Erişilebilirlik

Chattanoga Saldırısında Bir Asker Daha Öldü


Saldırıda ölen deniz piyade askerleri
Saldırıda ölen deniz piyade askerleri

Tennessee eyaletinin Chattanooga kentinde iki gün önce düzenlenen silahlı saldırıda ağır yaralanan ABD Deniz Kuvvetleri’ne bağlı asker tedavi gördüğü hastanede öldü. Bunun ardından saldırıda ölenlerin sayısı, saldırganla birlikte altıyı buldu.

24 yaşındaki Kuveyt doğumlu Muhammed Yusuf Abdülaziz’in Chattanooga’da bir alışveriş merkezinde bulunan asker alma merkezinde ateş açtığı, ardından 11 kilometre ötede Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri’nin ortak kullandığı bir askeri üssün girişine giderek orada ikinci saldırısını düzenlediği bildiriliyor. Üsteki saldırıda dört deniz piyadesi ölmüş, bugün hastanede öldüğü bildirilen deniz kuvvetleri askeri de yaralanmıştı.

Abdülaziz, alışveriş merkezindeki olaydan bu yana kendisini takibe alan polis tarafından öldürülmüştü.

Olayda polislerin de bulunduğu iki kişi daha yaralandı.

Chattanooga’da yaşanan olayın ardından dün (Cuma) gece düzenlenen anma törenine bin kişi katıldı. Olivet Baptist kilisesinde düzenlenen törene bölgedeki Müslüman cemaatinin liderleri de katıldı ve ön sırada yer aldı.

Chattanooga’da yaşanan olayın ardından dün (Cuma) gece düzenlenen anma törenine bin kişi katıldı. Olivet Baptist kilisesinde düzenlenen törene bölgedeki Müslüman cemaatinin liderleri de katıldı ve ön sırada yer aldı.
Chattanooga’da yaşanan olayın ardından dün (Cuma) gece düzenlenen anma törenine bin kişi katıldı. Olivet Baptist kilisesinde düzenlenen törene bölgedeki Müslüman cemaatinin liderleri de katıldı ve ön sırada yer aldı.

Geçen yıl Ürdün’de yedi ay geçirmiş

Amerikan basınına bilgi veren istihbarat kaynakları, Chattanooga saldırısı zanlısı Abdülaziz’in, geçen yıl Ürdün’de yedi ay geçirdiğini bildiriyor. Kuveyt asıllı Amerikan vatandaşı genç, ayrıca Ürdün’e geçmişte dört kez daha gitmiş.

Yetkililer Abdülaziz’in Ürdün ziyaretleri sırasında aşırı görüşlü gruplarla bağlantısı olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilisi Ed Reinhold, Abdülaziz’in geçmişte yaptığı tüm yurtdışı ziyaretlerini incelemeye aldığını bildirdi. Reinhold Abdülaziz hakkında spekülasyon yapmak için erken olduğunu sözlerine ekledi.

Rehinhold ayrıca, FBI’ın olayın terör saldırısı olup olmadığı konusunda karara varmadığını sözlerine ekledi, ancak terörizm olup olmadığının araştırıldığını söyledi. Bu konuda bir karar alınması durumunda soruşturmanın daha da yoğunlaştırılacağı bildiriliyor.

Abdülaziz’in en az bir tüfek, bir pompalı tüfek ve bir de tabancası olduğunu belirten Reinhold, bazı silahların yasal bir şekilde satın alınmış olabileceğine, bazılarının ise yasadışı elde edilmiş olabileceğine dikkati çekti.

Askere alma merkezlerine nöbetçi mi konsun?

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ray Odierno, askere alma merkezlerinde güvenlik sağlanması durumunu gözden geçirdiklerini bildirdi. Odierno, bu merkezlere silahlı nöbetçi konmasının, daha fazla sorun yaratabileceğine dikkati çekti.

Chattanooga’da ölen dört deniz piyade askerinin Irak ve Afganistan savaşlarında mücadele vermiş madalya sahibi eski muharipler olduğu bildirildi.

Olayların birincisi, bir saldırganın Chattanooga’daki alışveriş merkezinde bulunan asker alma merkezine araçtan ateş açılasıyla başladı.

Amerika Savunma Bakanlığı, ilk olayda 25-30 el ateş açıldığını bildirdi. Burada yaralanan bir deniz piyadesi hastanede kısa süre tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

Muhammed Yusuf Abdülaziz
Muhammed Yusuf Abdülaziz

Saldırı nasıl oldu?

Saldırgan daha sonra aracıyla 11 kilometre ötedeki Deniz Kuvvetleri Operasyon Destek Merkezi’ne gitti ve burada açtığı ateş sonucunda dört deniz piyadesi öldü, bir denizci askerse yaralandı. Bu asker de bugün yatırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Saldırgan, alışveriş merkezinden bu yana kendisini takip eden polisler tarafından öldürüldü. Burada da bir polis yaralandı.

Chattanooga İslam Toplumu (ISGC), olayın ardından bayram faaliyetlerini iptal etti. Öldürülen zanlı, ISGC’nin camisini ziyaret ediyordu.

24 yaşındaki Muhammed Yusuf Abdülaziz, Kuveyt doğumluydu ve sonradan Amerikan vatandaşlığına geçti. Lisede güreş takımında yer alan Abdülaziz, Tennessee Üniversitesi’nden mühendislik diplomasıyla mezun oldu.

Abdülaziz’i tanıyanlar, kendisinin bu tarz bir silahlı saldırıyı düzenlemesini ummadıklarını söyledi. Çevresinde dost canlısı olarak tanınan Abdülaziz, birkaç gün önce bahçesinde futbol topuyla oynarken görülmüştü. Ayrıca Abdülaziz’in arkadaşlarına yeni iş bulma olasılığından söz etmiş.

Ancak olayın ortaya çıkmasının ardından aynı camiden arkadaşları, kendisini tanımamış olmayı tercih ettiklerini söyledi.

SITE adlı özel istihbarat toplayan grup, Abdülaziz’in web bloğuna “yaşan kısa ve acı” ve “Müslümanlar’ın Allah’a teslim olma fırsatını kaçırmaması gerektiğini” yazdığını bildiriyor.

Abdülaziz ayrıca Nisan ayında aşırı hız ve alkollü araç kullanımından mahkemeye çıkarıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG