Erişilebilirlik

Chicago Zanlısının Kefaletle Serbestlik Talebi Reddedildi


Robert Crimo hakkında hepsi birinci derece cinayet suçlaması olmak üzere toplam yedi suçlama yapıldı ve kefaletle serbest bırakılması reddedildi.
Robert Crimo hakkında hepsi birinci derece cinayet suçlaması olmak üzere toplam yedi suçlama yapıldı ve kefaletle serbest bırakılması reddedildi.

Illinois eyaletinin Chicago kentinde 4 Temmuz Bağımsızlık Günü geçit törenine silahlı saldırı düzenlemekle suçlanan 21 yaşındaki Robert Crimo, ilk kez hakim karşısına çıktı. Crimo hakkında hepsi birinci derece cinayet suçlaması olmak üzere toplam yedi suçlama yapıldı ve kefaletle serbest bırakılması reddedildi.

Crimo saldırıdan iki gün sonra, bulunduğu cezaevinden video link bağlantısı ile duruşmaya katıldı.

Yetkililer dün yaptıkları açıklamada Crimo'nun saldırıyı haftalar öncesinden planladığını ve geçit törenini izleyenlerin üstüne yakındaki bir çatıdan 70 tur ateş açtıktan sonra kadın giysileri giyerek ve yüzündeki dövmeleri makyajla kapatarak olay yerinden kaçtığını belirtti.

İkinci bir saldırı düzenlemeyi düşünmüş

Olayda yedi kişi hayatını kaybetti. 30'dan fazla kişi ise yaralandı.

Saldırgan aynı gün annesinin arabasını kullanırken polis tarafından trafikte durdurularak gözaltına alındı. Yetkililer, Crimo'nun saldırının ardından arabayla Wisconsin geçip tekrar Illinois'ye döndüğünü söyledi.

Yetkililere göre zanlı Wisconsin'da da bir etkinliğine silahlı saldırı düzenlemeyi düşündüğünü anlattı.

Chicago'daki saldırıda kullanılan AR-15'e benzeyen Smith & Wesson yarı otomatik tüfek olay yerinde bulunmuştu. İlçe savcılarına göre şüpheli tutuklandığında annesinin arabasında da benzer bir silah vardı.

''Şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezası alabilir''

Lake İlçesi Eyalet Savcısı Eric Reinhart, Crimo'nun birinci derece cinayet suçlarının yedisinden de suçlu bulunması durumunda şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Savcı gazetecilere yaptığı açıklamada bunların Crimo hakkında yapılacak birçok suçlamadan sadece ilki olduğunu söyledi ve kurbanların her birine odaklanan onlarca suçlama beklediklerini kaydetti.

Polis saldırının Yahudi karşıtı ya da ırkçı sebeplere dayandığına dair ellerinde delil olmadığını kaydetti. Saldırının düzenlendiği Highland Park bölgesinin kalabalık bir Yahudi cemaatine evsahipliği yaptığı biliniyor. Müfettişler Crimo'nun sosyal medyada paylaştığı şiddet içerikli videoları ise inceliyor.

Crimo'nun anne ve babası, avukatları aracılığıyla yayınladıkları mesajda mahremiyetlerine saygı duyulmasını istedi.

Açıklamada ''Hepimiz anne ve babayız, birilerinin kardeşiyiz. Bu birçok aile için büyük bir trajedi; kurbanlar, geçit törenine katılanlar, topluluğumuz ve bizim için. Kalplerimiz düşüncelerimiz ve dualarımız herkesle birlikte'' ifadelerine yer verildi.

Uyarı sistemi yasasını nasıl aştı?

Lake İlçesi Şerif ofisinin sözcüsü Çavuş Chris Covelli, Crimo'nun kendisine veya başkalarına zarar verebileceğini düşündüren davranışları nedeniyle daha önce iki kez polisin dikkatini çekmesine rağmen, tüfek ve tabanca gibi toplam beş silahı yasal olarak satın aldığını söyledi.

Covelli, polisin 2019 yılının Nisan ayında Crimo'nun intihara teşebbüs ettiğini bildiren 911 acil durum araması aldığını ve ardından o yılın Eylül ayında aile üyelerine "herkesi öldürme" tehdidinde bulunduğu için kapısına polis geldiğini kaydetti.

Covelli, ikinci olaya müdahale eden polisin, Crimo'nun evinden 16 bıçak, bir hançer ve bir kılıç koleksiyonu topladığını, ancak o sırada yetkililerin gözaltı için gerekçe bulamamaları nedeniyle tutuklama yapılmadığını söyledi.

Yetkililer, Crimo'nun, şiddet eğilimine sahip olduğu düşünülen kişilerin silah almasını önlemek için tasarlanmış uyarı sistemi yasasını nasıl aştığını açıklayamıyor.

Illinois eyalet polisi yaptığı açıklamada, Crimo'nun babasının bıçakların kendisine ait olduğunu söylemesi üzerine, el konulan eşyaların aileye teslim edildiğini bildirdi.

Eyalet polisi 2019 yılının Eylül ayında ailesine tehditler savurmasının ardından Crimo'nun ''açık ve mevcut bir tehdit'' olduğuna dair yerel yetkililerden bilgi aldıklarını doğruladı.

Eyalet polisi, Crimo'nun o sırada ne iptal edilecek bir silah sahibi kimlik kartı ne de reddedilecek bir başvurusu olduğunu tespit ettikten sonra konuyu kapattıklarını söyledi. Eyalet polisi, 2019'daki olayların hiçbirinin Crimo'nun sonraki ateşli silah alımları sırasında yapılan dört geçmiş kontrolunda ortaya çıkmadığını kaydetti.

İki yaşında çocuk anne babasız kaldı

Hafta başındaji saldırıda ölenler arasında 78 yaşında Meksikalı bir büyükbaba Nicholas Toledo-Zaragoza ile 35 yaşındaki Irina McCarthy ve eşi 37 yaşındaki Kevin McCarthy de vardı. Saldırının ardından çiftin 2 yaşındaki çocukları olay yerinde tek başına dolaşırken bulundu.

Hayatını kaybeden diğerlerinin kimlikleri; bir sinagogda öğretmen olan 63 yaşındaki Jacki Sundheim ile 64 yaşındaki Katherine Goldstein ve 88 yaşındaki Stephen Straus olarak açıklandı. Polis dün yaptığı açıklamada yedinci kurbanın da hayatını kaybettiğini bildirdi.

Virginia'da silahlı saldırı önlendi

ABD'de başkent Washington'a komşu Virginia eyaletinde de bir kişinin ihbarı sayesinde eyaletin başkenti Richmond'da 4 Temmuz kutlamaları sırasında olası bir silahlı saldırı önlendi.

Güvenlik yetkilileri bir vatandaşın Richmond'da 2,400 kişi kapasiteli Dogwood Dell amfitiyatrosunda yapılacak kutlama sırasında silahlı saldırı planlandığının konuşulduğu bir konuşmayı duyduğunu ve bu bilgiyi polisle 1 Temmuz'da paylaştığını söyledi.

Bunun üzerine bilgisi verilen adrese giden polis arama yaptığı konutta silah ve mühimmat ele geçirdi. Olayla bağlantılı aynı adreste yaşayan iki kişi tutuklandı.

Illinois'deki saldırı son zamanlarda ABD'de silah güvenliği konusundaki tartışmaları yeniden alevlendiren bir dizi toplu silahlı saldırının ardından geldi. 24 Mayıs'ta Teksas eyaletinin Uvalde kentinde 19 ilkokul öğrencisi ve iki öğretmen öldürülmüştü.

Bu saldırıdan yalnızca 10 gün önce de New York eylatinin Buffalo kentinde siyahların ağırlıklı olarak yaşadığı bir mahallede bir süpermarkete düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG