Erişilebilirlik

Çevreyle Uyumlu Otomobillere İlgi Artıyor


Çevreyle Uyumlu Otomobillere İlgi Artıyor
Çevreyle Uyumlu Otomobillere İlgi Artıyor

Amerikan otomotiv sanayii, tarihinin en kötü dönemlerinden birini geride bırakırken müşterilerin yeni taleplerini karşılayacak araçlar üretip, pazarlamak için değişimden geçmeye devam ediyor. Otomobil sanayiinin stratejilerinden biri, ‘yeşil araç’ sektöründe istihdam yaratmak.

Detroitli oto işçisi Nicole Current bu sektörde 15 yıl çalıştıktan sonra işini kaybetmek üzere: ”Kamyonet dingilleri yapıyorum. Büyük araçların üretimi azalıyor, daha çok yakıt tasarrufu yapan, daha ekonomik araçlar üretiliyor. Yakıt fiyatlarının yüksekliği ve ürettiğimiz kamyonetlerin çok yakıt tüketmesi nedeniyle tüketiciler ürünlerimize daha az talep gösteriyor bu da işimizi zorlaştırıyor.”

Çevreyle Uyumlu Otomobillere İlgi Artıyor
Çevreyle Uyumlu Otomobillere İlgi Artıyor



Tüketiciler artık daha çok Toyota Prius gibi benzinli ve elektrikli hibrit araçları satın alıyor. Toyota Kurumsal İletişim Müdürü Greg Thome, Prius’un en çok rağbet gören modellerden biri olduğunu söylüyor: ”Prius çok iyi satıyor. Prius satışlarımızın bu yıl daha da çok artmasını bekliyoruz. Prius modellerimizin sayısını birden dörde çıkartıyoruz.”

Toyota, Prius’un daha küçük modeli olan Prius C’yi Detroit’teki Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı’nda tanıttı.

Thome, Prius C’nin ekonomik gerileme sonrasında tüketicilerin daha ucuz araçlara olan talebine bir yanıt olduğunu söylüyor: ”Ekonomik gerileme tüm modelleri etkiledi. Çok sayıda tüketici hibrit araçları, ileri teknoloji içeren modelleri tercih ediyor.”

Bu yılki Detroit Otomobil Fuarı’nda her üretici, hem lüks araçlarını hem de yakıt tasarruf sağlayan ucuz modellerini tanıttı.

Çevreyle Uyumlu Otomobillere İlgi Artıyor
Çevreyle Uyumlu Otomobillere İlgi Artıyor


Elektrikle çalışan Volt modeli ikinci yılına girerken Chevrolet şirketi yeşil araç pazarına artık daha çok odaklanıyor.

General Motors’dan Mary Beth Stanek, çok yakıt harcayan kamyonet ve arazi araçlarına artık daha az ağırlık vermelerinin şirketin genel stratejisinin bir parçası olduğunu söylüyor: ”Yeşil araç kavramı bir süredir gündemde. Biz de benzinle işleyen araçlara bir alternatif üretmek istedik. Sadece tek bir enerji kaynağına bağımlı kalmak istemiyoruz. Bu nedenle şirket olarak çok sayıda seçenek sunmak, benzin fiyatlarındaki istikrarsızlığa karşı önlem almak istiyoruz.”

Tüketicilerin daha küçük, daha çok enerji tasarrufu sağlayan araçlar talep etmesi, Amerikan oto sektörünü yeniden tanımlamaya devam ediyor. Son on yılda işini kaybeden onbinlerce oto işçisi de böylece yeni imkanlara kavuşuyor.

Ancak Nicole Current gibi işçiler için durum farklı: ”İşimi kaybetsem de sendika üyesi olarak bu pastanın bir parçasıyım. Şirket liderlerinin bizi doğru yöne götürdüğüne inanıyorum.”

Nicole Current, Detroit’in hızla gelişen yeşil araç sektöründe kendine de bir yer edinmeyi umuyor.


XS
SM
MD
LG