Erişilebilirlik

Charles Taylor 50 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı


Eski Liberya devlet başkanı Charles Taylor, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekten 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Lahey’deki Sierra Leone Özel Mahkemesi Taylor’ın barış ve istikrara katkıda bulunmaktansa makamını kullanarak militanları desteklediğine karar verdi. Yargıç Richard Lussick kararı açıklarken şöyle konuştu: “Silah ve mühimmat desteği vererek Sierra Leone’daki ihtilafın ve işlenen suçların uzamasına neden oldu. Devrimci Birlik Cephesi/Silahlı Kuvvetler Devrim Konseyi Taylor’ın desteğine sahip olmasaydı ihtilaf ve bu suçların işlenmesi daha kısa sürede son bulabilirdi.”

Savcılık Taylor’un 80 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

64 yaşındaki Taylor, cinayet, tecavüz, cinsel kölelik, çocukların silah altına alınması ve kölelik dahil 11 ayrı suçtan geçen ay suçlu bulunmuştu. Mahkeme Sierre Leone’deki iç savaş sırasında Taylor’un milisleri kontrol etmediği, ancak işledikleri suçları bildiği halde silah ve mühimmat desteği sağladığını kararlaştırdı.

Charles Taylor, 1946 yılındaki Nüremberg davasından bu yana uluslararası mahkeme tarafından hüküm giyen ilk devlet başkanı oldu.

Taylor, Sierre Leone’deki iç savaş yüzünden acı çeken insanlar için derin üzüntü duyduğunu söyledi, ancak yanlış yaptığını kabul etmedi, özür dilemedi. Taylor, Sierre Leone’deki militanlara sağladığı destek karşılığında elmas ticaretinden pay alıyordu.


XS
SM
MD
LG