Erişilebilirlik

Çevrecilerden Balinaları Korumak İçin Daha Sıkı Önlemler Çağrısı


Çevrecilerden Balinaları Korumak İçin Daha Sıkı Önlemler Çağrısı
Çevrecilerden Balinaları Korumak İçin Daha Sıkı Önlemler Çağrısı

Çevreciler balinaları korumak için bu yıl daha sıkı önlemler alınması ve kısıtlamalar getirilmesi çağrısında bulunuyor. 88 ülkenin üye olduğu Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu’ysa bu yıl balina avını yasaklayan kuralları kısmen gevşetmeyi amaçlayan önerileri değerlendirmeye hazırlanıyor.



Karaib Denizi’ndeki Dominica adasında balinaları yakından gören çocuklar çok heyecanlı.

Dünyada her yıl balina izleme turlarına 10 milyon kişi katılıyor. Balinaların ticari amaçlarla katledilmesine karşı olan çevreciler de balina izleme turlarını ve balina araştırmalarını teşvik ediyor.

24 yıldır yasak olmasına rağmen Japonya, Norveç ve İzlanda, bilimsel araştırma adı altında balina avcılığı yapıyor. Balina etleri, pazarlarda satılıyor. Uzmanlar, bu ülkelerin balina avı yasağındaki bazı boşlukları kullanarak balinaları katlettiklerini söylüyor. Balina avlayan ülkelerse avcılığın kültürlerinin bir parçası olduğunu söylüyor ve yasağın kalkmasını istiyor.

Balina avcılığı yapan ülkeler, 10 yıl boyunca her ne sebeple olursa olsun kısıtlı sayıda balina avlayabilmek için 1986 yılında getirilen yasağın kalkmasını istiyor ve karşılığında balina eti ve av yapılan gemilerin daha sıkı denetlenmesini kabul ediyor.

88 ülkenin üye olduğu Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu, Haziran ayında Fas’ta toplanacak ve öneriyi görüşecek. Japonya, yasak koymak yerine avcılığın daha iyi yönetilme yolları aranmasını istiyor. Japon yetkili Hideki Moronuki şöyle konuşuyor:

“Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu şu anda kaynakların işletilmesini sağlayan bir örgüt gibi çalışmıyor. Bu da balina kaynaklarının işletimini ele alacağımız uygun platformdan yoksun olmamız demek. Bu eksiklik hemen giderilmeli.”

Uluslararasi Hayvan Koruma Vakfı'ndan Patrick Ramage, “Balina avcılığının 21’inci yüzyılda hiçbir geleceği olamaz. Bu nedenle bu konuda ödün verilmesi, can çekişmekte olan bir sektöre can simidi atmak anlamına gelir.” diyor.

Patrick Ramage’ın üyesi olduğu Uluslararası Hayvanları Koruma Vakfı, bazı ülkelerin balina avcılığı yapmasına izin verilmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Ramage, “Ne yazık ki verilecek yeni ödünler bilimsel araştırma amaçlı balina avcılığının sonunu getirecek. Japonya’nın Büyük Okyanus’un kuzeyinde balina avı faaliyetlerini istediği gibi sürdürmesine izin verilmiş olacak. Bu son derece yanlış bir adımdır.” diyor.

Araştırmacılar, 1986 yılında balina avcılığına kısıtlama getirilmesi sayesinde binlerce balinanın kurtarıldığını söylüyor. Ancak son yıllarda her yıl avlanan balina sayısında artış gözleniyor. Bu sayı 1990’da 300 iken geçen yıl bin 700’e yükseldi. İzlanda, yedi yıl önce avlanan balina sayısına belirli kota getirilmesiyle av faaliyetlerine yeniden başlamıştı. Avcı Kristjan Loftsson’a göre, balinalar yenilenebilir kaynaklar:

“Balina avcılığı iyi para getiriyor. Eğer düşüşte olan bir sektör olsaydı bu işi yapmazdık. Balinalar üremeye devam ediyor. Son balinayı da avlamamız gibi bir durum olmayacak.”

Çevreciler, Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu’nun yasağı kaldırması durumunda balina nüfusunun artması için elde edilen ilerlemenin geri çevrileceğini, gelecek nesillerin balinaları korumasının daha da zorlaşacağını savunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG