Erişilebilirlik

Çevreciler Washington'da Trump Yönetimini Protesto Etti


Geçen hafta “Bilim İçin Yürüyüş”e ev sahipliği yapan Washington, bugün de çevrecilerin gösterilerine sahne oldu. İklim değişikliği yürüyüşünde, Beyaz Saray’da 100’üncü gününü tamamlayan ABD Başkanı Donald Trump da protesto edildi.

Binlerce çevreci, iklim değişikliğinin varlığını kabul etmeyen Trump yönetimine karşı, Kongre’nin bulunduğu Ulusal Park bölgesinde toplandı.

Protestocular daha sonra Kongre’den Beyaz Saray’a yürüyüşe geçti. Buradan Washington Anıtı'na gelen grup, gösterilerini burada da sürdürdü. Trump kuklaları taşıyan göstericiler, "Başka bir gezegen yok", "İklim değişikliğini inkar edenler ateşe körükle gidiyor" yazan pankartlar taşıdı.

Yaklaşık 50 liberal eylemci grubunun organize ettiği “Halkın İklim Hareketi” bir açıklama da yayımladı. Açıklamada, “Trump yönetiminin politikaları iklimimiz ve toplumumuz için, özellikle düşük gelirli ve krizin eşiğindeki siyahlar için bir felakettir” dendi.

Harekete sadece çevreci gruplar değil, ticaret sendikalar, savaş karşıtı ve azınlık hakları savunucusu gruplar da destek verdi. Organizatörler iklim değişikliğinin yanı sıra ekonomik ve sosyal adaletsizlik mesajları da verdi.

ABD genelinde birçok şehirde de kardeş yürüyüşler düzenlendi.

Başkan Donald Trump, bir önceki Başkan Barack Obama’nın iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında uygulamaya koyduğu çevre düzenlemelerini fiilen kaldıran kapsamlı bir kararname imzalamıştı.

Trump'ın kararnamesi, ülke içi enerji üretimini fosil yakıtlar şeklinde artırmak için yarım düzineyi aşkın kuralın askıya alınması, iptal edilmesi ya da gözden geçirmek üzere tanımlanmasını öngörüyor.

Trump’ın 2018 bütçe teklifinde de Çevre Koruma Dairesi EPA’ye sağlanan fonlarda yüzde 31 kesinti yapılmasını öngörüyor. Teklifte iklim değişikliğiyle mücadeleye ayrılan fonların neredeyse tamamı kesiliyor.

Başkan Donald Trump’ın, Obama’nın imza attığı 2015 Paris İklim Anlaşması gibi uluslararası anlaşmalara ne kadar bağlı kalacağı net değil.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG