Erişilebilirlik

Çevreyle Uyumlu Yeşil Yiyecek Kamyonlarına İlgi Artıyor


Çevreyle Uyumlu Yeşil Yiyecek Kamyonlarına İlgi Artıyor
Çevreyle Uyumlu Yeşil Yiyecek Kamyonlarına İlgi Artıyor

Amerika’nın büyük kentlerinde yeni bir eğilim göze çarpıyor. Küçük kamyonetler, haftanın belirli gün ve saatlerinde belirli sokaklara giderek ev yapımı yemekler satıyor. Bu seyyar satıcılar, hangi semte saat kaçta gideceklerini potansiyel müşterilerine twitter veya facebook üzerinden duyuruyor.

Los Angeles’taki bir şirket ise yiyecek kamyonlarının çevreyle uyumlu olmasıyla daha da dikkat çekiyor.

Mitchell Collier, Green Truck, yani Yeşil Kamyon’un kurucusu. Menüsündeki her türlü yiyecek organik malzemelerden üretiliyor ve Los Angeles’a en fazla 160 kilometre uzaklıktan geliyor. Örneğin menüdeki vejetaryan burger, organik sebzelerden yapılıyor, üzerine de kremalı ev yapımı sos dökülüyor. Collier, “Bize hayat veren doğaya saygı duyduğumuz için organik gıda kullanıyoruz,” diyor.

Yeşil kamyonlar, benzin yerine biyoyakıtlarla ve yemek yapımında kullanılan bitkisel yağ atıklarıyla işliyor.

Kamyonların önünde biyolojik olarak çözülebilen çöpler için kutular var. Bunlar kompostolama işleminde de kullanılıyor. Bu çöpler, Yeşil Kamyonlar’a sebze meyve satan çiftçilere geri gönderiliyor. Çatal, bıçak, kaşık ve tabaklar, gıda paketleri de ya geri dönüştürülebilir ya da biyolojik olarak çözülebilir maddelerden yapılmış. Büfedeyse güneş enerjisi kullanılıyor.

Yeşil Kamyon’un sergilediği ekolojik duyarlılık müşterilerin de ilgisini çekiyor.

Müşteri Benjamin Kilmer, “Tükettiğim gıdaların içime siniyor olması hoşuma gidiyor. Yedikleriniz konusunda duyarlı olmak çok önemli,” diyor.

Green Truck fikri, eski fotomodel ve aktör Collier’ın beş yıl önce eski Wall Street bankerlerinden Kam Miceli’yle işbirliğinden doğmuş. Collier da Miceli de çevre konusunda son derece duyarlı. İkili, gelecek nesillere sağlıklı bir gezegen bırakmak için kolları sıvamış.

Collier, “Bu gezegende yaşayan herkes yemek yemek zorunda. Herkes için en temel ihtiyaç gıda ve su,” diyor.

Green Truck işe başladıktan üç yıl sonra kara geçmiş. Şirket şu anda Los Angeles’ta üç, San Diego ve New York’taysa birer kamyon işletiyor.

San Deigo’daki Green Truck’u işleten David Holtze, çevreyle uyumlu gıda işletmelerine olan ilginin giderek arttığını, gerek Amerika içinden gerekse dışından ortaklık teklifleri geldiğini söylüyor: “Daha geçen hafta Avustralya’dan bir kişi aradı ve yeşil kamyonların yaşadığı kente de gelmesini, nasıl yardım edebileceğini sordu.”

Holtze, yeşil kamyonların bir gün fast food lokantaları kadar yaygınlaşacağını umuyor: “Yeşil kamyonların bu doğrultuda ilerlemesini istiyoruz. Bayilikler vermeyi amaçlıyoruz. Böylelikle yaşadığınız kentte McDonalds restoranları değil yeşil kamyonlar olacak”

Yeşil Kamyon’un kurucuları yerel ve organik gıdaları halka doğrudan ulaştırmanın yanısıra insanların gezegenimize ve birbirlerine saygı duymaları mesajını yaymak istiyor.

Mitchell Collier, “Hepimiz aslında biriz. Ne din, ne de ülke sınırları bizi ayırıyor. Hepimiz aynı hava, su ve topraktan faydalanıyoruz,” diyor.

Collier tüm insanların gıdayla birbirine bağlı olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG