Erişilebilirlik

Cezaevine Giren Sırrı Süreyya Önder: ‘Güzel Günler Göreceğiz’


Eski HDP Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendisi hakkında vermiş olduğu mahkumiyet cezasını onamasından iki gün sonra cezaevine girdi.

Terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla 3,5 yıl hapse mahkum edilen Sırrı Süreyya Önder, bu süreyi Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan F Tipi Cezaevi’nde geçirecek.

Sırrı Süreyya Önder: “Yaşananlar iç karartıcı gibi görünse de güzel günler bütün ülke için çok yakındır”

Cezaevine girmeden önce “Ne sarf ettiysek, arkasındayız. Bütün dostlara selam. Barış ve demokrasi kazanacak” diyen eski HDP Ankara milletvekili, yayınladığı yazılı mesajda da Çözüm Süreci’nde sürdürdüğü çabanın arkasında olduğunu vurguladı.

Önder, “Güzel günler yakındır. Barış ve demokrasi uğruna emek verenler açısından sürpriz olmayan günlerden geçiyoruz. Bu savaş ve hoyratlık kuyusu sanıldığı kadar derin değildir. Yaşananlar iç karartıcı gibi gözükse de güzel günler bütün ülke için çok yakındır aslında. Bizim geleneğimiz, azdan çoğu çıkarabilmenin sayısız örneğiyle bezelidir. Ettiğimiz her laf, yürüttüğümüz bütün çabalar onurumuzdur. Bedel gerekiyorsa ödemek de öyle” dedi.

HDP Sözcüsü Oluç: Kürt'sen ya da Kürtler'in yanındaysan sana adalet ve hukuk yok”

Halkların Demokratik Partisi Basın Sözcüsü Saruhan Oluç, bugün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında Önder’in “Tamamen haksız, hukuksuz şekilde verilen cezayı çekmek üzere” cezaevine girdiğini söyledi.

Oluç, “Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş yine hukuksuz bir ceza aldı, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmadı, bırakılmasının önü kesildi. O mahkemenin karar vermesinin bir tek nedeni vardır. AİHM kararının bypas edilmesi hedeflenmiştir. Yani Erdoğan, “hamlemizi yaparız, işi bitiririz” demiştir. İşte hamle budur. Gerek yerel mahkeme, gerek üst mahkeme bu kararları Saray’ın direktifleri doğrultusunda vermiştir. Bu yargının düştüğü aczin göstergesidir. Siz hile yoluna başvurarak AİHM’in Selahattin Demirtaş kararının uygulanmasını engellediniz. 600-700 dosya öne çektiniz bu kararı, alelacele uygulamak için. Demirtaş’a diyorsunuz ki ‘sen Kürtsen, sana bu ülkede adalet yok, hukuk yok’. Peki Sırrı Süreyya Önder’e ne demiş oluyorsunuz. Ona da “sen Kürtlerin yanında demokrasi, adalet, barış, hukuk için mücadele ediyorsan sana da adalet ve hukuk yok’ diyorsun” dedi.

HDP’ye yapılan saldırılar karşısında susanların başına bir şey gelmeyeceğinin garantisi olmadığını vurgulayan Parti Sözcüsü, otokratik tek kişi yönetiminin varlığını sürdürmesi için toplumsal baskının sürmekte olduğunu belirtti.

Önder, cezaya çarptırıldığı 2013 yılı Nevruz konuşmasında “barışı boğdurtmayacağız” demişti

2013 yılında Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme meydanındaki Nevruz kutlamasına, İstanbul 26 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından aynı davada 4 yıl sekiz ay cezaya çarptırılan, Selahattin Demirtaş’la birlikte katılan Sırrı Süreyya Önder, barış mücadelesinin bitmediğini ancak en acı, en yakıcı bölümün sonuna gelindiğini söylemişti.

Önder, “Peki ne pahasına geldik. Bu halklar ‘biz yenilmedik’ dedi de geldik. Ölerek bu barışı getirdik. Siz bizi zindanlarla mı korkutacaksınız. Oraları da mücadele alanına çevireceğiz. Bu yüzden barış mücadelesini boğdurtmayacağız. Sayın Öcalan, 'Ne eskisi gibi savaşacağız ne eskisi gibi yaşayacağız' dedi. Mücadelemiz sürecek, biz de HDK olarak bugün olduğu gibi bundan sonra da barış mücadelesini yere düşürmeyeceğiz" demişti.

Demirtaş 2013 yılında Nevruz’da ne demişti?

Aynı kutlamada konuşan Selahattin Demirtaş, Çözüm Süreci’ne karşı olanları sert bir dille eleştirmişti:

“Tek bir çözüm önerisinde bulunmadan ‘neden Öcalan'la, BDP ile PKK ile görüşmeler oluyor?’ diye feryat figan ediyorlar. Bazıları ‘Kandil'i dümdüz edelim’ diyor. Çözüm önerisine bakar mısınız? Siyasetçi misin dozer operatörü müsün?
Siz hiç Şırnak'ta, Gabar'da, Cudi'de gece yarısı bir nöbet kulübesinde nöbet tuttunuz mu? 'Kandil'i dümdüz ederiz' diyenler gitsinler bir gece Cudi'de nöbet tutsunlar bakalım Kandil dümdüz oluyor mu olmuyor mu? Ankara'dan sallamak kolay oluyor tabi. Vatan millet Sakarya edebiyatı yapanlar, bakın ayda 3 bin maaşla özel orduya 5 bin kişi bile başvurmadı. Gençler savaşmak istemiyor bunu daha anlamadınız mı? Bir masa etrafında sorunu tartışmaktan kimse zarar görmez. Daha kaç bin insan ölecek, kaç yıl geçmesi lazım”

Mahkemenin 2013 yılındaki Nevruz kutlamasındaki bu sözleri nedeniyle Selahattin Demirtaş yönünde verdiği mahkumiyet kararı, HDP’nin bir önceki eş başkanı hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin derhal serbest kalması ve tutuksuz yargılanması yönündeki kararını geçersiz kılmış oldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG