Erişilebilirlik

'MİT Başkanı ve İçişleri Bakanı İstifa Etsin'


Türkiye, Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen Barış mitingine yönelik bombalı saldırıyı kim ya kimlerin nasıl ve ne amaçla gerçekleştirdiği gibi sorulara yanıt arıyor. Emniyet kaynakları, saldırıyla ilgili özellikle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üzerinde duruyor. Eylemde birisi kadın iki canlı bombanın kullanıldığı belirtiliyor.

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, Cumartesi gecesi katliamda ölenlerin 95’e ulaştığını, 46’sı yoğun bakımda olmak üzere 246 vatandaşın hastanede tedavi gördüğünü açıkladı. Ancak Halkların Demokratik Partisi Kriz Merkezi, hayatını kaybeden 120 kişinin kimliklerini kamuoyuna açıkladı.

Ölü sayısı 128 diyen Demirtaş iktidarı sorumlu tutuyor

Bugün Ankara’da bombalı saldırının gerçekleştirildiği Ankara Tren Garı’nın önünde düzenlenen anma töreninde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise ölü sayısının 128 olduğunu belirtti.

​Demirtaş, ‘’yüreğimiz yanıyor. Şu ana kadar maalesef 128 yoldaşımızı yitirdik. İntikam ve kinle hareket etmeyeceğiz. Ama hesabını da soracağız. 1 Kasım da bunun ilk adımıdır. Sizin bitişinizin sonu 1 Kasım olacak. 'Kasım'da diktatörü devirmek başkadır' diyeceğiz ve oradan başlayacağız işe. Ankara'nın göbeğinde kuş uçsa kanat çırpsa haberi olan devlet, Ankara'nın göbeğinde bir katliamı önlememiştir. Önünü açmıştır. Diyarbakır'daki, Suruç'taki gibi. Dün akşamdan bu yana Başbakan yaptığı açıklamanın yarısından fazlasını bize tehdide ayırmıştır. Bizi suçlamaya ayırmıştır. En azından acıda, katliamda birleşebilmeyi çok isterdik ama biz katillerimizle acıda nasıl buluşalım? Bizi katledenlerle, arkamızdan sırıtıp gülenlerle biz acıda nasıl buluşalım?’’ dedi.

Demirtaş gibi HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de İçişleri Başkanı Selami Altınok’un ‘güvenlik zafiyeti yoktur’ üzerine Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada ‘zafiyet ve ihmal yoksa kasıt vardır’ diyerek eleştiri oklarını hükümet üzerinde yoğunlaştırdı.

AB Bakanı Dedeoğlu, batılı istihbarat örgütlerini işaret etti

HDP’nin eleştirilerine hedef olan geçici hükümetin Avrupa Birliği Bakanı Prof. Beril Dedeoğlu’na göre, başka ülkelerin bu katliamda parmağı var. CNN Türk televizyonuna konuk olan uluslararası ilişkiler profesörü Dedeoğlu, bölge ülkelerini bu saldırılarının dışında tutarak Batılı ülkeleri işaret etti.

‘‘Mesleki tecrübem saldırının dışarıdan planlandığını gösteriyor. Diyelim ki saldırıdan bir IŞİD elemanı çıkacak. O'nun saldırıyı IŞİD adına yapıp yapmadığından bile emin olamayız. Adresi IŞİD'i gösterir ama farklı bir amaçla eylemi gerçekleştirmiş olabilir. Bunun çok bölge yansımalı bir yanı olduğunu düşünmüyorum. Saldırının bölgeden planlanmış olmadığını düşünüyorum. Bana başka ülkelerin parmaklarının da olduğu hissi geliyor.’’

İbrahim Karagül: Dünkü saldırı, çokuluslu servis işi

Yeni Şafak gazetesi genel yayın yönetmeni İbrahim Karagül de bugünkü köşe yazısında Barış mitingine yapılan bombalı saldırının birçok istihbarat örgütünün ortak operasyonu olduğunu iddia etti.

Karagül, ‘‘Suriye'de oluşan yeni ittifak, içerideki alçaklarla ortaklık kurup bu ülkeyi şiddet dalgasına mahkum etmeye çalışıyor. Ne kadar denerseniz deneyin, Türkiye Suriye olmayacak. Batı'mızdakiler, Doğu'muzdakiler, Kuzey'imizdekiler ne kadar oyun kurarsa kursun bu ülkeyi dize getiremeyecek. İçerideki kuklalar ne kadar kanlı, ne kadar kirli ihaleler alınsa alsın, asla başaramayacak. Dünkü saldırı, bir örgütün kabiliyetinin çok ötesinde. Örgütler koalisyonunun da ötesinde. Bu bir çokuluslu servistir. Sadece tetiği çekene, bombayı patlatana odaklanmak körlüğe neden olacaktır’’ dedi.

Yarkadaş: MİT Başkanı ve İçişleri Bakanı istifa etmeli



Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş ise hükümet cephesinden yapılan açıklamalar ve hükümete yakın gazetecilerin görüşlerinin sorumluluğu karartma maçı güttüğünü düşünüyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Yarkadaş, ‘‘bombalı saldırılar güvenlik zafiyeti olduğunu gösteriyor. Burada baş sorumlu Milli İstihbarat Teşkilatı ve İçişleri Bakanlığı’dır. MİT Başkanı’nın ne görevle uğraştığını bilmiyoruz. MİT Başkanı Hakan Fidan istifa etmeli, elbette İçişleri Bakanı Selami Altınok da istifa etmeli. Zira Emniyet isterse Ankara’nın tamamını denetleyecek kuvvette. Anlaşıldığı üzere mitinge ilişkin bir hassasiyet gösterilmemiş’’ dedi

Yarkadaş: Türkiye’ye operasyon çekiliyorsa kim hangi araçlarla yapıyor açıklansın

Yarkadaş, ‘Türkiye’ye hükümete uluslararası operasyon çekiliyor’ iddialarının muğlak olduğu görüşünde.

‘‘ Türkiye’ye operasyon çekiliyorsa kim, hangi ülke, hangi istihbarat servisi hangi araçlarla bunu yapıyor açık açık anlatılsın. Bu aydınlığa kavuşturulsun. Hükümet her şey kendi dışındaymış, sorumluluğu yokmuş gibi davranıyor. IŞİD’in bu topraklarda taraftar bulmasının nedeni bu hükümettir. Bu zemin, bu siyasi iklimde oluşturuldu. Biz CHP olarak başta Hatay olmak üzere birçok kentte yıllardır IŞİD ve benzeri örgütlerin çalışma yaptığını söyledik, hükümeti uyardık. Ama görmezden geldiler. Şimdi bu örgütler bunu meyvelerini topluyor.’’

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG