Erişilebilirlik

Çevrecilerin Gözü Paris Konferansı’nda


Çevrecilerin Gözü 2015 Paris Konferansı’nda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

BM, bu yıl yayınladığı iklim raporlarıyla, dünyanın giderek ısındığını bilimsel gerçeklerle ortaya koydu. Ancak yine de iklim değişikliği konusunda 2014’te olumlu adımlar da atıldı. Bu adımların 2015’teki Paris konferansında perçinleştirilmesi bekleniyor

İklim değişikliğini protesto edenler, 2014’te sokaklara döküldü. Eylül ayında New York’ta dört yüz bin kişinin yer aldığı protestoya katılan çevreci lider George Greshem, “Bu gezegeni seviyoruz. Geleceğimiz olmasını istiyoruz. Seçtiğimiz kişilerin bu konuyu gündeme getirmelerini istiyoruz. Aksi halde onlara destek vermeyeceğiz,” diyor.

Gösteriden birkaç gün sonra BM İklim Zirvesi’nde konuşan Başkan Barack Obama, acilen çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti: “İklim o kadar hızlı değişiyor ki çözümlerimiz yetersiz kalıyor. Alarm çanları çalıyor.”

Uzmanlar, dünya ısısının endüstri devrimi öncesi dönemdeki ısının iki derece üzerine çıkmasının kalıcı zararlar getireceği görüşünde. Princeton Üniversitesi Jeo Bilimler Profesörü Michael Oppenheimer, karbondioksit salınım oranları azaltılmadığı taktirde zararın kaçınılmaz olduğu görüşünde: “Hükümetlerin çabuk hareket etmeleri gerekiyor, önce Lima’da yapılan ve 2015’te Paris’te planlanan toplantıya bu kadar ilgi gösterilmesinin sebebi de bu.”

Lima’daki Birleşmiş Milletler görüşmeleri, Paris’te yapılacak olan ve ülkelerin bir araya gelerek iklim anlaşmasını imzalayacağı toplantıya ön hazırlık oldu. Peru’da varılan ön anlaşma eski anlaşmadan farklı olarak Çin ve Hindistan’ın emisyon oranlarını azaltacak kalkınmış ülkeler arasına girmesini öngörüyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, bu ülkelerin sorumluluklarına dikkati çekti: “Emisyon oranlarının yarıdan fazlasından kalkınmakta olan ülkeler sorumlu. Bu nedenle onların da katkıda bulunması gerekli.”

Çin ve Amerika tarihi bir anlaşma ile bu konuda adım attı. Anlaşma doğrultusunda Amerika salınım oranlarını 2025 tarihi itibariyle %26 ila %28 arasında azaltacak. Çin de salınımlarını 2030’tan sonra azaltmaya başlayacak. Oppenheimer, Paris konferansı öncesinde detaylara dair görüşmelerin devam ettiğini belirtiyor: “Paris’te ne olursa olsun bu konunun düzenli olarak her yıl ele alınması ve tüm ülkelerin verdikleri sözde durup, durmadıklarının kontrol edilmesi gerekiyor. Bu da bu ülkelerde yaşayan halkın aktif rol alıp, hükümetlerini çözüm üretmeye itmesi gerekiyor.”

Oppenheimer, ertelemenin bir seçenek olmadığını, küresel ısınmaya karşı tedbirler alınmaması halinde uygarlık tarihinde görülen en hızlı ısınmanın önüne geçilemeyeceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG