Erişilebilirlik

Karikatür Protestocuları Nijer'de Kiliselere Saldırdı


Orta Afrika ülkelerinden Nijer’in başkenti Niamey’de Fransız Charlie Hebdo mizah dergisinin Hazreti Muhammed karikatürlerini protesto etmek amacıyla iki gündür düzenlenen gösterilerde şiddet olayları devam ederken, kiliseler ateşe verildi.

Polis taş atan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, bazı polis araçları göstericiler tarafından ateşe verildi.

Nijer’de Charlie Hebdo dergisini protesto için düzenlenen gösterilerin ilk gününde beş kişi hayatını kaybetmişti.

Niamey’deki Fransız Büyükelçiliği, vatandaşlarını uyararak sokaklara çıkmamaları uyarısında bulundu.

Eski Fransız sömürgesi olan Nijer’de, güneydeki Zinder kentinde dünkü (Cuma) gösterilerde, Fransız kültür merkeziyle bazı kiliseler saldırılara hedef oldu.

7 Ocak’ta düzenlenen saldırının ardından Charlie Hebdo dergisi, ilk çıkardığı sayının kapağına, elinde “Ben Charlie’yim” yazısı tutan, gözü yaşlı Hazreti Muhammed’i tasvir eden bir karikatür koymuş, sayfanın tepesine de “Her şey affedildi” manşeti koymuştu. 7 Ocak’taki saldırıda derginin belkemiğini oluşturan çizer ve yazarlar dahil 12 kişi öldürüldü. Saldırıyı üstlenen el Kaide’nin Arap Yarımadası Kolu adlı örgüt, derginin önceden yayınladığı Hazreti Muhammed karikatürlerine misilleme yapıldığını açıkladı.

Niamey'de ateşe verilen bir kilise
Niamey'de ateşe verilen bir kilise

Hazreti Muhammed’in tasvir edilmesinin İslam inancına göre yasaklanmasından dolayı çok sayıda Müslüman, dergideki karikatürleri İslam’a hakaret olarak değerlendiriyor.

Nitekim şiddet eylemleri Pakistan’ın Karaçi kentinde de yaşandı. Yüzlerce gösterici polisle çatışırken, bir Fransız Haber Ajansı (AFP) fotomuhabirinin olaylarda yaralanan üç kişi arasında bulunduğu bildiriliyor. İslamabad ve Lahor da, Charlie Hebdo gösterilerine sahne oldu.

Cezayir’in başkentinde de polis, liman bölgesinde kendilerine taş atan göstericilerle çatışmaya girdi. Ayrıca Cezayir’de kent merkezinde, yüzlerce kişi olaysız gösteri düzenledi ve “Ben Muhammed’im” pankartları taşıdı.

Mali, Senegal ve Moritanya’da düzenlenen Charlie Hebdo protestoları da olaysız geçti.

Ayrıca Amman ve İstanbul’da da gösteriler düzenlendi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG