul adaylığı parti içerisinde uzun süredir farklı isimlerce hedeflenen bir konumdu. Eski Genel Sekreter ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in son yıllarda belediye başkanlığı için çalıştığı biliniyordu. Keza Cumhurbaşkanlığı adaylığı sonrasında partide genel başkanlık yarışını gündeme taşıyan ancak başarısız olan Muharrem İnce’nin de İstanbul’u istediği öne sürülmüştü. Ancak benzer isimler “kamuoyunda yıpranmışlık” faktörü nedeniyle partide uzlaşıyla kabul görmedi ve Kılıçdaroğlu da söz konusu isimleri geri çevirdi.

CHP, bugün ayrıca Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Muhittin Böcek ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı içinse Zeydan Karalar isimlerini duyurdu.

Antalya’da Böcek, siyasi kariyerine merkez sağ çizgisinde Anatavan Partisi ile başlamış, sonrasında 2004’ten bugüne CHP’li olarak Konyaaltı İlçe Belediye Başkanlığı’nı yürüten isim.

Adana’da Zeydan Karalar ise, “çekirdekten partili” bir isim. CHP’de gençlik kollarından yetişmiş Karalar, sol siyasetçi kimliğine sahip.

Şehirlerdeki duruma bakıldığında Bolu için Tanju Özcan, Ağrı için Ahmet Meriç, Niğde için Rasim Yılmaz ve Sivas için Ali Akyıldız isimleri aday olarak açıklandı. Kocaeli’nin İzmit merkez ilçesi isinse Fatma Kaplan Hürriyet ismi aday olarak gösterildi.

CHP, bugün itibariyle Bolu’da Özcan ve Kocaeli-İzmit’te Hürriyet isimleriyle iki milletvekilini belediye başkan adayı ilan etmiş oldu. Eğer bu iki isim başkan seçilirse CHP’nin Mart 2019 sonrasında TBMM’deki sandalye sayısı ise, 140’a düşecek. Anımsanacağı üzere; Öztürk Yılmaz’ın ihraç edilmesiyle CHP’nin mevcut vekil sayısı 142.

Öte yandan CHP’nin Mersin ve İzmir büyükşehir belediye başkanlıkları içinse adaylarını 24 Aralık’ta ilan etmesi bekleniyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG